Για την ελληνική οικονομία και τις περισσότερες οικονομίες της Δύσης, το έτος που μας πέρασε ήταν χρονιά ανάκαμψης μετά τη μεγάλη και απότομη ύφεση του 2020, λόγω της πανδημίας. Οι περισσότερες οικονομίες αναμένεται να κινηθούν στο ίδιο μοτίβο το Νέο Έτος αλλά με ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις τοποθετούν την ανάπτυξη μεταξύ 3% και 5% ως επί το πλείστο.
Όμως, οι προβλέψεις του μέλλοντος ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, παρότι το μέλλον υπάρχει και εμείς απλώς το ανακαλύπτουμε, όπως ισχυριζόταν ο Αλμπερτ Αϊνστάιν.
Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα και τις οικονομίες, δοκιμάζοντας τις αντοχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εκτιμήσεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να φέρει το τέλος της πανδημίας σε λίγους μήνες, υπό την έννοια ότι θα καθίστατο ενδημική, είναι ελπιδοφόρες. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει είτε μια νέα πανδημία για την οποία προειδοποιούν εδώ και χρόνια άνθρωποι όπως ο Μπιλ Γκέιτς, είτε μια νέα μετάλλαξη ή συνδυασμό μεταλλάξεων και ιών που θα έδινε συνέχεια στις αναταράξεις της οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως κι αν έχει, οι οικονομίες θα επηρεασθούν αρνητικά τους πρώτους μήνες του 2022 τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου. Τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης θα έχουν κάποια επίπτωση στο ΑΕΠ ενώ η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον θα βάλει προσκόμματα στην αποκατάσταση της ομαλότητας στις παγκόσμιες μεταφορές. Αυτό σημαίνει ενίοτε καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων, ελλείψεις και τσιμπημένες τιμές.
Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει το πρώτο 4μηνο-6μηνο της χρονιάς και θα συνεχίσει να ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στα λεφτά που περιμένει από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πότε θα έλθουν και πότε θα μπουν σε λειτουργία. Εν τω μεταξύ, όπως είναι φυσιολογικό, θα υπάρξει δημοσιονομική συστολή, που δεν βοηθά την ανάπτυξη μετά από δυο χρόνια μεγάλης ώθησης. Από την άλλη πλευρά, η τραπεζική χρηματοδότηση της οικονομίας, έστω κι επιλεκτικά, αναμένεται να είναι πιο άνετη κι αυτό θα βοηθήσει.
Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί και θεωρήσουμε ότι το διεθνές περιβάλλον θα είναι ουδέτερο προς θετικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προκύπτει ένα διπρόσωπο 2022. Ένα δυσκολότερο πρώτο εξάμηνο και ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο εντός της χρονιάς. Κι όλα αυτά παρότι η σύγκριση του πολύ καλού δεύτερου εξάμηνου του 2021 με το αντίστοιχο του 2022 σε όρους ΑΕΠ οδηγεί σε διαφορετικό συμπέρασμα.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.