Την προηγούμενη Πέμπτη πήγαμε να πιούμε ένα καφέ σε μια καφετέρια κοντά στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Όταν καθίσαμε, το ευγενικό γκαρσόνι ήρθε και μας ρώτησε αν θα πληρώναμε με κάρτα. Όταν του απαντήσαμε καταφατικά μας είπε πως το POS του καταστήματος δεν λειτουργούσε. Εκνευρισμένος σηκώθηκα και έφυγα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η παρέα.
Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό ασφαλώς. Πριν κανά μήνα περίπου είχα επισκεφθεί γιατρό στο Χαλάνδρι για λογαριασμό στενού συγγενικού προσώπου (για να γράψει κάτι εξετάσεις). Όταν τελείωσε η συνάντηση έβγαλα την κάρτα από το πορτοφόλι για να τον πληρώσω αλλά μου είπε πως δεν είχε POS παρότι οι γιατροί υποχρεούνται να έχουν. Αναγκάσθηκα να τον πληρώσω σε μετρητά και μου έδωσε μια απόδειξη που εκτύπωσε αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν έγκυρη.
Ο ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου διαμερίσματος στη Νότιο Εύβοια γνωστοποίησε σε γνωστό ότι δεν δέχεται κάρτες και πληρώνεται μόνο σε μετρητά, π.χ. 100 ευρώ το βράδυ μέσα στον Ιούλιο. «Μάλλον δεν είναι δηλωμένο», μας ανέφερε προχθές ο γνωστός εμπιστευτικά.
Τα ανωτέρω παραδείγματα δείχνουν την έκταση που έχει πάρει η φοροδιαφυγή σε διαφόρους κλάδους. Τα παραδείγματα με το σουβλατζίδικο στη Θεσσαλονίκη που πιάστηκε να μην έχει κόψει αποδείξεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσα από πλατφόρμες παραγγελιών εντός 3ετίας ή την καφετέρια-μπαρ στη Γλυφάδα που ακύρωνε αποδείξεις αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επί χρόνια το επιβεβαιώνουν.
Όλοι αυτοί ανήκουν στους συμπατριώτες μας που βάζουν στην τσέπη μέρος από τα 60 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχεται η φοροδιαφυγή ετησίως σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα. Και ίσως αρκετοί από αυτούς εισπράττουν κάποια από τα επιδόματα που μοιράζει το κράτος στους κατά δήλωσή τους «φτωχούς».
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; «Διαβάζω αυτά που γράφεις κατά καιρούς για την φοροδιαφυγή. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι δεν θέλουν να τους πιάσουν (φοροφυγάδες),» παρατήρησε υψηλόβαθμο στέλεχος fund. «Βολεύονται πολλοί. Και οι φοροφυγάδες και οι άλλοι τους οποίους ταΐζουν». «Αν ήθελαν, θα έλεγχαν τι δαπάνες έχουν κάνει όλοι αυτοί που δηλώνουν ψίχουλα στην εφορία και θα τους έβαζαν πολλαπλάσιο πρόστιμο για να στείλουν το μήνυμα. Στην εστίαση θα έκλειναν τα μαγαζιά για ένα μήνα την πρώτη φορά και για πάντα την δεύτερη», τόνισε, συμπληρώνοντας πως έτσι κάνουν στην Αγγλία. «Εδώ πιάνεται το μπαρ στη Μύκονο να κάνει φοροδιαφυγή, του βάζουν πρόστιμο όσα αυτός βγάζει σε λίγες μέρες λειτουργίας, του βάζουν κανένα λουκέτο για λίγες μέρες και η ζωή συνεχίζεται», κατέληξε.
Μας ήρθαν στο νου όλα αυτά, διαβάζοντας ότι η ΑΑΔΕ σκέφτεται να δώσει νέα παράταση (έχουμε χάσει το μέτρημα) στο έργο της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Οι πρώτες αναφορές στο έργο έγιναν την περίοδο 2013-2014 και υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2020. Φθάσαμε αισίως στα μέσα του 2023 και ακόμη υλοποιείται.
Κι όλα αυτά σε μια χώρα που οι σχεδόν 5 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος είτε πληρώνουν έως 150 ευρώ ετησίως και οι 7 στους 10 δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10 χιλ. ευρώ ετησίως. Ας αφήσουμε λοιπόν ήσυχους τους ανθρώπους να φοροδιαφεύγουν. Εδώ είναι Βαλκάνια.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.