Πόσο πωλούνται τώρα τα σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται η αυξητική τάση στις τιμές, σύμφωνα με τη Spitogatos. Μετά τις γνωστές ακριβές περιοχές, τη σκυτάλη παίρνουν και άλλες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Πόσο πωλούνται τώρα τα σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νέα άνοδο στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφει στο γ' τρίμηνο του 2024 ο σχετικός δείκτης τιμών ακινήτων SPI, που καταρτίζει η πλατφόρμα Spitogatos.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ανάλυση των ζητούμενων τιμών που συγκεντρώνονται στην πλατφόρμα, στο σύνολο της χώρας η αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης διαμορφώθηκε σε 6,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών την ίδια περίοδο καταγράφει αύξηση κατά 7,6%.

Πρωταθλητής στις αυξήσεις τιμών ακινήτων (κατά βάση οικιστικών) παραμένει ο Πειραιάς, καθώς καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές ζήτησης συγκριτικά. Συγκεκριμένα, στο κέντρο του Πειραιά σημειώθηκε αύξηση των τιμών πώλησης κατά 36%, στα Ταμπούρια-Αγ. Σοφία η αύξηση άγγιξε το 33,8%, ενώ στη Δραπετσώνα και στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη ανήλθε σε 31,6% και 27,9% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023 σημειώθηκαν στο Νέο Φάληρο (31,4%), στον Άγιο Στέφανο (24,9%), στην περιοχή Πειραϊκή-Χατζηκυριάκειο (23,3%), σε Βάρη-Βάρκιζα (23%) και στον Μαραθώνα (22,2%).

Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής κατοικίας προς πώληση σημειώθηκαν κατά κύριο λόγο στα προάστια της Θεσσαλονίκης: στην περιοχή της Μενεμένης (21,7%), στον Εχέδωρο  (18,7%) και στον Θερμαϊκό (18,1%).

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται και πάλι στα προάστια της συμπρωτεύουσας και είναι η περιοχή Ευκαρπία (27,0%), ο Άγιος Παύλος (22,6%) και η περιοχή Ελευθέριο-Κορδελιό (17,3%).

Στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 περιλαμβάνονται η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός και η περιοχή Παπάγου, όπου οι τιμές αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικίας, οι περιοχές της Αττικής με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές το γ’ τρίμηνο του 2024 είναι και πάλι η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, η Γλυφάδα, το Παλαιό Ψυχικό και η Βούλα. Αντίθετα, οι πιο προσιτές επιλογές για ενοικίαση κατοικίας εντοπίζονται κυρίως στα Δυτικά Προάστια, στα Προάστια του Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας.

Όσον αφορά την αγορά κατοικίας, οι οικονομικότερες περιοχές είναι η Αγία Βαρβάρα, το Πέραμα, οι Αχαρνές, η περιοχή Πατησίων-Αχαρνών και τα Πατήσια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v