Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας είναι ο εχθρός: Ο πληθωρισμός!

Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 120 δολάρια και ο Άλαν Γκρίνσπαν επανήλθε προειδοποιώντας για εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις σε σχέση με το παρελθόν. Αν η ιστορία επαναληφθεί, οι μετοχές μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων.

Ένας είναι ο εχθρός: Ο πληθωρισμός!
Οι οπαδοί του ΚΚΕ διαδήλωναν κάποτε στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων φωνάζοντας: «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

Αν οι επενδυτές διοργάνωναν ποτέ διαδήλωση θα μπορούσαν να υιοθετήσουν το ίδιο σύνθημα, αντικαθιστώντας τη λέξη «ιμπεριαλισμός» με τη λέξη «πληθωρισμός».

Με εξαίρεση τη χρηματιστηριακή φούσκα του 1999 - 2000 και την πρόσφατη στην αμερικανική αγορά ακινήτων, η ιστορία δείχνει ότι οι μετοχές ήταν συνήθως θύματα της προσπάθειας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Εδώ και πολλούς μήνες, η Fed έχει προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, οδηγώντας το επιτόκιο παρέμβασης (Fed Funds Rate) στο 2% από 5,5% και πλέον πέρυσι το καλοκαίρι.

Άλλες κεντρικές τράπεζες με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν πράξει το ίδιο, προσφέροντας παράλληλα απλόχερα ρευστότητα στις αγορές.

Κύριος στόχος τους είναι η ανακούφιση της χειμαζόμενης αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ κι αλλού και το ξελάσπωμα των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που έχουν δει την κερδοφορία τους να καταρρέει από τη μείωση της αξίας των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το αν η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών αποδώσει καρπούς θα φανεί στην πορεία.

Το σίγουρο είναι ότι δεν φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να επαληθεύεται η εκτίμηση που θέλει τον πληθωρισμό να υποχωρεί καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης.

Αν μάλιστα οι μονεταριστές κι οι άλλοι που θέλουν τον πληθωρισμό να είναι κατά βάση νομισματικό φαινόμενο έχουν δίκιο, τότε το «τέρας» του πληθωρισμού έχει πολλή ζωή ακόμη, με τους κρουνούς της ρευστότητας να τρέχουν ασταμάτητα εδώ και μήνες.

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, των μετάλλων και των γεωργικών προϊόντων καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη αλλά και σύνθετη.

Το ράλι όλων αυτών των εμπορευμάτων συνδέεται με τη βιομηχανοποίηση της Κίνας, της Ινδίας και άλλων χωρών του Τρίτου Κόσμου που σταδιακά μετατρέπονται σε εξαγωγείς πληθωρισμού από εξαγωγείς αποπληθωρισμού που ήταν μερικά χρόνια πριν.

Ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν προφανώς το έχει καταλάβει και γι’ αυτό ισχυρίστηκε χθες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι αντιμέτωπη με μια πιο μόνιμη πληθωριστική ροπή.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι το ίδιο ισχύει για άλλες οικονομίες αφού ορισμένες αιτίες είναι κοινές.

Αν όμως η σχέση πληθωρισμού και ανάπτυξης έχει αντιστραφεί, όπως ισχυρίζεται ο Γκρίνσπαν, μόνο μια παρατεταμένη περίοδος οικονομικής καχεξίας θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει μικρότερη αύξηση των πωλήσεων και των κερδών για τις εταιρίες και επομένως χρηματιστηριακή καχεξία που σίγουρα δεν αρέσει στους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά, αν οι αρχές δεν κάνουν πολλά πράγματα και ο πληθωρισμός αρχίσει να ξεφεύγει είναι σίγουρο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναλάβουν δράση, ανεβάζοντας τα επιτόκια για να βάλουν φρένο στο πληθωρισμό.

Με άλλα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους επενδυτές.

Επομένως, η μοναδική ελπίδα είναι να επιτευχθεί ο άριστος συνδυασμός πληθωρισμού και ανάπτυξης που μόνο «πεφωτισμένοι ηγέτες» οι οποίοι διαθέτουν εκτός των άλλων και αρκετή τύχη μπορούν να φέρουν.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v