Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Η Fitch αντίβαρο στη Moody΄s

Σε μια περίοδο όπου η λαϊκή ρήση "μάζευε κι ας είναι και ρόγες" είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, κάποιες τράπεζες φαίνεται ότι δεν εγκαταλείπουν τα όπλα, διορθώνοντας παραλείψεις.

Τράπεζες: Η Fitch αντίβαρο στη Moody΄s
Η είδηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αλλά δεν θα έπρεπε.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings βαθμολόγησε με "Α-" τη δεύτερη σειρά καλυμμένων στεγαστικών ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας, διαβάσαμε χθες στο euro2day.

Στο ίδιο στόρι αναφερόταν ότι η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε 4 σειρές στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Όμως, η Εθνική Τράπεζα δεν είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που επιδιώκει την αξιολόγηση των καλυμμένων ομολογιών της από τη Fitch.

Παρόμοια διαδικασία έχει ξεκινήσει και η Eurobank για τις δικές της σειρές ομολογιών και λογικά θα πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Ο λόγος για τον οποίο οι δύο τράπεζες προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση είναι απλός:

Τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank είχαν μόνο μία αξιολόγηση των καλυμμένων ομολογιών τους (covered bonds) κι αυτή από τη Moody's, στο παρελθόν.

Ήταν λοιπόν επόμενο να ανησυχούν ότι οι συγκεκριμένες ομολογίες θα μπορούσαν να μη γίνουν αποδεκτές από την ΕΚΤ αν η Moody's τις υποβάθμιζε κάτω από την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα που είναι "Baa3" γι’ αυτήν και "ΒΒΒ-" για τη Fitch και την S&P.

Η συνολική ονομαστική αξία των καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής και της Eurobank τοποθετείται μεταξύ των 7 και 10 δισ. ευρώ.

Επομένως, τυχόν μη αποδοχή τους ως εγγυήσεις από το ευρωσύστημα θα δημιουργούσε δυνητικό έλλειμμα ρευστότητας ύψους μερικών δισ. ευρώ στις δύο τράπεζες και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Όμως, ακόμη κι αν η Moody's επιβεβαίωνε τις Κασσάνδρες, η υποβάθμιση δεν θα επηρέαζε τις καλυμμένες ομολογίες στο μέτρο που η Fitch τις αξιολογούσε με "ΒΒΒ-" ή υψηλότερα.

Υπό αυτήν την έννοια, η χθεσινή ανακοίνωση της Fitch συνιστά καλό νέο για την Εθνική και ευρύτερα για τον κλάδο, σε μια περίοδο όπου η εξασφάλιση ρευστότητας αποτελεί προτεραιότητα, όπως άλλωστε και η κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι οι καλυμμένες ομολογίες εκδίδονται από τράπεζες με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια υψηλής ποιότητας και δάνεια προς εταιρίες του δημόσιου τομέα και παραμένουν στον ισολογισμό των τραπεζών.

Θεωρούνται υψηλότερης ποιότητας χρεόγραφα σε σχέση με τις τιτλοποιημένες ομολογίες γιατί έχουν δύο εξασφαλίσεις.

Η μία προέρχεται από τη μια μεριά της τράπεζας και η άλλη από τα υποκείμενα δάνεια που αντικαθίστανται από άλλα υψηλής ποιότητας αν κάποια "σκάσουν" για να διατηρηθεί ο ίδιος βαθμός πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Αντίθετα, οι τιτλοποιημένες ομολογίες εκδίδονται από επενδυτικά οχήματα (SPVs) και δεν παραμένουν στον ισολογισμό των τραπεζών, οπότε δεν έχουν την εξασφάλιση των τελευταίων.

Αναμφισβήτητα, η κίνηση της Εθνικής και της Eurobank -η Alpha το είχε ήδη κάνει- να έχουν αξιολογήσεις των καλυμμένων ομολογιών τους από τη Fitch μετά τη Moody's είναι σωστή.

Δεν λύνει ασφαλώς το πρόβλημα της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ούτε της ρευστότητας.

Βοηθά όμως στο να αποφευχθούν τα χειρότερα και υπό αυτήν την έννοια συνιστά καλή κίνηση.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v