Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πουλάνε «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια στον λαό

Η Ελλάδα δεν πουλάει «λαϊκά» ομόλογα στο ευρύ κοινό όπως κάνει η Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όμως δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια έως 15 χιλ. ευρώ ανά ΑΦΜ μέσω τραπεζών. Σήμερα λήγει η προθεσμία για τα 12μηνα έντοκα.

Πουλάνε «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια στον λαό

«Λαϊκά» ομόλογα μπορεί να μην πουλάει στον λαό, όμως πουλάει 12μηνα έντοκα γραμμάτια και ενδεχομένως 6μηνα και 3μηνα έντοκα μελλοντικά, μέσω δημόσιας εγγραφής.  

Να δώσει την ευκαιρία σε φυσικά πρόσωπα να αγοράσουν τα 12μηνα έντοκα γραμμάτια που δημοπράτησε την Τετάρτη αποφάσισε η Ελληνική Δημοκρατία. Μ’ αυτό τον τρόπο ικανοποιεί μια μερίδα πολιτών που επιθυμούν να τοποθετήσουν μέρος των χρημάτων τους σε κρατικά χρεόγραφα, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα επιτόκια καταθέσεων.

Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά θα μπορούσαν την Τρίτη, την Τετάρτη και σήμερα, Πέμπτη, να αγοράσουν 12μηνα έντοκα γραμμάτια με απόδοση άνω του 3,8%, όπως διαμορφώθηκε στη δημοπρασία της Τετάρτης, για ποσό έως 15 χιλ. ευρώ ανά ΑΦΜ από τράπεζες. Οι τελευταίες έχει συμφωνηθεί να λάβουν προμήθεια 15 μονάδων βάσης από το Δημόσιο.

Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πάνε στην τράπεζά τους και να ανοίξουν μερίδα στο ΣΑΤ, αν δεν έχουν, γιατί οι τίτλοι είναι άυλοι. Εκτιμάται ότι έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 1,4 δισ. ευρώ είχαν ήδη πουληθεί σε ιδιώτες χωρίς πλαφόν από τις τράπεζες το πρώτο μισό και πλέον της χρονιάς από τα 12 δισ. ευρώ περίπου σε κυκλοφορία.

Tα ακριβή νούμερα διάθεσης των ανωτέρω εντόκων σε ιδιώτες θα τα γνωρίζουμε την Παρασκευή, αφού  οι τράπεζες δώσουν τα στοιχεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Την ίδια μέρα λήγουν 12μηνα έντοκα αξίας 1 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι δημοπρατήθηκαν νέα 12μηνα έντοκα αξίας 625 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και επιπλέον πουλήθηκαν έντοκα αξίας 187,5 εκατ. ευρώ ή το 30% του δημοπρατηθέντος ποσού μέσω μη ανταγωνιστικών προσφορών από όσους πήραν έντοκα, απομένουν 187,5 εκατ. ή 30% ακόμη για να αναχρηματοδοτηθεί το 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο κομμάτι του 30% ή 187,5 εκατ. ευρώ είναι απομεινάρι της μνημονιακής περιόδου 2010-2018. Ο πραγματικός λόγος της ύπαρξής του ήταν για να μη φαίνεται ότι το Δημόσιο ανάγκαζε τις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα έντοκα, με δεδομένες τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες του. 

Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. 

Με δεδομένη την απόφαση να μειωθεί το στοκ των εντόκων μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, τυχόν αγορά μικρότερου ποσού των 187,5 εκατ. ευρώ από ιδιώτες δεν θα προκαλέσει πονοκέφαλο στο ΥΠΟΙΚ και τον ΟΔΔΗΧ.

Κι όχι μόνο αυτό. Αφαιρώντας το επιπρόσθετο 30% των εντόκων που μπορούσαν να λάβουν μέσω των μη ανταγωνιστικών εισφορών εκ των υστέρων, όσοι δεν είχαν λάβει κανένα έντοκο από τη δημοπρασία έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να υποβάλλουν πιο επιθετικές προσφορές στη δημοπρασία, ανεβάζοντας την τιμή και συμπιέζοντας την απόδοση, δηλαδή το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.

Το τελευταίο εκτιμάται ότι συνέβη στη δημοπρασία των 12μηνων εντόκων γραμματίων της Τετάρτης καθώς η απόδοση αναμενόταν να κυμανθεί πάνω από 3,9% και κατέληξε πάνω από 3,8%.

Κοινώς, μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Για να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρξει από ιδιώτες, αν και η δημόσια εγγραφή δεν είναι ευρέως γνωστή ενώ συνέπεσε με την κακοκαιρία στη χώρα. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v