CDS: Οι αγορές, η τρέλα και το μήνυμα!

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, λέει ο λαός. Μια ματιά στις τιμές των κρατικών CDS δείχνει ότι είτε κάτι δεν πάει καλά με τις αγορές είτε οι τελευταίες μας στέλνουν κάποιο μήνυμα.

CDS: Οι αγορές, η τρέλα και το μήνυμα!
Mια ματιά στις τιμές των πιστωτικών παραγώγων CDS (Credit Default Swaps) επί του κρατικού χρέους την προηγούμενη Πέμπτη θα μπορούσε να πείσει και τον πιο πιστό θιασώτη τους ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το γεγονός ότι η κατάσταση εξομαλύνθηκε κάπως την Παρασκευή δεν σημαίνει ούτε ότι ομαλοποιήθηκε ούτε ότι δεν θα ξαναδούμε τιμές που προκαλούν εντύπωση και ερωτηματικά.

Σε τι ακριβώς αναφερόμαστε;

Τα spreads στα 5ετή πιστωτικά παράγωγα (CDS) επί του κρατικού χρέους της Ρωσίας βρίσκονταν στις 190 μονάδες βάσης την προηγούμενη Πέμπτη.

Σημειωτέον ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας είναι «ΒΒΒ».

Την ίδια μέρα, η τιμή του 5ετούς CDS επί του ισπανικού χρέους βρισκόταν στις 220 μονάδες βάσης, για να υποχωρήσει την Παρασκευή στις 205 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η S&P αξιολογεί την Ισπανία με «ΑΑ+».

Αν αυτά δεν εκπλήσσουν κάποιον, καλό θα ήταν να έριχνε μια ματιά στη γειτονική Τουρκία.

Το spread στο 5ετές CDS της Τουρκίας ήταν 180 μονάδες βάσης, παρότι η Τουρκία αξιολογείται με «ΒΒ» από τους οίκους αξιολόγησης, κοινώς ανήκει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk credit).

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα αξιολογείται με «ΒΒΒ-» από την S&P και τη Fitch μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η αγορά πλήρωνε 760 μονάδες την προηγούμενη Πέμπτη και 700 μονάδες την Παρασκευή για να αγοράσει προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας σύμφωνα με το 5ετές CDS.

Koινώς, ήταν διατεθειμένη να πληρώσει 760.000 ευρώ ετησίως για να προστατεύσει χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατ. ευρώ. (απλοποιούμε τα νούμερα χρησιμοποιώντας ευρώ έναντι δολαρίων που είναι το σωστό).

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πρακτικά, η αγορά δεν θα έπρεπε να ζητά μεγαλύτερα ποσά για να παράσχει προστασία έναντι στάσης πληρωμών σε μία χώρα όπως η Ισπανία, που αξιολογείται με «ΑΑ+», σε σύγκριση με μία χώρα με πολύ χαμηλότερη αξιολόγηση όπως η Τουρκία.

Δεν αναφερόμαστε ούτε στη Ρωσία, που είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα και μπορεί να χαρακτηριστεί ειδική περίπτωση, ούτε στην Ελλάδα.

Στην προκειμένη περίπτωση, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

Πρώτον, οι αγορές τιμολογούν σωστά τον κίνδυνο χρεοκοπίας των διαφόρων κρατών και προφανώς προηγούνται των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μάλλον δυσάρεστες εξελίξεις στην ευρωζώνη στο μέλλον.

Δεύτερον, οι αγορές έχουν τρελαθεί και κάνουν λάθος, πιθανόν υπό την επήρεια του πανικού. Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι θέμα χρόνου να διορθωθούν οι τιμές και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Δεν γνωρίζουμε ποια από τις δύο περιπτώσεις είναι η σωστή, αν και θα ποντάραμε στη δεύτερη.

Πάντως, η αγορά των CDS στο κρατικό χρέος θα πρέπει να προβληματίσει, γιατί συνεχίζει να στέλνει ανησυχητικά μηνύματα για την Ελλάδα και γενικότερα για την ευρωζώνη.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v