Η ιστορία διδάσκει ότι οι πανδημίες, όπως η μαύρη πανώλη, κάνουν καλό στη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, οδηγώντας σε υψηλότερους μισθούς, σημείωνε άρθρο του Bloomberg πριν από καιρό. Όμως, οι υψηλότεροι μισθοί ρίχνουν συνήθως λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού, αν οι αυξήσεις υπερβαίνουν τη βελτίωση της παραγωγικότητας εργασίας.
Στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού, το φαινόμενο που ξεχωρίζει είναι η επονομαζόμενη «Μεγάλη Παραίτηση», δηλ. η απροθυμία πολλών να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, ψάχνοντας για δουλειά. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για αγαθά λόγω επιστροφής στην κανονικότητα οδηγεί σε ελλείψεις προσωπικού, π.χ. φορτηγατζήδες, πυροδοτώντας αυξήσεις στους μισθούς σε κάποιους κλάδους.
Αξίζει όμως να αναφερθεί πως σε χώρες στην ΕΕ με ισχυρές εργατικές ενώσεις όπως η Γερμανία, εργοδότες και συνδικάτα εμφανίζονται να προχωρούν σε συμφωνίες για αυξήσεις που υπολείπονται κατά πολύ των αρχικών απαιτήσεων των δεύτερων.
Πάντως, η απόσυρση πολλών από την αγορά εργασίας βοήθησε το 2020 κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα να συγκρατήσουν την αύξηση της ανεργίας ή/και να τη μειώσουν. Η Ελλάδα ακολουθεί τη δική της πορεία καθώς πάνω από 50 χιλ. άνθρωποι βρήκαν δουλειά και ξαναμπήκαν στην αγορά εργασίας τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των ανέργων, μείωσε το ποσοστό ανεργίας στο 13,9% του εργατικού δυναμικού, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Όμως, η εξέταση των στοιχείων και ειδικότερα του ποσοστού των απασχολούμενων ανδρών ηλικίας 24 έως 54 ετών στον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία για την περίοδο 2007-2020 είναι απογοητευτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό υποχωρούσε ήδη πριν από την πανδημία της Covid-19 αλλά συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση πέρυσι. Η Ελλάδα ήταν η πρωταθλήτρια στις απώλειες στην ευρωπεριφέρεια με 10 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον, σύμφωνα με το IIF. Τη δεύτερη θέση με απώλειες 8,7 μονάδων κατέλαβε η Ισπανία και την τρίτη η Ιταλία, με 7,3 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ηλικίας 24-54 ετών εμφανίζει σταθερά ανοδική τάση στις χώρες της ευρωπεριφέρειας επί πολλά χρόνια. Αυτό βελτιώνει κάπως τη γενικότερη εικόνα της συνολικής απασχόλησης στο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού ηλικίας 24-54 ετών ως προς το πληθυσμό, αλλά δεν μπορεί να αποσοβήσει τη μείωση.
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν τις χειρότερες επιδόσεις σε αντίθεση με την Πορτογαλία, που καταγράφει άνοδο της απασχόλησης προς τον πληθυσμό.
Αν λοιπόν η πανδημία επιδεινώνει την τάση που προϋπήρχε της Covid-19 στην αγορά εργασίας στις χώρες της ευρωπεριφέρειας, προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά με διάρκεια στην αγορά εργασίας.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.