Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο όψεις του ελληνικού νομίσματος

Αν το χρηματιστήριο είναι πρόδρομος των μελλοντικών επιδόσεων της εθνικής οικονομίας, η συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς προβληματίζει. Αν προσθέσουμε και τα ομόλογα, το γλυκό δένει.

Οι δύο όψεις του ελληνικού νομίσματος

Είναι αλήθεια πως το Χρηματιστήριο δεν είναι της μόδας όπως ήταν κάποτε. Γι’ αυτό ίσως δεν δίναμε τόση σημασία, όταν κατά καιρούς ακούγαμε καλούς φίλους από την αγορά να αναφέρονται στις επιδόσεις του και να τις συνδέουν με τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ίσως γιατί γνωρίζαμε τα μειονεκτήματά του, π.χ. μικρή, ρηχή αγορά, και θεωρούσαμε ότι η σχέση μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και της εθνικής οικονομίας δεν ήταν τόσο ισχυρή.   

Χθες, βλέποντας τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να υποχωρεί εκ νέου κάτω από τις 900 μονάδες, σκεφθήκαμε πως ήταν καιρός να ξαναθυμηθούμε μια παλιά συνήθειά μας, όταν το ΧΑ ανήκε στις ανεπτυγμένες αγορές. Κοινώς, να συγκρίνουμε τις αποδόσεις του ελληνικού δείκτη της MSCI με των υπόλοιπων χωρών και να αντλούμε κάποια συμπεράσματα. Είναι κάτι που πρακτικά σταματήσαμε να κάνουμε από τότε που υποβαθμίσθηκε στις αναδυόμενες αγορές.

Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στον δείκτη MSCI Greece, διαπιστώσαμε πως καταγράφει μια αξιόλογη άνοδο, της τάξης του 12,46% από την αρχή της χρονιάς. Επίσης, ακολουθεί τη διεθνή ανοδική τάση με 30,4% στο 12μηνο, αν και υπολείπεται της μέσης επίδοσης των ανεπτυγμένων αγορών. Αντίθετα, το ΧΑ υστερεί αρκετά την τελευταία τριετία, με αρνητική απόδοση 8%, όταν οι ανεπτυγμένες είχαν θετικό πρόσημο όπως και πολλές αναπτυσσόμενες. Στο κόκκινο μαζί με την Ελλάδα ήταν η Τουρκία και η Αίγυπτος.        

Αν τα βάλει κάποιος κάτω, οφείλει να παραδεχθεί ότι το ΧΑ δεν είναι ξεκομμένο από την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας σε συνάρτηση με την πορεία των διεθνών αγορών. Αν το πάρτι συνεχισθεί, θα ακολουθήσει ανοδικά, είτε ασθμαίνως είτε όχι, ενώ αν διακοπεί, θα βρεθεί σε πτωτική τροχιά. Όμως, οι επιδόσεις του αντικατοπτρίζουν επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΑΕΠ υποχώρησε σωρευτικά την τελευταία 3ετία. Ακόμη και αν η ανάπτυξη είναι της τάξης του 5%+ φέτος.        

Η θετική φετινή επίδοση μέχρι στιγμής του ΧΑ προϊδεάζει για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και το 2022. Επομένως, το Χρηματιστήριο είναι σε κάποιο αξιόλογο βαθμό πρόδρομος των μελλοντικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με την αγορά ομολόγων. Η τελευταία δίνει μεγαλύτερο βάρος σε θέματα όπως η αξιολόγηση της φερεγγυότητας του ελληνικού χρέους ενώ η  ανάπτυξη επηρεάζει έμμεσα τη φερεγγυότητα. Προφανώς, η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια αποτυπώνει τη βελτίωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας σε συνάρτηση με το βελτιωμένο προφίλ του χρέους, τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ και το κυνήγι των αποδόσεων διεθνώς. Αν δεν ήταν η ΕΚΤ, θα υπήρχε πάλι αποκλιμάκωση, αλλά το επίπεδο της καμπύλης των επιτοκίων θα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα.

Επομένως, οι ελληνικές μετοχές και ομόλογα στέλνουν τα σήματα που ένας ορθολογικός άνθρωπος θα περίμενε, παρά τις στρεβλώσεις που έχουν προκαλέσει οι παρεμβάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών στις τιμές τους. Δεν είναι λοιπόν αποκομμένες από τα οικονομικά τεκταινόμενα όπως ίσως κάποιος θεωρεί. Ιδίως το ΧΑ, όσο μικρή και προβληματική αγορά είναι. Ακόμη και το μεγάλο ειδικό βάρος των τραπεζών στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ είναι σύμφωνο με την ανωτέρω συλλογιστική, γιατί οι τραπεζικές μετοχές είναι κυκλικές. 

Ας μάθουμε λοιπόν να δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στο ΧΑ ως προπομπού των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Είναι η μία από τις δύο όψεις του ελληνικού νομίσματος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v