Το V, οι αγορές και το λάθος!

Οι αγορές δεν είναι αλάνθαστες. Αρκετές φορές κάνουν λάθος στις εκτιμήσεις τους τις οποίες αργότερα διορθώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.

Το V, οι αγορές και το λάθος!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές υπερβάλλουν μερικές φορές.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.

Μια ματιά στη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών και των άλλων αγορών δείχνει πως έχουν αφήσει πίσω τους το αρχικό στάδιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από το ράλι ανακούφισης και βασιζόταν στο σκεπτικό ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Το δεύτερο στάδιο χαρακτηρίζεται από την προεξόφληση οικονομικής ανάκαμψης τύπου V.

Κοινώς, οι αγορές προεξοφλούν υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης το β΄ εξάμηνο, που θα εκπλήξουν ευχάριστα και θα έχουν συνέχεια στα επόμενα τρίμηνα.

Είναι μια υπόθεση που έχει λογική και επιπλέον επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά στοιχεία στις περιπτώσεις των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Βρετανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν 2,6% τον πρώτο χρόνο, μετά την ύφεση της περιόδου 1990 - 1991, και 3,2% κατά μέσο όρο τα επόμενα τρία χρόνια, μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% τον πρώτο χρόνο και 2,8% κατά μέσο όρο τα τρία χρόνια μετά την ύφεση της περιόδου από το δ΄ τρίμηνο του 2000 στο γ΄ τρίμηνο του 2001.

Σε αντίθεση με την αμερικανική, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς τα χρόνια μετά τις υφέσεις του παρελθόντος.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,7% τον πρώτο χρόνο μετά την ύφεση την περίοδο 1992 - 1993 και 1,9% κατά μέσο όρο στην τριετία. Ανάλογη εικόνα υπάρχει από την εμπειρία της ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Πιστεύοντας σε τέτοιας μορφής οικονομική ανάκαμψη, οι αγορές προεξοφλούν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ το ίδιο εκτιμούν ότι θα πράξει και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι αγορές προβλέπουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει έναν μήνα αργότερα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2010, με παρόμοια άνοδο του βασικού της επιτοκίου.

Οι αγορές προεξοφλούν σήμερα ότι τα παρεμβατικά επιτόκια θα φτάσουν το 2% περίπου στις ΗΠΑ, το 2,5% στην ευρωζώνη και το 2,75% στη Βρετανία μέχρι τα τέλη του 2010.

Εξυπακούεται ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δικαιωθούν οι αγορές σε αυτές τις εκτιμήσεις τους.

Όμως, το πιθανότερο είναι ότι αυτές οι προσδοκίες θα διαψευστούν.

Ο λόγοι είναι απλοί:

Αν και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η παγκόσμια οικονομία να εκπλήξει ευχάριστα το δεύτερο εξάμηνο του 2009 καθώς οι εταιρίες αυξάνουν την παραγωγή, για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να υποχωρήσει τα επόμενα τρίμηνα.

Ακόμη κι αν ο ρυθμός ανάπτυξης αποδειχθεί ισχυρότερος του αναμενομένου τα επόμενα τρίμηνα, οι κεντρικές τράπεζες θα προτιμήσουν πρώτα να βεβαιωθούν ότι ο κίνδυνος έχει περάσει και μετά να αρχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια ή/και να αποσύρουν σταδιακά την τεράστια ρευστότητα που διοχέτευσαν στο σύστημα με μη ορθόδοξους τρόπους, π.χ. αγορές χρεογράφων.

Αν οι κεντρικές τράπεζες άρχιζαν να ανεβάζουν τα παρεμβατικά επιτόκια και παράλληλα πουλούσαν σταδιακά τα χρεόγραφα που έχουν αγοράσει, η πίεση στα μεσομακροπρόθεσμα επιτόκια θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, απειλώντας την ανάκαμψη.

Ακόμη λοιπόν κι αν η οικονομική ανάκαμψη είναι τύπου V, οι κεντρικές τράπεζες θα αποφύγουν να προχωρήσουν σε άνοδο επιτοκίων.

Οι αγορές λοιπόν κάνουν πιθανόν λάθος όταν προεξοφλούν τέτοιες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2010.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v