Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την υπεύθυνη Ν. Αφρική στην ανέμελη Ελλάδα

Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μην είχε εντοπισθεί εγκαίρως, αν η Νότια Αφρική δεν επιδείκνυε υπευθυνότητα, σε αντίθεση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την Κίνα στις αρχές της πανδημίας. Όμως, η αφρικανική χώρα σήμερα τιμωρείται από άλλες όπως η χαλαρή Ελλάδα, που τα έχει κάνει μούσκεμα.

Από την υπεύθυνη Ν. Αφρική στην ανέμελη Ελλάδα

Η πανδημία στοίχισε σε πολλούς ανθρώπους τις δουλειές τους και σε κάποιους, την ίδια τη ζωή τους. Ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και στις ανεπτυγμένες.

Στην Ελλάδα, των 10,7 εκατ. κατοίκων, οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας ξεπέρασαν χθες τις 18.000 άτομα ενώ η χώρα μας έχει τα πρωτεία στη Δυτ. Ευρώπη με τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τουλάχιστον, η οικονομία της ανέκαμψε και αναμένεται να καταγράψει ρυθμό 7% και άνω φέτος, μετά τη μεγάλη πτώση του 9% το 2020. Στη Νότια Αφρική των 60 εκατ. κατοίκων με πλήρως εμβολιασμένο το 25% περίπου του πληθυσμού, οι θάνατοι φθάνουν τις 90.000 περίπου, με μέσο όρο τους 32 το τελευταίο 7ήμερο και μόλις 6 χθες.

Ο λόγος που αναφερθήκαμε στη Νότια Αφρική είναι γιατί ήταν η χώρα που εντόπισε τη νέα μετάλλαξη του ιού, Όμικρον όπως την ονόμασε ο ΠΟΥ. Είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε χθες με τη Ν. Αφρική για να πληροφορηθούμε πώς ακριβώς έχει η κατάσταση με την πανδημία. Η εικόνα που μας μεταφέρθηκε, ήταν μάλλον καθησυχαστική. Κι αυτό γιατί η χώρα βρίσκεται στον χαμηλότερο βαθμό εγρήγορσης για την πανδημία, παρότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει κάνει έντονη την παρουσία της. Από την άλλη πλευρά, δεν έλειπαν τα παράπονα για την πολιτική της απαγόρευσης των πτήσεων από τη Ν. Αφρική προς τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Είναι ειρωνικό αλλά αυτή ήταν η αντιμετώπιση της χώρας που έδειξε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, γνωστοποιώντας άμεσα τη διάγνωση της μετάλλαξης Όμικρον, σε πλήρη αντιδιαστολή με την πολιτική της Κίνας στη Γιουχάν στην αρχή της πανδημίας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Νότια Αφρική έχει ανεπτυγμένη φαρμακοβιομηχανία -τη μεγαλύτερη στην αφρικανική ήπειρο- ενώ η οικονομία της δεν διάγει την καλύτερη περίοδο. Για την ακρίβεια, η οικονομία της είναι σε κρίση εδώ και χρόνια ενώ η διαφθορά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Η χώρα πληρώνει λοιπόν για την υπευθυνότητα που έδειξε ενώ άλλοι κερδίζουν από την Covid.

Ένας τέτοιος είναι ο Bill Ackman, o μάνατζερ του hedge fund Pershing Square Capital, που έβγαλε κέρδος 2,6 δισ. δολάρια στις αρχές της κρίσης, ποντάροντας 27 εκατ. δολάρια στο σενάριο ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου θα διευρύνονταν στην κορύφωση της πανδημίας καθώς οι οικονομίες θα έμπαιναν σε καραντίνα, σύμφωνα με τους FT. Σε χθεσινό τιτίβισμά του, ο Ackman δήλωσε πως  η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι καλή για τις μετοχές και αρνητική για τα ομόλογα, αν οδηγεί σε ήπια με μέτρια συμπτώματα όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Ουσιαστικά, ο ίδιος παρατηρούσε ότι η πτώση των αγορών την Παρασκευή ήταν υπερβολική. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο. Αυτό θα φανεί στο τέλος.

Με την Pfizer και τις άλλες εταιρείες να εξετάζουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλιά τους έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, οι ένορκοι δεν έχουν βγάλει ακόμη την οριστική απόφασή τους. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα παρά τις πολλές καραντίνες που δεν επιτηρούνταν, μια τέτοια θετική εξέλιξη θα είναι το μη χείρον βέλτιστο. Αν όμως η Όμικρον αποδειχθεί άκρως μεταδοτική και αποφεύγει τα αντισώματα των εμβολίων, η χώρα θα υποφέρει, με τις ΜΕΘ στο ΕΣΥ να είναι κατειλημμένες σε μεγάλο βαθμό.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v