Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα υποζύγια του προϋπολογισμού θα την πληρώσουν πάλι

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος στον φόρο εισοδήματος, αλλά τα κόμματα διαγωνίζονται ποιο θα υποσχεθεί τις μεγαλύτερες ελαφρύνσεις άλλων φόρων. Η φορολογική διάκριση εις βάρος των μισθωτών συνεχίζεται.

Τα υποζύγια του προϋπολογισμού θα την πληρώσουν πάλι

Ο Βολταίρος είχε πει ότι η πολιτική είναι το μέσο για ανθρώπους χωρίς αρχές να οδηγούν ανθρώπους χωρίς μνήμη. Πράγματι, η ισχυρή μνήμη δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό των Νεοελλήνων. Όμως, θα ήταν επικίνδυνο να γενικεύσουμε καθώς υπάρχουν πάντοτε κάποιοι, έστω λίγοι, πολιτικοί που έχουν αρχές και πολίτες που διαθέτουν μνήμη.

Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα. Τα συνολικά εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρυσι από όλους τους φορολογούμενους ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ περίπου. Από αυτά, τα 60 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από μισθωτούς και συνταξιούχους. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων δηλώνουν σχεδόν φτωχοί. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εμφάνισαν υψηλότερα εισοδήματα λόγω κυρίως της αύξησης του κατώτατου μισθού και της απασχόλησης, δεν συνέβη το ίδιο με τους υπόλοιπους. Οι πρώτοι μάλιστα πληρώνουν ακόμη περισσότερους φόρους, γιατί η φορολογική κλίμακα εισοδήματος  δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί, με αποτέλεσμα το επιπρόσθετο εισόδημα να φορολογείται με υψηλότερους συντελεστές. 

Δεν συνέβη το ίδιο με τους μη μισθωτούς. Κι αυτό παρότι η κυβέρνηση έσπευσε να μειώσει τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, κατεβάζοντας τον κατώτερο φορολογικό συντελεστή στο 9% από 22% για εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. ευρώ, αποσύνδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές από το δηλωθέν εισόδημα και κατήργησε την αποκαλούμενη εισφορά (φόρο) αλληλεγγύης για όλους. Μάλιστα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ σε 14μηνη βάση ή 910 ευρώ τον μήνα σε 12μηνη σημαίνει ότι όλοι οι μισθωτοί θα υπόκειται σε φόρο παρακράτησης. Αντίθετα, οι μισοί περίπου αυτοαπασχολούμενοι δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο, αφού οι 250 χιλ. στις 615 χιλ. δηλώνουν ζημιές σε μόνιμη βάση.  

Έχετε δει κανένα κόμμα εξουσίας στο πρόγραμμά του να αναφέρει τίποτε για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας; Όχι, είναι η απάντηση. Κι αυτό παρότι η επιβάρυνση είναι υψηλότερη για τη μισθωτή εργασία από τη μη μισθωτή εργασία. 

Για να είμαστε δίκαιοι, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους από τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια ήταν μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση. Κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος ίσως ισχυρισθεί ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να εκληφθεί ως ανάλογο μέτρο, σε μια χώρα που η ιδιοκατοίκηση είναι σε υψηλά επίπεδα παρά τη μικρή κάμψη. Όμως, δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας. Δυστυχώς, η φορολογία εισοδήματος παραμένει υπερβολικά επικεντρωμένη στη μισθωτή εργασία λόγω της απροθυμίας των κομμάτων εξουσίας να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή στους μη μισθωτούς. Γι’ αυτό τα γνωστά υποζύγια του προϋπολογισμού θα συνεχίσουν να φέρουν το βάρος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v