Η μοναδική ελπίδα της Σοφοκλέους!

Τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των εισηγμένων εταιριών δεν εκπλήσσουν. Όμως, εκείνο που έχει σημασία είναι η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος που δεν στέλνουν.

Η μοναδική ελπίδα της Σοφοκλέους!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου και κατ’ επέκταση του α΄ εξαμήνου, των οποίων την παρουσίαση ολοκληρώνουν σήμερα οι εισηγμένες εταιρίες, έχουν κάτι ξεχωριστό.

Η πλειοψηφία των εισηγμένων δεν έχει κανένα απολύτως κίνητρο να εμφανίσει αυξημένη κερδοφορία και πιθανόν δεν θα το έκανε ακόμη κι αν είχε αυτήν τη δυνατότητα για φορολογικούς λόγους.

Φυσικά, η πτώση του τζίρου, που είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και της αβεβαιότητας για το εργασιακό μέλλον τους, σε συνδυασμό με την αναλογικά μικρότερη μείωση του κόστους και τις αυξημένες δαπάνες για τόκους, θα οδηγούσε έτσι κι αλλιώς σε μεγαλύτερη μείωση των κερδών προ φόρων.

Αν από αυτά αφαιρεθούν η έκτακτη φορολογία και η φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 40%, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η μείωση των κερδών μετά από φόρους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Δεν θα εκπλήξει λοιπόν καθόλου αν αποδειχθεί ότι τα κέρδη μετά φόρων του συνόλου των εισηγμένων εταιριών μειώθηκαν πάνω από 50% το α΄ εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Είναι προφανές ότι η τάση των κερδών δεν πρόκειται να αλλάξει το υπόλοιπο της χρονιάς.

Αν όμως οι ειδικοί έχουν δίκιο, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια σημαντική βελτίωση στο μέτωπο των κερδών την επόμενη χρονιά, ακόμη κι αν δεν προκύψει κάποια νέα έκτακτη φορολογία και τα διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται όπως τα μη διανεμόμενα.

Κάποιος θα μπορούσε ίσως να ισχυριστεί ότι οι μετοχές των εταιριών που ενδιαφέρουν τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν πιεστεί τόσο πολύ ώστε να είναι διαπραγματεύσιμες με μεγάλο discount έναντι των άλλων ευρωπαϊκών, με κριτήριο κάποιους αριθμοδείκτες, π.χ. P/E, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια ανόδου.

Αυτό ισχύει εν μέρει για κάποιες εταιρίες, αλλά και πάλι τα περιθώρια ανόδου που μπορεί να φθάνουν το 30% δεν είναι τέτοια που θα έπειθαν κάποια ξένα funds να προβούν σε αγορές, λαμβανομένου υπόψη του ρίσκου της χώρας, σύμφωνα με συνομιλητές τους.

Από τη στιγμή που οι φθηνές συγκριτικές αποτιμήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για ράλι κάποιων δεικτοβαρών μετοχών και κατ’ επέκταση της Σοφοκλέους, κάτι άλλο θα πρέπει να βρεθεί για να δώσει ελπίδα στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι ο καταλύτης δεν μπορεί να είναι παρά ένας νέος γύρος συγκέντρωσης με εξαγορές και συγχωνεύσεις σε κλάδους αιχμής όπως οι τράπεζες.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων και να βοηθήσει τη Σοφοκλέους να κερδίσει χρόνο ώστε να αρχίσουν να βελτιώνονται οι προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων και να μπει σε έναν νέο ενάρετο ανοδικό κύκλο.

Φυσικά, η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι ένα συν ένα δεν κάνει συχνά πάνω από δύο στις περισσότερες περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων.

Ούτε η δημιουργία μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων έχει τα ίδια οφέλη σε μια χώρα που δεν μπορεί να δανειστεί στις διεθνείς αγορές και σε κάποια άλλη όπου έχει πρόσβαση.

Παρ’ όλα αυτά, τέτοια ντιλ μπορούν να αποτελέσουν τον μόνο κράχτη για την προσέλκυση του ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τη στιγμή όπου οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιριών δεν είναι τόσο φθηνές ώστε να δίνουν τη δυνατότητα αποκόμισης μεγάλων υπεραξιών τους επόμενους 12 με 18 μήνες.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v