H αντικειμενική "παγίδα" των ακινήτων!

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται, λέει ο λαός. Στην προκειμένη περίπτωση ο πνιγμένος είναι το Δημόσιο, που επιχειρεί να ενισχύσει τα έσοδά του αυξάνοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2011.

H αντικειμενική παγίδα των ακινήτων!
Όταν όλη η προσοχή εστιάζεται στη μείωση των δαπανών και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, για να μειωθεί σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα, και η αναπτυξιακή πολιτική μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Έρχεται μια ωραία μέρα όπου η δημοσιονομική δίαιτα αδυνατίζει περαιτέρω την ήδη ασθμαίνουσα εθνική οικονομία, με αποτέλεσμα να υστερούν τα έσοδα και να αρχίζει η αμφισβήτηση για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα.

Με τα κέρδη των επιχειρήσεων να συρρικνώνονται και τα διαθέσιμα εισοδήματα των φυσικών προσώπων να μειώνονται λόγω είτε περικοπών στους μισθούς, είτε ανεργίας, είτε της αυξημένης φορολογίας σε αγαθά και υπηρεσίες, είναι επόμενο να μειώνονται τα έσοδα.

Και ασφαλώς δεν εκπλήσσει όταν πληροφορείται κανείς τα "επίθετα" με τα οποία λούζουν ορισμένοι τουλάχιστον ελεγχόμενοι τους εφοριακούς, ούτε κάποιες άλλες σκηνές απείρου κάλλους, που έχουν λάβει χώρα σε μαγαζιά κτλ, σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν στην πιάτσα.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι σε ακίνητα, κάπου 60% - 90%, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει μέρος της προβλεπόμενης τρύπας του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς αυξάνοντας τη φορολογία των ακινήτων.

Ως γνωστόν, η είσπραξη περισσότερων φορολογικών εσόδων από τα ακίνητα θα γίνει πραγματικότητα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών, για να πλησιάσουν τις εμπορικές από τις αρχές του 2011.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα αυξήσει μόνο τα έσοδα από τον ΦΜΑΠ.

Θα συμπαρασύρει επίσης προς τα πάνω μια σειρά άλλα τέλη και φόρους, συμπιέζοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Όμως, αυτά είναι μάλλον δευτερεύοντα ζητήματα μπροστά στην είσπραξη περισσότερων φόρων από τη στιγμή όπου προβλέπονται στο μνημόνιο, σύμφωνα με τις αντιλήψεις των κυβερνώντων.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη που ίσως έχει διαφύγει της προσοχής των περισσοτέρων:

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των αντικειμενικών αξιών και των εμπορικών καταγράφονται στις φτωχότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Πιθανόν το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές εκτός Λεκανοπεδίου.

Αντίθετα, οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα με τις αγοραίες στις ακριβές περιοχές, αφού η υποχώρηση των τιμών στις τελευταίες ήταν μεγαλύτερη τη διετία 2009 - 2010.

Επομένως, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες στις λιγότερο προνομιακές περιοχές, αν στόχοι παραμένουν η σύγκλιση, κατά το δυνατόν, των αντικειμενικών με τις εμπορικές και η εξυγίανση της αγοράς.

Θεωρητικά, αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση για ευνόητους λόγους. Αν όμως η σύγκλιση είναι το ζητούμενο, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Επομένως, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν έχει μόνο δημοσιονομικές συνέπειες.

Θα έχει επίσης κοινωνικές αν υλοποιηθεί με κριτήριο την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Οι τελευταίες θα μπορούσαν να αμβλυνθούν μέσω μείωσης των συντελεστών στους φόρους μεταβίβασης κτλ.

Και πάλι όμως δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ κάνουν την κατάσταση στο φορολογικό πιο δαιδαλώδη.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v