Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Oι φήμες που σκοτώνουν!

"Σκοτώστε τις φήμες" είναι μία από τις πιο γνωστές φράσεις στις μεγάλες αγορές. Ακόμη κι αν μία φήμη είναι ανυπόστατη ή εν μέρει σωστή μπορεί να αποδειχτεί καταδικαστική. Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να το γνωρίζουν.

Τράπεζες: Oι  φήμες που σκοτώνουν!
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έδωσαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία σε όλους να διαπιστώσουν ότι οι φήμες μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στις τράπεζες και εν συνεχεία στην εθνική οικονομία, δηλαδή σε όλους μας.

Αυτή τη φορά οι διαδόσεις δεν αφορούσαν σε κάποια εξαγορά ή συγχώνευση, αλλά στις καταθέσεις των πελατών των τραπεζών που χρηματοδοτούν το 90% περίπου των δανείων τους.

Οι φήμες ότι δύο μεγάλες ιδιωτικές και κάποιες μικρότερες τράπεζες αντιμετώπιζαν πρόβλημα έκαναν τον γύρο της αγοράς, ενώ συνοδεύονταν και από άλλες που μιλούσαν για ουρές πελατών στα καταστήματα αυτών των τραπεζών, φήμες που απέσυραν καταθέσεις.

Ουρές φυσικά μπορεί να υπήρχαν ,αλλά θα έπρεπε επίσης να συνυπολογιστεί ότι ήταν το τέλος του μήνα και του τριμήνου, όπου παραδοσιακά οι τράπεζες έχουν περισσότερη δουλειά, π.χ. επιταγές κ.λπ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αρκετοί πανικόβλητοι πελάτες τους δεν απέσυραν καταθέσεις για να τις πάνε σε άλλη τράπεζα ή για να τις βάλουν στο στρώμα τους.

Η έμφαση των ειδήσεων στη διεθνή κρίση και στις επιπτώσεις της έπαιξε ασφαλώς καθοριστικό ρόλο, αφού πολλοί συμπατριώτες μας κατανόησαν για πρώτη φορά το μέγεθος της κρίσης.

Όμως, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Έστω και λίγα υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών εξέφραζαν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους μέχρι πριν από λίγες μέρες απορίες και προβληματισμό για το μέλλον μερικών μικρών τραπεζών και ενός η δύο μεγάλων ιδιωτικών.

Στο επίκεντρο ήταν η φημολογούμενη απόσυρση καταθέσεων από μεγαλοπελάτες, π.χ. εφοπλιστές, το πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς και των αγορών χονδρικής.

Όμως, όλοι σχεδόν άλλαξαν τροπάριο από τη Δευτέρα το βράδυ με την απόρριψη του σχεδίου Paulson από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και φυσικά την Τρίτη όπου ο συστημικός κίνδυνος ήταν κάτι παραπάνω από ορατός.

Όμως, μπορεί τα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων και μεσαίων τραπεζών να είχαν πλέον ευθυγραμμιστεί, δηλώνοντας ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, δεν συνέβαινε το ίδιο με τα μεσαία στελέχη τους σε επίπεδο καταστημάτων.

Οι τελευταίοι ανέφεραν σε πελάτες τους για τα υποτιθέμενα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζαν άλλες ανταγωνίστριες και μη τράπεζες με τις μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από πελάτες.

Με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κατάσταση ηρέμησε χθες. Ίσως γιατί τα υψηλότερα κλιμάκια των τραπεζών έσπευσαν να στείλουν τo μήνυμα, ίσως γιατί πρυτάνευσε το αίσθημα της αυτοσυντήρησης στους εργαζομένους των υποκαταστημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα ξαναδούμε το ίδιο έργο συντόμως.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι καμία τράπεζα δεν έπεσε έξω επειδή είχε απλώς ζημίες.

Τράπεζες λιανικής, όπως οι περισσότερες ελληνικές, πέφτουν έξω, επειδή οι καταθέτες άρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτές.

Γι’ αυτό οι φήμες περί φυγής των καταθέσεων μπορούν να "σκοτώσουν" τράπεζες.
Θα πρέπει, λοιπόν, να βρουν τρόπο οι τράπεζες να τις "σκοτώσουν" πριν γίνουν βούκινο και αυτοεπιβεβαιωθούν.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v