Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπονομεύουμε το οικονομικό μας μέλλον

Η Ελλάδα χρεοκοπεί κάθε 40-50 χρόνια αλλά κανένας δεν την εμποδίζει να χρεοκοπεί κάθε 10 ή 20 χρόνια. Οι πιθανότητες για το τελευταίο αυξάνονται όσο επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Δυστυχώς, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε νωρίς.

Υπονομεύουμε το οικονομικό μας μέλλον

Ο αρχιστράτηγος των Συμμάχων στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, γνωστός ως Άικ, είχε δηλώσει κάποτε ότι είχε ανακαλύψει καθώς προετοίμαζε τη μάχη πως «τα σχέδια ήταν άχρηστα αλλά ο σχεδιασμός ήταν απαραίτητος». Αυτό που εννοούσε ο Αϊζενχάουερ ήταν πως η διαδικασία της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων ήταν πιο χρήσιμη από το όποιο τελικό σχέδιο, που θα μπορούσε άλλωστε να τροποποιηθεί.

Στην Ελλάδα, πολλοί ισχυρίζονται πως έχουν σχέδια. Όμως, στην πραγματικότητα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είτε δεν έχουν είτε είναι φτιαγμένα στο πόδι για να εξυπηρετήσουν πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Ακόμη χειρότερο είναι πως παραδοσιακά ο σχεδιασμός είναι πλημμελής ή ανύπαρκτος ή συνειδητά άστοχος. Αυτό έχει συνέπειες.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις πληττόμενες επιχειρήσεις που έβγαζαν τους εργαζομένους τους σε αναστολή για κάποιο μήνα αλλά μπορούσαν να τους δηλώσουν μετά το πέρας του μήνα για το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 -αν θυμόμαστε καλά- μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Τι συνέβαινε; Πολλές εταιρείες απασχολούσαν κανονικά τους εργαζόμενους που είχαν βγάλει σε αναστολή αφού δεν κινδύνευαν από ελέγχους και φόρτωναν τις ασφαλιστικές εισφορές και εν μέρει τη μισθοδοσία τους στον κρατικό προϋπολογισμό. Τη διαφορά στον μισθό συχνά πλήρωναν οι εταιρείες. Σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως μας λένε, κάποιοι εργαζόμενοι έπαιρναν κανονικά τον μισθό τους συν το κρατικό επίδομα των 534 ή 800 ευρώ κατά περίπτωση.

Δεν το ήξεραν στην κυβέρνηση; Μας είναι δύσκολο να φαντασθούμε ότι δεν το ήξεραν. Η πιο λογική εξήγηση είναι πως απλά το άφησαν να σέρνεται για καιρόν ώστε να βοηθήσουν -άλλωστε δικά τους λεφτά είναι;- και τώρα που βλέπουν τον προϋπολογισμό να ξεφεύγει από τον στόχο, σπεύδουν να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας έστειλε χθες μήνυμα για «βαθύτερο έλλειμμα» λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Πριν από καιρό, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ είχε δηλώσει ότι 27 κλάδοι εμφάνιζαν αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ έναντι 60 που παρουσίαζαν μείωση, σε σύνολο 87. Θυμίζουμε ότι το 30%-40% των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ εκτιμάται ότι «χάνονται» στις τσέπες των επιτήδειων. Πόσοι κλάδοι βγήκαν πληττόμενοι για αναστολές; Κάπου 74, αν θυμόμαστε καλά και πάνω από 80 για μείωση ενοικίων. Για να μην αναφερθούμε στα επιδόματα από 70 έως 300 ευρώ το στρέμμα για παραγωγούς ελιάς Καλαμών, πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, ανοιξιάτικης πατάτας και θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης, με τη δικαιολογία ότι επλήγησαν από την πανδημία. Κάπου 25-26 χιλ. αγρότες μοιράσθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο κάπου 40 εκατ. ευρώ, δηλ. πάνω από 1.500 ευρώ αφορολόγητα έκαστος. Για κάποιους ίσως είναι περισσότερα κι από αυτά που είχαν δηλώσει στην εφορία το 2019. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε άλλη χώρα που να επιδοτεί τους τόκους των δανείων που είχαν σταματήσει να εξυπηρετούνται πολύ καιρό (χρόνια) πριν από την πανδημία. 

Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αν αυτά τα πράγματα είναι ορατά, φαντάζεται κανείς πόσα άλλα γίνονται και δεν φαίνονται.

Η στήλη δεν είναι και δεν επιθυμεί να είναι ευχάριστη. Ούτε κάνει δημόσιες σχέσεις. Όμως, όλα αυτά και πολλά άλλα που συμβαίνουν, υπό τις ζητωκραυγές ή την αδιαφορία του πλήθους και των πολιτικών κάθε χρώματος, που ζητούν ακόμη περισσότερα λόγω ψήφων, δείχνουν ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν στην Ελλάδα, υπονομεύοντας το μέλλον της. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v