Οι Έλληνες πολιτικοί, σχεδόν όλων των αποχρώσεων, είναι προβλέψιμοι. Είναι πολύ γαλαντόμοι όταν πρόκειται να ξοδέψουν κρατικό χρήμα που δεν είναι δικό τους αλλά πολύ φειδωλοί όταν πρόκειται να ελέγξουν πολλούς για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες πως πήραν λεφτά χωρίς να τα έχουν ανάγκη. Ενίοτε, παρανομούντες.
Ας ξεκινήσουμε με τις παρατηρήσεις της 9ης έκθεσης αυξημένης εποπτείας της ΕΕ για τη χώρα μας. Πάνω από 25 δισ. ευρώ δόθηκαν το 2020 για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, αποτρέποντας το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας. Το ποσό έχει αβγατίσει το 2021 και προέρχεται σε συντριπτικό βαθμό από δάνεια που θα πρέπει να αποπληρωθούν στο μέλλον.
Την προηγούμενη χρονιά, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ και η ανοδική τάση συνεχίζεται ενώ το ΑΕΠ συρρικνώθηκε πάνω από 8%. Οι μεγάλες επιχειρήσεις διπλασίασαν τις δανειακές ροές τους αλλά μάλλον δεν τις είχαν απολύτως ανάγκη καθώς αποθεματοποίησαν. Από την άλλη πλευρά, οι μικρομεσαίες ωφελήθηκαν πολύ λιγότερο και αποθεματοποίησαν είτε καθόλου είτε πολύ λιγότερο. Ακόμη, πάνω από 11.000 επιχειρήσεις δήλωσαν πως άλλαξαν δραστηριότητα, μπαίνοντας σε κλάδους που ήταν προφανές πως θα πληγώνονταν από την πανδημία, δηλ. καταλύματα, εστίαση, τέχνη, διασκέδαση κ.λπ., πριν οι αρχές «σφίξουν» τα λουριά. Δεν μπορούμε να φαντασθούμε πως το έκαναν για συμπαράσταση στους πληγέντες. Μάλλον για να εισπράξουν κρατικές επιδοτήσεις και δάνεια, υπό τις ιαχές του πολιτικού προσωπικού.
Δεν θα έπρεπε να ελεγχθούν όλοι αυτοί, ρωτήσαμε σε ανύποπτο χρόνο τον ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρα, αλλά σαφή απάντηση δεν πήραμε ενώ διαγνώσαμε κάποια απροθυμία. Δεν βαριέσαι. Ποιος άλλωστε θα πιέσει; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή άλλα κυβερνητικά στελέχη; Συνδεόμενο με αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Το 2020 ήταν μια άσχημη χρονιά ύφεσης και πανδημίας αλλά οι λήξεις επιχειρήσεων ήταν λιγότερες σε σχέση με το 2019 και οι ενάρξεις περίπου ίδιες. Γιατί συνέβη αυτό; Μήπως γιατί πολλοί κράτησαν ζωντανές τις εταιρείες τους για να εισπράξουν κρατικό χρήμα;
Έχουμε επίσης το θέμα με τις (μη) επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν σωρηδόν. Για να την έπαιρνες, θα έπρεπε να εκδήλωνες ενδιαφέρον με δήλωση εσόδων και σε δεύτερο στάδιο να υπέβαλες δήλωση. Εδώ, όσες εταιρείες έχουν διπλογραφικό (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) κάνουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά μήνα και μπορούν να ελεγχθούν.
Τι θα γίνει όμως με όσες εταιρείες έχουν απλογραφικό, που είναι το 80% περίπου του συνόλου και υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο; Πώς θα επαληθευθεί ότι έδωσαν τα σωστά στοιχεία για τον τζίρο τους; Δεν θα τους ζητηθεί τίποτα; Θα πάνε όλοι τα παραστατικά στην εφορία ή θα επαληθευθούν από το σύστημα; Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλες περιπτώσεις. Όμως, δεν χρειάζεται.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι αρκετές χιλιάδες έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες του συστήματος για να πλουτίσουν εν μέσω πανδημίας, αν και δεν είχαν ανάγκη το κρατικό δανεικό χρήμα. Σε μια ευνομούμενη χώρα, θα υπήρχαν εκτεταμένοι έλεγχοι. Όμως, εδώ είναι Μπαλκάνια.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.