Πόσες φορές θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα και καταστροφές περιουσιών για να γίνουν τα αυτονόητα στην όμορφη χώρα που ζούμε; Για παράδειγμα, κάπου 40 χρόνια δεν έφτασαν στη ΔEΗ να υπογειοποιήσει τα ηλεκτρικά καλώδια στα ευρύτερα συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, παρότι υπάρχει νόμος από το 1979 που τη δεσμεύει όπως υπενθύμισε χθες ο Αθανάσιος Σκορδάς, πρώην υφυπουργός Εμπορίου της ΝΔ.Ή πόσα ακόμη κοινοτικά προγράμματα θα πρέπει να «αξιοποιηθούν» για να αποκτήσουν γεννήτριες τα αντλιοστάσια όπως παρατηρεί ο ίδιος; Δυστυχώς, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ευχάριστη με βάση την παρελθούσα εμπειρία.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στοιχεία στη δημοσιότητα για τους 5 πρώτους γύρους της αποκαλούμενης Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Πάνω από 540 χιλ. μοναδιαίοι Α.Φ.Μ. που αντιστοιχούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, μοιράσθηκαν 6,8 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Ο στόχος είναι σωστός, δηλ. η στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Όμως, ακόμη μια φορά, οι κομπίνες δεν λείπουν.
Όπως λοιπόν πληροφορείται η στήλη από διάφορες πηγές στην αγορά, αδιευκρίνιστος αλλά μάλλον μη ασήμαντος αριθμός «επιχειρηματιών» και άλλων δεν κόβουν τιμολόγια, για να εμφανίσουν μεγαλύτερη πτώση τζίρου από την πραγματική και να λάβουν τα λεφτά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αυτό γινόταν ιδιαίτερα στους πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, θέλει να τους χαρίσει τα μισά λεφτά, σύμφωνα με λογιστές. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι επιτήδειοι «διοχέτευαν» τους πελάτες τους σε άλλες εταιρείες, είτε δικές τους είτε συνδεδεμένες, για να μη χαθεί ο τζίρος. Σε άλλες περιπτώσεις, απλά μετέθεταν το κόψιμο των τιμολογίων σε γνωστούς πελάτες τους στα επόμενα δίμηνα ή τρίμηνα. «Ακόμη και 10 χιλ. ευρώ θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στον τζίρο», τόνισε λογιστής που έχει ιδίαν αντίληψη των μεθόδων.
Δεν τα γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει τίποτα περί αυτού οι κυβερνητικές αρχές; Θα μας ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν έχει περιέλθει στην αντίληψή τους.
Πόσο λοιπόν δίκαιο και σωστό είναι να χαρίσει η πολιτεία σε όλους αυτούς τα μισά ή όλα τα λεφτά; «Δεν είναι σωστό να μας χαριστούν τα λεφτά (της Επιστρεπτέας Προκαταβολής). Και το λέω εγώ που έχω πάρει λεφτά. Να τα πληρώνουμε σε πολλές π.χ. 100 δόσεις», μας ανέφερε κτηματομεσίτης. Για να μην αναφερθούμε στα λεγόμενα κυβερνητικού αξιωματούχου που σε σχετική ερώτηση της στήλης για τα λεφτά που δίνονται για τη στήριξη της οικονομίας και τι θα γίνει μ’ αυτά, απάντησε αφοπλιστικά. «Πολλά είναι κοινοτικά λεφτά. Δεν είναι δικά μας», συμπλήρωσε.
Όλα αυτά είναι παραδείγματα μιας βαθιά ριζωμένης νοοτροπίας που δύσκολα αλλάζει. Γι’ αυτό τον λόγο δύσκολα πολλά πράγματα θα αλλάξουν στην Ελλάδα. Κάποια ασφαλώς θα αλλάξουν, αλλά αυτά θα είναι οι εξαιρέσεις που θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.