Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο ακόμη μπορεί να πιεσθεί το ελληνικό ελατήριο;

Η σωρευτική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας από το 2008 είναι παρόμοια μ' εκείνη των ΗΠΑ την δεκαετία του 1930. Ένα ακόμη πακέτο μέτρων λιτότητας έρχεται, όμως τα στοιχεία του 2015 δείχνουν ότι η οικονομία αντιστέκεται.

Αμα πιέσεις πολύ ένα ελατήριο, αυτό μπορεί να εκτιναχθεί.

Αυτό ακριβώς επιθυμούν να δουν οι κυβερνώντες να συμβαίνει στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της πιθανής ελάφρυνσης του χρέους.

Μ' αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν πολύτιμο χρόνο για ένα πολιτικό comeback.

Κάποια μακροοικονομικά στοιχεία του 2015 συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρά την μεγάλη επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης του πρώτου πενταμήνου το 2015, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2%-0,3% περίπου ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό.

Χωρίς αμφιβολία, η δυναμική που είχε αρχίσει να αναπτύσσει η οικονομία μπαίνοντας στο 2015 και η περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού συνέβαλαν στην αποφυγή των χειρότερων.

Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο, η οικονομία να εμφανίζει μια μικρή κάμψη της τάξης του 0,2%-0,3% έναντι συρρίκνωσης 2% και πλέον που προέβλεπε το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015.

Φυσικά, η επίδοση φαντάζει άσχημη όταν συγκρίνεται με τις προσδοκίες για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% που υπήρχαν στα τέλη του 2014.

Όμως, αυτό που μένει είναι κάτι άλλο.

Πάρα τον αυξημένο κίνδυνο για Grexit, τα capital controls, τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα νέα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν, η οικονομία έδειξε ξεκάθαρα πέρυσι ότι έχει αντοχές.

Αναμφίβολα, κάποια περιοριστικά μέτρα χρειάζονται χρόνο για να «δαγκώσουν».

Στη προκειμένη περίπτωση, στα υφιστάμενα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ του 4ου τριμήνου έχουν προστεθεί ή/και θα προστεθούν κι άλλα, ενισχύοντας την υφεσιακή τάση.

Παρ' όλα αυτά η αναμενόμενη ενίσχυση του τουρισμού, τα λεφτά στα στρώματα και η προσδοκώμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά την αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν σε κάποιο βαθμό ως αντίρροπες δυνάμεις.

Αναμφισβήτητα, το κλίμα στην αγορά δεν είναι καθόλου καλό και η απαισιοδοξία βασιλεύει.

Επίσης, οι τράπεζες συνεχίζουν να μην παίζουν τον διαμεσολαβητικό ρόλο τους καθώς από την μια πλευρά χάνουν καταθέσεις και από την άλλη δίνουν λιγότερα για νέα δάνεια απ' όσα αποπληρώνονται.

Παρ' όλα αυτά είναι σαφές ότι το ήδη πιεσμένο ελατήριο της ελληνικής οικονομίας αντιστέκεται σθεναρά.

Αυτό πιθανόν δείχνει ότι τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι μεγάλα σε περίπτωση ομαλών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Φυσικά, τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα που λένε οι αγγλοσάξωνες.

Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, αρκετοί περίμεναν η ύφεση να σταματήσει αλλά ο φαύλος κύκλος διαιωνίσθηκε.

Αναμφισβήτητα, κίνδυνοι υπήρχαν και υπάρχουν.

Όμως, οι αντοχές που επέδειξε η ελληνική οικονομία το 2015 είναι μια παρακαταθήκη για την πορεία της φέτος και του χρόνου.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v