Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα βήμα πίσω: Από τον χιονιά στην οικονομία

Η κακοκαιρία «Μήδεια» επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά ότι οι καλές προθέσεις και οι διακηρύξεις των ιθυνόντων δεν αρκούν για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ενα βήμα πίσω: Από τον χιονιά στην οικονομία

Η στήλη αναγνωρίζει πως οι ιθύνοντες όλων των κυβερνήσεων που διορίζονται σε θέσεις ευθύνης για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων ή άλλων φυσικών καταστροφών έχουν καλές προθέσεις και προσπαθούν για το καλύτερο.

Ομως, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Επειδή λοιπόν δεν είναι λογικό να μένουν ολόκληρες περιοχές στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας χωρίς ρεύμα και νερό επί πολλές ώρες, επειδή πέρασε ένα βαρύ κύμα κακοκαιρίας, θα πρέπει να αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό οι αρμόδιες αρχές. Είτε πρόκειται για την κεντρική διοίκηση, είτε για την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πολύ περισσότερο, όταν όλοι ανέμεναν τον χιονιά εδώ και μέρες.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν απρόοπτα σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η πτώση δένδρων πάνω σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Κανείς δεν περιμένει πως θα αντιμετωπισθούν πάραυτα.
Ομως, δεν μπορεί δένδρα να έχουν πέσει σε καλώδια, προκαλώντας διακοπές του ρεύματος για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα και να μην μπορεί ολόκληρος μηχανισμός να αποκαταστήσει τις βλάβες εντός ολίγων ωρών. Και επιπλέον δεν μπορεί να μην υπάρχει πρόνοια από τον ΔΕΔΔΗΕ και την αυτοδιοίκηση για επίφοβα δένδρα από το καλοκαίρι ή για την υπογειοποίηση των καλωδίων.

Κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί πως εδώ κάηκαν 100 άνθρωποι που ζούσαν 30-40 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μάλιστα δίπλα στη θάλασσα πριν από λίγα χρόνια, τι σε εντυπωσιάζει ή παραξενεύει; Τίποτα, είναι η απάντηση. Αλλωστε, η στήλη δεν έχει αυταπάτες. Βελτιώσεις μπορεί να υπάρξουν, καλές προθέσεις επίσης, όμως η αποτελεσματικότητα θα χωλαίνει.

Ενας λόγος είναι οι προχειροδουλειές που γίνονται, όταν φύγει η θεομηνία. Το αποτέλεσμα είναι να σπαταλούνται εθνικοί και κοινοτικοί πόροι κάθε φορά, ώστε να επαναλαμβάνονται οι δαπάνες στην επόμενη θεομηνία και να μοιράζεται χρήμα στους εμπλεκόμενους. Δεν είναι λοιπόν μόνο η έλλειψη προνοητικότητας των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών. Είναι επίσης ενίοτε το οικονομικό όφελος, που έχει συχνά τοπικό και κομματικό μανδύα.

Παρόμοια φαινόμενα περιορισμένης αποτελεσματικότητας είναι επίσης ορατά κι αλλού, π.χ. στην οικονομία.
Πόσες δηλώσεις και διακηρύξεις δεν έχουν γίνει για επενδύσεις που όλο γίνονται κι όλο στον δρόμο βρίσκονται;

Η τάση των πολιτικών να προτρέχουν, καθώς θέλουν να δείξουν πως παράγεται έργο και γίνονται πράγματα είναι κατανοητή, αλλά δημιουργεί προσδοκίες που συχνά διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι χειρότερο απ’ ό,τι αν απέφευγαν να κάνουν δηλώσεις και δημιουργούν εντυπώσεις.
Αντίθετα, αν δούλευαν για να αρθούν τα εμπόδια και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των επενδύσεων πριν μιλήσουν, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο.

Η στήλη δεν είναι αισιόδοξη πως αυτά τα πράγματα θα αλλάξουν στο ορατό μέλλον παρά τις όποιες βελτιώσεις και καλές προθέσεις.

Το πιθανότερο είναι πως στην επόμενη «Μήδεια», θα έχουμε πάλι τα ίδια σε άλλες περιοχές.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v