Όταν γραφόταν αυτό το κείμενο, η τιμή του Βitcoin βρισκόταν κοντά στις 34.400 δολάρια ενώ τρεις ώρες νωρίτερα ήταν λίγο πάνω από τις 32.000. Σχεδόν η μισή από τις 64.800 που είχε φθάσει στις 13 Απριλίου. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν, ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Elon Musk, την Κίνα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.
Όμως, οι μεγάλες και απότομες μεταβολές τιμών του Βitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο. Η τιμή της ναυαρχίδας των crypto είχε πέσει στις 5.200 δολάρια πέρυσι καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έκανε την εμφάνισή της, αλλά έφθασε τις 30 χιλ. δολάρια στο τέλος. Τον Ιούνιο του 2011, η τιμή του Βitcoin πήγε στα 32 δολάρια από 1 δολάριο τον Απρίλιο, αλλά κατακρημνίσθηκε στα 2 δολάρια τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Τον Ιανουάριο του 2017, η τιμή ήταν στα 1.000 δολάρια αλλά πλησίασε τις 20.000 δολάρια, για να υποχωρήσει σταθερά τον επόμενο χρόνο στο επίπεδο των 3.500 δολαρίων. Πτώση της τάξης του 80% και μεγαλύτερη δεν είναι ασυνήθιστη μετά από μια μεγάλη άνοδο. Αν δηλ. οι 64.500 δολάρια είναι η κορυφή αυτού του ανοδικού κύκλου, η πτώση της τιμής του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στις 12.500 δολάρια ή 80% δεν θα ήταν ασυνήθιστη.
Για τους οπαδούς των crypto και ειδικότερα της ναυαρχίδας τους, οι μεγάλες βουτιές της τιμής του Βitcoin δημιουργεί ευκαιρίες για αγορές σε χαμηλές τιμές. Γι’ αυτούς το Βitcoin είναι ένα μέσο πληρωμών και μια νέα χρηματοοικονομική τεχνολογία. Το γεγονός ότι αρκετές γνωστές εταιρείες αποδέχονται πλέον πληρωμές σε Βitcoins ενώ τράπεζες δίνουν πρόσβαση σε αυτά, θεωρούν ότι τα κάνουν πιο ελκυστικά ως μέσο πληρωμών. Επίσης, θεωρούν ότι πλεονεκτεί των κλασικών νομισμάτων γιατί δεν υπόκειται σε κεντρικό έλεγχο και δεν κινδυνεύει από το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, από τη στιγμή που η μέγιστη προσφορά φτάνει τα 21 εκατ. Βitcoins. Ανάμεσα στους οπαδούς υπάρχουν σπεκουλαδόροι, φίλοι της τεχνολογίας, αντικρατιστές, φοροφυγάδες και εγκληματικά κυκλώματα.
Για τους αντιπάλους των crypto, οι μεγάλες μεταβολές των τιμών αποδεικνύουν ότι δεν είναι αξιόπιστα αποταμιευτικά μέσα. Οι ίδιοι αναφέρουν επίσης το χακάρισμα Βitcoins αξίας εκατομμυρίων δολαρίων κατά καιρούς. Για τις «αρκούδες», το κρυπτονόμισμα δεν προσφέρει ούτε προστασία κεφαλαίου ούτε επαρκή απόδοση και επομένως είναι σπεκουλαδόρικη τοποθέτηση, σύμφωνα με τον ορισμό του Ben Graham. Νέα cryptos δημιουργούνται και αρκετά από αυτά ίσως είναι τεχνολογικά ανώτερα σε σχέση με το Βitcoin ή άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, τονίζουν. «Τα σχήματα Ponzi μπορούν να αποδειχθούν χρυσοφόρα για όσους τα υιοθέτησαν νωρίς αλλά δεν είναι το ίδιο για όσους μπήκαν αργά στο παιγνίδι», αναφέρει ο Jesse Felder.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της. Όμως, τα κλασικά νομίσματα έχουν δώσει μεγάλη δύναμη ελέγχου στις κυβερνήσεις, που δύσκολα θα απαρνηθούν. Είναι λοιπόν επόμενο να περιμένουμε μεγαλύτερο εποπτικό έλεγχο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Αυτό άλλωστε εξηγεί γιατί εταιρείες του κλάδου έχουν προσλάβει ειδικούς που θα τους βοηθήσουν, αφενός, να αντιμετωπίσουν τον σκεπτικισμό για τα cryptos και αφετέρου, να συνδιαμορφώσουν το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Από την άλλη πλευρά, τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να μας «απελευθερώσουν» από τις τράπεζες, αν αποτελούσαν αξιόπιστο μέσο πληρωμών.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.