Πώς ξεχωρίζουν οι ηγέτες από τους υπόλοιπους στην πολιτική; Ακόμη θυμάμαι τον ορισμό του ηγέτη που είχε δώσει η Αφροαμερικανίδα καθηγήτριά μου στο μάθημα της πολιτικής αγωγής στο πανεπιστήμιο. Ο ηγέτης αφουγκράζεται τον λαό αλλά δεν διστάζει να πάρει αποφάσεις που πάνε κόντρα στις επιθυμίες του λαού, αν θεωρεί ότι αυτό είναι για το καλό του, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Οι υπόλοιποι πολιτικοί λένε στον λαό αυτό που θέλει να ακούσει.
Η στήλη το θυμήθηκε με αφορμή την κόντρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, με το πρωτογενές έλλειμμα να οδεύει προς το 4% του ΑΕΠ και υψηλότερα, μεγάλη ύφεση, το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται στο 190%-200% του ΑΕΠ και ο πρόεδρος Ερντογάν καυχιέται για τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας, προκαλώντας για αναμέτρηση στο πεδίο. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί εντός του επόμενου διμήνου, αν ο Ερντογάν στείλει πλοίο για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια της Κρήτης.
Τι θα έκανε ένας ηγέτης κατά τον παραπάνω ορισμό;
Θα έβγαινε και θα εξηγούσε στους συνταξιούχους και στους υπόλοιπους πώς έχει η κατάσταση και θα ζητούσε από όσους προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα αναδρομικά και δικαιώθηκαν αλλά και τους υπολοίπους συνταξιούχους που αφορά να παραιτηθούν των αξιώσεών τους.
Θα τους εξηγούσε επίσης ότι αυτά τα λεφτά προέρχονται από δάνεια που θα πληρωθούν από τις νυν και νέες γενιές ασφαλισμένων, μέσω εισφορών και φόρων, τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες, καθότι το σύστημα είναι αναδιανεμητικό και δεν προέρχονται από τον κουμπαρά τους (οικονομίες τους).
Και θα δεσμευόταν πως θα πάνε για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.
Ίσως, καλό θα ήταν επίσης να πληροφορηθεί ο κόσμος ότι η Ελλάδα δαπανά κάπου 3,5-4 δισ. ευρώ ετησίως για την Εθνική Άμυνα, αλλά μόλις 500-600 εκατ. ευρώ για εξοπλισμούς. Στο συνολικό ποσό δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που δαπανά ο ΕΟΠΠΥ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία -η διαφορά σε εξοπλισμό από τα περισσότερα άλλα δημόσια νοσοκομεία είναι εμφανής- και άλλα υπουργεία για την εκπαίδευση στρατιωτικών κ.λπ.
Θα τους εξηγούσε ότι το συνολικό ποσό για την άμυνα είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω παραλαβής στρατιωτικού υλικού, π.χ. εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό καταγράφονται στον προϋπολογισμό όταν γίνεται παραλαβή του υλικού.
Και θα διατύπωνε ή υπαινισσόταν την πρόθεση της χώρας να δαπανήσει ακόμη περισσότερα για εξοπλισμούς τα επόμενα χρόνια και να αναπτύξει την εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία.
Πόσο αναγκαία είναι όλα αυτά, θα μπορούσε να φανεί, εκτός απροόπτου, εντός του επόμενου διμήνου, όταν ο Ερντογάν στείλει, όπως αναμένεται, πλοίο για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή τη στάση θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υιοθετήσει ένας πραγματικός ηγέτης, είτε βρισκόταν στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση.
Για όλους αυτούς τους λόγους και την επιδείνωση της φερεγγυότητας του χρέους που υπονομεύει το κόστος δανεισμού από τις αγορές από το 2021 και μετά, η διανομή των αναδρομικών στους συνταξιούχους δεν θα έπρεπε να γίνει.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.