Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O θείος Σαμ και η Σοφοκλέους!

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πολύ μακριά από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην άλλη άκρη του ωκεανού.

O θείος Σαμ και η Σοφοκλέους!
Πάει πάνω από δεκαετία από τότε που αρκετοί έσπευδαν να βγάλουν συμπεράσματα για την πορεία της Σοφοκλέους το επόμενο διάστημα με μπούσουλα την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Στην εποχή της δραχμής μια μεγάλη ανατίμηση ή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου θεωρούνταν σημαντική εξέλιξη για την πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο κυριότερος λόγος δεν ήταν οι επιπτώσεις των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας στα θεμελιώδη δεδομένα των εισηγμένων εταιριών και κυρίως στην κερδοφορία τους αλλά κάτι άλλο.

Η επίδραση μιας σημαντικής ανατίμησης ή διολίσθησης του αμερικανικού νομίσματος έναντι της δραχμής στις αποφάσεις των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις ή μη στη Σοφοκλέους.

Eδώ και αρκετά χρόνια η δραχμή έχει περάσει στην ιστορία, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θεωρείται πλέον αμιγώς αναδυόμενη αγορά, όντως μέλος του κλαμπ των ώριμων αγορών.

Πλέον η στάση των ξένων επενδυτών που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες ένας εκ των οποίων είναι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Οι μεταβολές της ισοτιμίας επηρεάζουν τη Σοφοκλέους, ακόμα κι αν οφείλονται σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις αμερικανικές αρχές στην άλλη άκρη του ωκεανού.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι το αδύναμο δολάριο είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της πολιτικής των μηδενικών σχεδόν επιτοκίων που εφαρμόζει η Fed και της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου να κερδίζει πάνω από 12% από την αρχή της χρονιάς και να διαπραγματεύεται στο 1,48 χθες είναι επόμενο να αναρωτιέται κανείς τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα.

Μια ματιά σε αντίστοιχα περιστατικά του παρελθόντος που σημαδεύτηκαν από τη διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 10% από την τάση που επικρατούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή δίνει μια απάντηση.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 11 φάσεις μεγάλης αδυναμίας του δολαρίου.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια παρατηρήθηκε το διάστημα Ιούλιος του 2001 - Οκτώβριος του 2004, δηλαδή 3,5 χρόνια, με το δολάριο να διολισθαίνει 38,6% έναντι του ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI - Europe υποχώρησε 5,5%, αλλά ο δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI κέρδισε 13,1% και η Αθήνα βρισκόταν κάπου στο μέσο με 6,6%.

Η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια υποχώρηση του δολαρίου την τελευταία δεκαετία και τρίτη μεγαλύτερη όλων των εποχών από τις αρχές του 1970 που κατέρρευσε το σύστημα των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών καταγράφεται από τον Νοέμβριο του 2005 έως και τον Απρίλιο του 2008 και είχε διάρκεια 2,4 χρόνια.

Το δολάριο υποχώρησε 27% έναντι του ευρώ, αλλά η ετησιοποιημένη απόδοση του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI - Ευρώπη ανήλθε σε 4,4% και της Αθήνας έφτασε 0,7% πιο ψηλά. Αντίθετα, οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν άνοδο 23,1% την ίδια περίοδο.

Η πιο πρόσφατη φάση αδυναμίας καλύπτει την περίοδο από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι σήμερα με το δολάριο κάτω 12,3%, αλλά την ετησιοποιημένη απόδοση του δείκτη MSCI - Ευρώπη πάνω 104,6% και την αντίστοιχη σχετική (relative) απόδοση της ελληνικής αγοράς μεγαλύτερη από 64,8%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley.

Από τις 11 φάσεις αδυναμίας του δολαρίου που καταγράφονται στην περίπτωση της Ελλάδας από το 1988 μέχρι σήμερα η Σοφοκλέους κέρδισε έδαφος στις 5 από τις 11 και η μέση απόδοση κατά τη διάρκεια των 11 φάσεων διαμορφώθηκε στο 4%.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης MSCI - Europe ανέβηκε στις 7 από τις 16 περιπτώσεις από το 1971 μέχρι σήμερα, ενώ ο δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI έχει να επιδείξει καλύτερο ρεκόρ, με άνοδο στις 12 από τις 16 φάσεις και με μέση απόδοση 77,8%.

Αν λοιπόν το αδύναμο δολάριο είχε την κυριότερη επιρροή στη διαμόρφωση των χρηματιστηριακών τάσεων στη Σοφοκλέους και στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές στο παρελθόν, το συμπέρασμα είναι απλό:

Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε εντυπωσιακές επιδόσεις στη Σοφοκλέους το επόμενο διάστημα αν το δολάριο συνεχίσει να διολισθαίνει με βάση την Ιστορία και δεν συντρέχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v