Μια έκπληξη και η ΕΚΤ στρώνουν το έδαφος

Η πορεία της πανδημίας παραμένει ο μεγάλος άγνωστος, όμως κάποια άλλα πράγματα έχουν την εξήγησή τους στην ελληνική οικονομία και στις αγορές.

Μια έκπληξη και η ΕΚΤ στρώνουν το έδαφος

Η στήλη δεν ειδικεύεται στο θέμα των λοιμώξεων, όμως πολύ φοβάται πως τα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας δεν θα είναι τον Ιούνιο τόσο καλά όσο σήμερα, με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Ως γνωστόν, η πορεία της πανδημίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας. Αν δεχθούμε το καλό σενάριο, που θέλει την πανδημία να παραμένει υπό έλεγχο, υπάρχουν δύο εξελίξεις που δικαιολογούν κάποια χαμόγελα. Στους υπολογισμούς που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο για το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης, η υστέρηση των εσόδων μέχρι και τον Ιούνιο εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ περίπου. Μαζί με τις δαπάνες, το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνάει τα 12 δισ. ευρώ.

Όμως, η υστέρηση των εσόδων εμφανίζεται να είναι μικρότερη της εκτιμώμενης μέχρι στιγμής. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την μπονάντσα  της έκπτωσης 25% στους φόρους, αποδεικνύοντας πως ρευστό υπάρχει όταν το επιτάσσει το προσωπικό συμφέρον, ενώ θετικά συνέβαλαν επίσης τα τέλη και οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω αυξημένης ζήτησης. Η στήλη δεν θα εκπλησσόταν αν ο λογαριασμός 28 του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος είχε αβγατίσει κατά μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, δηλ. εν κατακλείδι, τα ταμειακά διαθέσιμα. Ιδιαίτερα, αν οι καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις τράπεζες δεν έχουν μειωθεί, όπως αναφέρουν δύο τραπεζικές πηγές.  

Μια άλλη θετική αλλά αναμενόμενη εξέλιξη είναι οι συνεχιζόμενες αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της πανδημίας. Στέλεχος μεγάλης τράπεζας ανέβαζε τις συνολικές αγορές από την ΕΚΤ στο ποσό των 2,7 δισ. ευρώ και συνεχίζονται με ρυθμό 150 εκατ. ευρώ περίπου κατά μέσο όρο ημερησίως.  

Οι αγορές της ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους στα ελληνικά ομόλογα καθώς τα έχουν πάει καλύτερα σε σύγκριση με τα ιταλικά την τελευταία εβδομάδα. Κοινώς, η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό έχει μειωθεί περισσότερο σε σχέση με του ιταλικού. Ντίλερ αναφέρουν πως οι αγορές της ΕΚΤ έχουν «σκουπίσει» την υπερβάλλουσα προσφορά από βιαστικούς παίκτες που ήθελαν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα και τις πωλήσεις ομολόγων από Αμοιβαία Κεφάλαια που αντιμετώπιζαν εκροές. 

Αυτές οι δύο εξελίξεις, με την έκπληξη στα έσοδα και στις αγορές της ΕΚΤ, διαμορφώνουν ήδη ευνοϊκότερες συνθήκες για μια νέα προσφυγή της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότηση των αναγκών της. Ο χρόνος μοιάζει να είναι σύμμαχος των ελληνικών αρχών αυτή τη στιγμή. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να βιάζονται αφού η ισορροπία ζήτησης-προσφοράς τίτλων αρχίζει να γέρνει υπέρ της πρώτης. Πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v