Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trade "sell Greece": Tα όρια και η πίεση!

Όταν οι αγοραστές είναι λίγοι, οι πωλητές, και ειδικότερα οι σορτάκηδες, κάνουν πάρτι. Το είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σοφοκλέους και στα ομόλογα. Μόνο που όλα τα trades έχουν ένα όριο.

Trade sell Greece: Tα όρια και η πίεση!
Στον πόλεμο του 1940 οι Έλληνες οπλίτες φώναζαν "αέρα" επιτιθέμενοι στους καλύτερα οπλισμένους Ιταλούς του Μουσολίνι στα βουνά της Αλβανίας.

Στους σημερινούς "πολέμους" που διεξάγονται από τα dealing rooms των τραπεζών και των funds ανά την υφήλιο οι πολεμικές ιαχές έχουν αντικατασταθεί από εκφράσεις που συνοδεύουν τα trades.

Η έκφραση που συνόδευε ένα από τα πιο δημοφιλή και επικερδή trades των global macro funds την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε στη χώρα μας.

Ο εύσχημος τίτλος του trade ήταν "sell Greece" (πουλήστε την Ελλάδα), όμως η ακριβής έκφραση ήταν άλλη. Για την ακρίβεια "f..k Greece".

Όσο κι αν δεν μας αρέσει ή μας ενοχλεί, το σορτάρισμα ελληνικών ομολόγων και μετοχών ήταν απόρροια της δικής μας... ικανότητας αφενός να βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας και αφετέρου να μην μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή να δημιουργήσουμε μια γραμμή άμυνας εγκαίρως με τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων.

Πολλοί θεωρούν ότι οι δηλώσεις στήριξης της Παρασκευής από τους κ. Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλο βοήθησαν να αντιστραφεί κάπως το κλίμα.

Πιθανόν, αλλά πολύ αμφιβάλλουμε.

Το μόνο συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγάλει όποιος πληροφορούνταν τις δηλώσεις στο Λονδίνο, στο Μόντε Κάρλο ή αλλού είναι ότι οι Έλληνες άρχισαν να συντονίζονται.

Όμως, το πιο ανησυχητικό σημάδι για τους σορτάκηδες στην αγορά κρατικών ομολόγων, από την οποία ξεκίνησαν όλα την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν άλλο:

Οι αγορές ομολόγων που εκδηλώθηκαν συντονισμένα από δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες την Παρασκευή, χωρίς ασφαλώς εντολή από την πολιτική ηγεσία, όταν το spread στη 10ετία είχε ανοίξει τελείως, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 200 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό.

Η κίνηση στέφθηκε από επιτυχία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθότι οι σορτάκηδες έσπευσαν να κλείσουν θέσεις, αποκομίζοντας προφανώς κέρδη και οδηγώντας το spread προς την περιοχή των 192 - 194 μονάδων βάσης.

Όμως, πιο σημαντικό ίσως αποδειχθεί μελλοντικά το μήνυμα που στάλθηκε στους σορτάκηδες από αυτήν την ενέργεια.

Κοινώς, η απόδοση που μπορεί να περιμένει όποιος σορτάρει τα ελληνικά ομόλογα, όταν το spread στη 10ετία είναι κοντά στο 200 μονάδες βάσης, δεν είναι ελκυστική σε σχέση με το ρίσκο που αναλαμβάνει.

Αυτό σημαίνει ότι θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά να ανοίξουν τέτοιες θέσεις σε αυτά τα επίπεδα το προσεχές διάστημα, εκτός κι αν συμβεί κάτι άλλο πιο δραματικό στις διεθνείς αγορές ή με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Πρακτικά λοιπόν το επικερδές trade "sell Greece" των global macro funds της προηγούμενης εβδομάδας δεν πρόκειται να διευρύνει τόσο απότομα τα ελληνικά spreads όπως έκανε τις προηγούμενες μέρες.

Το trade έφθασε σε σημείο κόπωσης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πίεση.

Από τη στιγμή που η χώρα έχει μπει στο σκόπευτρο των ξένων funds, είναι πιθανόν να σορτάρουν ξανά τα ελληνικά ομόλογα αν διαπιστώσουν ότι το spread συρρικνώνεται, συντηρώντας την πίεση.

Υπό αυτές τις συνθήκες ένα μικρό προοδευτικό άνοιγμα των ελληνικών spreads δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αυτά προς τα παρόν, γιατί η νέα χρονιά είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Όσον αφορά στη Σοφοκλέους, η όποια αυτονόμηση από τα spreads συνδέεται κυρίως με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων και των μη τραπεζικών μετοχών.

Όμως, οι μετοχές είναι επίσης ελληνικές κινητές αξίες και επομένως θα υποστούν τις συνέπειες αν οι ξένοι θεωρήσουν ότι το trade "πουλήστε Ελλάδα" μπορεί να τους αποφέρει καλά λεφτά.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v