Δύο πονοκέφαλοι για τις αρκούδες!

Στη ζωή υπάρχουν ευχάριστοι πονοκέφαλοι αλλά και δυσάρεστοι. Οι αρκούδες θα πρέπει να ανησυχούν γιατί δύο από τα ισχυρότερα επιχειρήματά τους μπορεί να μετατραπούν σε δυσάρεστους πονοκεφάλους.

Δύο πονοκέφαλοι για τις αρκούδες!
Η ικανότητα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να συνεχίσουν να ανακάμπτουν την επόμενη χρονιά θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και πιθανόν τη διάρκεια του τωρινού ράλι, αν φυσικά κρατήσει μέχρι τότε.

Για πολλούς επενδυτές που ανήκουν στο στρατόπεδο των απαισιόδοξων η διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης είναι αμφίβολη για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι η υψηλή και διαρκώς αυξανόμενη ανεργία και ο δεύτερος είναι ο αναιμικός ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης στην ευρωζώνη.

Αν οι δύο λόγοι συντρέχουν, όπως σήμερα, τα αποτελέσματα στην κατανάλωση που αποτελεί τον μεγαλύτερο πυλώνα της ζήτησης είναι αρνητικά γιατί πολύ απλά τα νοικοκυριά ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι συνέπειες από τον περιορισμό της καταναλωτικής δαπάνης στην υπόλοιπη οικονομία είναι πολλαπλασιαστικές και δυσάρεστες.

Όμως, ευτυχώς για τους ταύρους και τους υπόλοιπους, η υψηλή ανεργία και το σφίξιμο της στρόφιγγας των δανείων από τις τράπεζες δεν δίνουν πληροφόρηση για τις προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον.

Μελέτες που έχουν γίνει με σκοπό να μετρήσουν τη συσχέτιση της μεταβολής του ποσοστού ανεργίας με την μεταβολή της καταναλωτικής δαπάνης στην ευρωζώνη έχουν δείξει ότι ο βαθμός συσχέτισης είναι χαμηλός.

Κοινώς, η μεταβολή του ποσοστού ανεργίας δεν λέει πολλά πράγματα για την πορεία της καταναλωτικής δαπάνης στο μέλλον.

Το γεγονός ότι η ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει δεν σημαίνει ότι θα επηρεάσει αρκετά τη συμπεριφορά των νοικοκυριών σε μερικούς μήνες ή σε κάποια τρίμηνα από σήμερα.

Κάτι ανάλογο ισχύει στην περίπτωση του τραπεζικού δανεισμού στην ευρωζώνη.

Το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ετήσια βάση δεν σημαίνει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς το 2010.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας την ίδια χρονική περίοδο, αλλά όχι μελλοντικά.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως ο ίδιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας μπορεί να είναι συμβατός με διαφορετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

Αυτό πιθανόν οφείλεται στη χρησιμοποίηση κάποιων δανείων για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων και όχι στη χρηματοδότηση νέων, γεγονός που συνέβη κατά κόρον την περίοδο 2005 - 2007.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι αρκούδες θα πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιες από τις απόψεις τους που αφορούν στον ρυθμό οικονομικής επέκτασης στην ευρωζώνη το 2010.

Η άνοδος της ανεργίας και η συνεχής υποχώρηση του ρυθμού με τον οποίο δανείζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν συνιστούν αξιόπιστους δείκτες του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2010 και επομένως κριτήριο για τις επιδόσεις των μετοχών.

Οι αρκούδες θα πρέπει να βρουν άλλα πιο πειστικά επιχειρήματα για πτώση των χρηματιστηρίων το 2010.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v