Μεγάλες μπίζνες μέχρι την επόμενη φυσική καταστροφή

Οι μεγάλες πλημμύρες και πυρκαγιές δεν είναι καταστροφή για όλους. Κάποιοι παθαίνουν σημαντικές ζημιές αλλά κάποιοι άλλοι βγάζουν μεγάλα κέρδη. Η περίπτωση της Θεσσαλίας δεν θα είναι η εξαίρεση.

Μεγάλες μπίζνες μέχρι την επόμενη φυσική καταστροφή

Οι φυσικές καταστροφές δεν έχουν μόνο χαμένους όπως αυτούς που παθαίνουν μεγάλες ζημιές στο σπίτι τους, στα καλλιεργήσιμα χωράφια τους, στο κοπάδι ή στην επιχείρησή τους.

Υπάρχουν και οι κερδισμένοι. Είναι όλοι εκείνοι που βγάζουν πολλά λεφτά από τις φυσικές καταστροφές, κάνοντας επισκευές όπως μπουλντοζιέρηδες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί κ.λπ. Και φυσικά, εκείνοι, π.χ. μηχανικοί, που στέλνει το υπουργείο από την Αθήνα για ελέγχους καθώς πληρώνονται εκτός έδρας κ.λπ.

Χειριστής μηχανημάτων με δύο μικρές μπουλντόζες που φόρτωνε φερτά υλικά σε φορτηγά για να τα απομακρύνει από δρόμους σε μεγάλο νησί των Ιονίων νήσων ανέφερε πως έβγαλε 70 χιλιάδες ευρώ σε ενάμιση μήνα μετά την καταιγίδα «Ιανός» το 2020.

Δυστυχώς, πλημμυρικά φαινόμενα έχουμε κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές της χώρας με παρόμοια ένταση και πάντοτε προέκυπταν ζημιές που έπρεπε να επισκευαστούν. Ο λόγος είναι απλός. Τα έργα δεν γίνονταν σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πάλι καταστροφές με τις νέες πλημμύρες και να βγάζουν λεφτά οι εμπλεκόμενοι. Μάλιστα οι κερδισμένοι ήταν συνήθως περισσότεροι από τους χαμένους των φυσικών καταστροφών. 

Η κακοκαιρία Daniel είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, με βάση την ακραία βροχόπτωση που καταγράφηκε  στο Πήλιο και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Ακόμη, αυτοί που υπέστησαν ζημιές είναι περισσότεροι από τους δυνητικά κερδισμένους αλλά τα ποσά που θα μοιραστούν οι τελευταίοι θα είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με κάθε άλλη φορά. Θα χρειασθούν πιθανόν δισ. ευρώ σε βάθος διετίας ή τριετίας για αποζημιώσεις, οικοσκευές, επισκευές κατοικιών, εργοστασίων και αποκατάσταση υποδομών, π.χ. γέφυρες, δρόμους.  Όμως, οι επισκευές  θα είναι καλές μέχρι την επόμενη καταστροφή.      

Κι αυτό γιατί η Θεσσαλία είναι μια πρώην λίμνη. Ο πυθμένας της είναι υδατοστεγής. Αυτό εξηγεί γιατί το νερό δεν υποχωρεί πιο γρήγορα, ισχυρίζονται οι επαΐοντες. Το χώμα που έχει επικαθίσει από παλιά απορροφά μεν τον νερό, αλλά ο πυθμένας είναι από αργιλώδες πέτρωμα. Επομένως, η εξάτμιση του νερού είναι το «κλειδί» τώρα, μαζί φυσικά με το νερό που εκβάλλει ο Πηνειός στη θάλασσα. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, αν είχε γίνει η εκτροπή του Αχελώου και το νερό του κατευθυνόταν στο θεσσαλικό κάμπο, ό,τι αντιπλημμυρικά έργα κι αν είχαν γίνει, σ’ αντίθεση μ’ αυτά που έλεγε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.  

Από συζητήσεις με πολλούς ειδικούς μηχανικούς υδραυλικών έργων, οι πλημμύρες από χείμαρρους μπορούν να αντιμετωπισθούν οριστικά, αρκεί να γίνουν σωστά τα τρία συσχετιζόμενα μεταξύ τους έργα:

  • Φράγματα (λεκάνες) στο ξεκίνημα των χειμάρρων, για να σταματάνε τα φερτά υλικά.
  • Διευθέτηση της κοίτης των χειμάρρων με συρματοκιβώτια (που θα γεμίζουν με τα ήδη έτοιμα φερτά βότσαλα των χειμάρρων)
  • Διευθέτηση της εκβολής του χειμάρρου, ώστε το νερό να φεύγει στη θάλασσα από συγκεκριμένη κοίτη και να μην πλημμυρίζει τη γύρω περιοχή.

Αν όμως η βροχόπτωση είναι τόσο έντονη στη Θεσσαλία στο μέλλον, όσο επί κακοκαιρίας Daniel, πολλές από τις υποδομές που θα επισκευαστούν, θα υποστούν εκ νέου σοβαρές ζημιές. «Δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα σώσουν την κατάσταση τα αντιπλημμυρικά έργα σε μια πρώην λίμνη με τόση βροχή», τόνισε ένας μηχανικός.

Όπως κι αν έχει, θα υπάρξουν κερδισμένοι που θα βγάλουν πολλά λεφτά από τα έργα. Το μήνυμα στο WhatsApp από φίλο έδωσε το στίγμα: «Πάνω που τελείωναν αρκετά μεγάλα έργα, έρχεται ο από μηχανής θεός (ο Άγιος Κατασκευαστής) για να χρυσώσει και τους μικρούς και τους μεγάλους «πλάστες». Μην ξεχνάμε ότι ο θεός είναι ο προστάτης τους ως «Πλάστης ορατών τε πάντων και αοράτων». 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v