Aέρας στα πανιά του Τσίπρα

Αν κάποιος είχε αμφιβολίες για το ποιος είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει πλέον να έχει μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τι μπορεί να σημαίνει.

Στο αποκαλυπτικό άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian που πραγματεύεται τα γεγονότα μεταξύ της Παρασκευής 10 Ιουλίου και της Δευτέρας 13 Ιουλίου και φέρει τον τίτλο «3 μέρες για να σωθεί το ευρώ», ο δημοσιογράφος Ian Traynor αναφέρεται στην εικόνα που είχαν οι άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης για τον Ελληνα πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα.

Η ψήφος υπέρ του ΟΧΙ κατέστρεψε οποιαδήποτε σχέση εμπιστοσύνης υπήρχε μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων και έβαλε το Grexit ψηλά στην ατζέντα.

Όμως, δεν υπάρχει τίποτε που να ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες περισσότερο από την επιτυχία στην κάλπη.

Το 61% που πέτυχε ο κ. Τσίπρας στο δημοψήφισμα έδωσε στην κ. Μέρκελ να καταλάβει ότι ο νεαρός πρωθυπουργός ήταν κάποιος που θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη.

«Δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όμως κατάλαβαν πόσο ισχυρός (Τσίπρας) είναι», τονίζει στον Ian ένας από τους αξιωματούχους που αναμίχθηκαν στις διαπραγματεύσεις.

Όμως, το πόσο ισχυρός είναι κάποιος στην πολιτική εξαρτάται πολλές φορές από τους πολιτικούς που έχει απέναντί του και κυρίως τον αρχηγό του κύριου αντίπαλου κόμματος.

Η ματαίωση της χθεσινής ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της ΝΔ απαντά σ' αυτό το ερώτημα.

Ό,τι κι αν κρύβεται πίσω από αυτή τη εξέλιξη που δεν μπορεί να δει το απλό μάτι, η αλήθεια είναι ότι στα μάτια του κόσμου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε πολλούς πόντους όπως κι ο αρχηγός του.

Ισως μάλιστα η ΝΔ αντιμετωπίσει θέμα ύπαρξης, αν δεν μπορέσει να προχωρήσει σε εκλογή προέδρου από τη βάση το συντομότερο.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση του κ. Τσίπρα ενισχύεται στην ελληνική πολιτική σκηνή αφού ουσιαστικά παίζει χωρίς αντίπαλο σε μια δύσκολη συγκυρία.

Παρότι η δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού μειώθηκε στους 153 βουλευτές από 155 μετά την πρόσφατη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της 1ης λίστας και θα δοκιμασθεί ξανά το πρώτο τρίμηνο του 2016 με τα μέτρα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η απουσία μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκολύνει το έργο του.

Εκτός των άλλων καθιστά πιο δύσκολες τις διαρροές βουλευτών, αφού είναι ευκολότερο να αναζητήσουν κυβερνητικοί βουλευτές, π.χ. των ΑΝΕΛ, καταφύγιο σε κόμμα εξουσίας παρά σε κόμμα που δεν τους προσφέρει προοπτική σίγουρης επανεκλογής.

Ακόμη κι αν η ΝΔ επαναλάμβανε την ψηφοφορία για εκλογή προέδρου και έβγαινε ένας νέος αρχηγός, θα χρειαζόταν χρόνο για να συσπειρωθεί και να προχωρήσει σε αλλαγές σε λίγους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν με τα πολλά εμπροσθοβαρή μέτρα του 3ου Μνημονίου, ώστε να έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να επωφεληθεί πολιτικά από την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός μοιάζει να είναι από τους μεγάλους κερδισμένους από τη ματαίωση της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της ΝΔ.

Όπως έλεγε κάποιος: Πώς μπορεί να θέλουν να κυβερνήσουν αυτοί που δεν μπόρεσαν να κάνουν εκλογές στο κόμμα τους;

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v