Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ισλαμικό τόξο και η φυσική σύμμαχος της Ελλάδος

Η Τουρκία έχει εισβάλει στη Κύπρο, στη Συρία κι αλλού ενώ έχει εμπλοκή σε άλλες συγκρούσεις. Για όλα αυτά, η ΓΣ του ΟΗΕ την αντάμειψε το 2020, εκλέγοντας Τούρκο διπλωμάτη ως πρόεδρο. Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της. Η Ελλάδα τι κάνει;

Το ισλαμικό τόξο και η φυσική σύμμαχος της Ελλάδος

Η Τουρκία είναι η ιστορική αντίπαλος της Ελλάδος και γι’ αυτό καλά θα κάνουμε να την μελετάμε. Ακόμη κι αν δεν μας αρέσουν ορισμένα από τα ευρήματα.

Στα μέσα του Ιουνίου του 2020, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε τον βετεράνο Τούρκο διπλωμάτη, Βολκάν Μποζκίρ, πρόεδρο της 75ης συνόδου που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. Δεν θα το περίμενε αυτό κάποιος από την στιγμή που η γείτονα έχει γράψει κατ’ επανάληψη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στα παλαιά της υποδήματα.

Η τουρκική επιτυχία αντιπαρατίθεται στην αποτυχία της ελληνικής πλευράς κάπου τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2016, να εκλέξει ένα έμπειρο ελληνοκύπριο διπλωμάτη στην ίδια θέση. Ο τελευταίος έχασε για λίγους ψήφους από τον υποψήφιο των νησιών Φίτζι. Προφανώς, κάτι δεν πήγε (πάει) καλά. 

Μια από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μποζκίρ ήταν να επισκεφθεί το Πακιστάν. Μια ισλαμική χώρα που είναι στενή σύμμαχος της Τουρκίας από την οποία αγοράζει ελικόπτερα, drones και άλλο στρατιωτικό υλικό. Μια χώρα που είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και συχνά ακουγόταν πως ίσως γινόταν η πρώτη που θα αναγνώριζε το τουρκοκυπριακό μόρφωμα στη Μεγαλόνησο μετά την Τουρκία. Η στενή σχέση του Πακιστάν με την Τουρκία έγινε ακόμη πιο ορατή όταν ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να το στηρίξει στη διαμάχη με την Ινδία για το τμήμα του Κασμίρ που διοικεί η Ινδία. Η τελευταία ήρε το καθεστώς αυτονομίας κ.τ.λ. προκαλώντας την αντίδραση του Πακιστάν και της Τουρκίας.

Η ανωτέρω αντίδραση της Τουρκίας είναι συνεπής με τη δημιουργία ενός ισλαμικού τόξου στο οποίο η ίδια θα έχει ηγετικό ρόλο, προβάλλοντας και εξυπηρετώντας τα συμφέροντά της. Ένα τόξο στο οποίο δυνητικά θα μπορούσε να ενταχθεί το Αφγανιστάν μαζί με ισλαμικά κράτη της ευρύτερης περιοχής. Αν όμως η Τουρκία έχει σύμμαχο το Πακιστάν, η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα πολύ πιο μεγάλο και δυνατό σύμμαχο. Την Ινδία.

Διπλωματικές και άλλες πηγές αναφέρουν ότι Ινδοί στρατιωτικοί, πολιτικοί και άλλοι επιθυμούν στενές σχέσεις με την Ελλάδα  και περιμένουν πρωτοβουλίες από την πλευρά της Αθήνας. Όμως, προσπάθειες από ινδικές εταιρείες να μπουν στην ελληνική αγορά στο παρελθόν άφησαν πικρή γεύση. Βλέπετε  οι Ινδοί βλέπουν τη συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν από την μια πλευρά και από την άλλη δεν ξεχνούν κάτι άλλο. Πως τόσο η Ινδία όσο κι η Κύπρος ανήκαν κάποτε στη Βρετανική Αυτοκρατορία που φρόντισε δια του «διαίρει και βασίλευε» να δημιουργήσει τρία κράτη στην Ινδική χερσόνησο και να βάλει τους Τούρκους στο παιγνίδι στη Κύπρο από την δεκαετία του 1950. Επομένως, αντιλαμβάνονται τον ρόλο των Τούρκων. 

Η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα με πληθυσμό άνω του 1 δισ. και πολλές δυνατότητες. Έχει επίσης ανοικτό μέτωπο με το Πακιστάν. Εκ των πραγμάτων, η Ινδία είναι φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας. Αναμφισβήτητα, καλές οι φιλοφρονήσεις και τα συναφή μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας αλλά αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν το έχει ακόμη εκμεταλλευθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v