Το εμβόλιο της AstraZeneca ή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως το αποκαλούσαμε παλαιότερα, είναι πολύ φθηνότερο σε σύγκριση με εκείνα των Pfizer και Μoderna, που βασίζονται στη νέα τεχνολογία mRNA. Φαίνεται λοιπόν πως το κόστος μαζί με το όνομα της Οξφόρδης και τη χρήση της ήδη γνωστής τεχνολογίας ανασυνδυασμένων αδενοϊών έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) να είναι πρώτο σε ποσότητα στη λίστα των παραγγελιών της, με βάση τα στοιχεία του διεθνούς Τύπου. Αποτελεί λοιπόν σημαντικό λιθάρι της εκστρατείας εμβολιασμού για την απόκτηση ανοσίας στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη αναστολή των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα συνιστούσε μεγάλο πισωγύρισμα για το πρόγραμμα εμβολιασμών, με προφανείς αρνητικές οικονομικές συνέπειες.
Αντίθετα λοιπόν με σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία, Νορβηγία κ.λπ., που έσπευσαν να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με AstraZeneca μετά τη γνωστοποίηση των θρομβώσεων και των θανάτων που προκάλεσαν σε μερικούς πολίτες, η ΕΕ επέλεξε να συνεχισθούν οι εμβολιασμοί, μετά τις διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Κι αυτό παρά την ανησυχία που προκάλεσαν σε μέρος του πληθυσμού σε διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση των φαρμακοποιών πριν λίγο καιρό που ζητούσαν από τον κόσμο να μην απευθύνεται σε αυτούς για αλλαγή του εμβολίου της AstraZeneca με κάποιο άλλο.
Άλλωστε, κακά τα ψέματα. Είναι ένα θέμα που συζητιέται ευρύτερα καθώς αντίστοιχα περιστατικά έγιναν γνωστά στη χώρα μας. Και θα τολμήσουμε να πούμε πως ίσως υπάρχουν κι άλλα περιστατικά θρομβώσεων, π.χ. στα πόδια, μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca, που δεν έχουν γνωστοποιηθεί στις αρχές. Ανάμεσά τους και συγγενικό πρόσωπο πολύ γνωστού τραπεζικού στελέχους.
Η επίσημη θέση του ΕΟΦ και της ΕΕ είναι πως τα οφέλη είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερα από τις σπάνιες παρενέργειες με θρομβώσεις στο αίμα που μπορεί το εμβόλιο να έχει. Είναι πάντως ειρωνικό ότι αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που η Βρετανία ανακοίνωσε την αναστολή των εμβολιασμών για νέους κάτω των 30. Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν και η Βρετανία ακόνιζαν τα μαχαίρια τους στις αρχές του έτους για τα εμβόλια της βρετανοσουηδικής εταιρείας.
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως τα οφέλη του εμβολίου είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Όμως, ακόμη κι ένας άνθρωπος να πεθάνει και λίγοι να υποστούν την ταλαιπωρία των θρομβώσεων είναι πάρα πολλοί. Θα πρέπει λοιπόν οι πολίτες να προστατευθούν, ιδίως αν το επιθυμούν, και να εμβολιασθούν με κάποιο άλλο εμβόλιο. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει καθυστέρηση στον εμβολιασμό τους.
Κατανοούμε τη δύσκολη θέση των ελληνικών αρχών, που θέλουν να εμβολιάσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μέσα στους επόμενους μήνες για να στηριχθεί η ανάκαμψη. Όμως, θα πρέπει να σεβαστούν την επιθυμία όσων δεν θέλουν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, προσφέροντας εναλλακτική.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.