Πολλά λέγονται και γράφονται για ντιλ στον τραπεζικό κλάδο εδώ και καιρό, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε χειροπιαστό, αν και υπάρχουν κάποια δεδομένα.
Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς το Δημόσιο για την απόκτηση του ελέγχου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) και της ΑΤΕbank υπάρχει ακόμη στο τραπέζι, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.
Υπάρχει επίσης η διαδικασία της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών και ομολογιών, που είναι μετατρέψιμες σε μετοχές, εντός ολίγων ημερών για να αποφευχθεί η χρονοτριβή που θα προκαλούσε η σύγκληση μιας νέας γενικής συνέλευσης.
Η παρουσία του Τ.Τ. στο γκρουπ των 5 κύριων αναδόχων της αύξησης της Εθνικής και η πιθανότητα να βρεθεί με αδιάθετες μετοχές της Εθνικής προκαλεί ενδιαφέρον και συνειρμούς από τη στιγμή όπου η μεγάλη μας φίλη κατέχει μικρό ποσοστό του Τ.Τ.
Έχουμε επίσης τη δημόσια τοποθέτηση του διοικητή της ΑΤΕ, κ. Πανταλάκη, που προκρίνει τη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα με τη συμμετοχή της ΑΤΕ, του Τ.Τ., της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μόνο που το Τ.Τ. και η Τράπεζα Αττικής δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με την ιδέα της συμμετοχής τους σε αυτόν τον πυλώνα.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΑΤΕ, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει το βάρος αν χρειασθεί.
Οι φήμες και οι διαδόσεις για επαφές μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζών, και ειδικότερα της Alpha Bank και της Eurobank, με ή χωρίς την παρουσία κάποιας μεγάλης ξένης τράπεζας, συνεχίζουν να υφέρπουν, αλλά χωρίς κάτι το χειροπιαστό.
Υπάρχουν επίσης οι κυπριακές τράπεζες, που θα μπορούσαν να συνεταιριστούν με κάποια ελληνική ή με ελληνικές, όμως προς το παρόν δεν φαίνεται να γίνεται κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, παρότι η Τράπεζα Κύπρου προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Είναι επίσης δημόσια διατυπωμένο ότι η κυβέρνηση ευνοεί τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων με την παρουσία δημόσιου πυλώνα, αν και η σύνθεση του τελευταίου δεν έχει γίνει γνωστή.
Είναι εύλογο επίσης η τρόικα να ευνοεί τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών, αν και επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί.
Πάντως, είναι λογικό να προτιμά τα ντιλ μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών για λόγους ρευστότητας και προφανώς τις ιδιωτικοποιήσεις που συνοδεύονται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Φυσικά, όλοι περιμένουν τις εκθέσεις των ξένων οίκων στους οποίους έχει αναθέσει η κυβέρνηση το έργο της υποβολής εναλλακτικών προτάσεων για τις δικές της επιλογές με τα μάτια στραμμένα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Όλοι επίσης περίμεναν τη διενέργεια των τεστ αντοχής (stress tests) για όλες τις ελληνικές τράπεζες μέσα στον Σεπτέμβριο από την Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τις παραδοχές εργασίας του ΔΝΤ.
Όμως, όλες οι πληροφορίες οδηγούν πλέον στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά τεστ αντοχής αναβάλλονται για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Είναι επόμενο λοιπόν η συγκεκριμένη εξέλιξη να βάζει σε σκέψεις τους υποψιασμένους, αν και υπάρχουν διάφορες εύλογες ερμηνείες, κατά μερικούς δικαιολογίες, που θα μπορούσαν να δοθούν για την αναβολή.
Αναμφισβήτητα, τα τεστ του Νοεμβρίου θα μπορούσαν να στηριχτούν στα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών στο 9μηνο, δηλαδή σε πιο φρέσκα στοιχεία σε σχέση με εκείνα του 6μήνου.
Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και επομένως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θα έχει καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να επιδείξει.
Κοινώς, θα υπάρχει ένας ισχυρότερος παίκτης στον κλάδο, που ενδεχομένως μπορεί να απορροφήσει ευκολότερα τους πιθανούς κραδασμούς από μια ενδεχόμενη επιχείρηση σωτηρίας κάποιας άλλης τράπεζας, αν και η Εθνική έχει προσδώσει αμυντικά χαρακτηριστικά στην αύξηση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια ή κάποιες ελληνικές τράπεζες θα είχαν δυσκολίες να περάσουν τα τεστ αν οι παραδοχές στις οποίες στηρίζονταν ήταν αυστηρότερες από εκείνες των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής του Ιουλίου.
Υπό αυτήν την έννοια, η διαφαινόμενη αναβολή των ελληνικών τραπεζικών τεστ αντοχής για αργότερα δίνει χρόνο στις τράπεζες να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό και τις επαφές τους, ώστε να είναι πιο έτοιμες να αντεπεξέλθουν σε αυτά όταν έρθει η ώρα.
Ακόμη κι αν η πρόθεση των Αρχών δεν είναι αυτή, η αναβολή στέλνει σήμα ότι πιθανόν κάποια πράγματα θα έχουν πάρει τον δρόμο τους μέχρι τότε.
Dr. Money
[email protected]
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.