Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο Παρίσι και η επόμενη μέρα

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι είναι πιθανό να μην έχει τις συνέπειες που είχε το αντίστοιχο της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Όμως, θα έχει κάποιες που θα δούμε να εκτυλίσσονται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Ποιες είναι.

Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην πρωτεύουσα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Σίγουρα δεν θα είναι αντίστοιχες εκείνων της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη.

Από την άλλη πλευρά, θα είναι σαφώς μεγαλύτερες από εκείνες που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Όχι μόνο γιατί την Παρασκευή το βράδυ σκοτώθηκε πολύς περισσότερος κόσμος, αλλά γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι περισσότερο από μια επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης όπως στο περιοδικό.

Εχουμε να κάνουμε με μια επίθεση εναντίον του πληθυσμού, στην οποία εμπλέκεται άμεσα το Ισλαμικό Κράτος και η οποία ακουμπά το θέμα της μετανάστευσης, από τη στιγμή που δράστης ή δράστες προήλθαν από το εξωτερικό.

Δυστυχώς, τα γεγονότα στο Παρίσι θα επιταχύνουν μια σειρά από γεγονότα όπως π.χ. το κλείσιμο των συνόρων από ευρωπαϊκές χώρες.

Ηδη, τα Σκόπια άρχισαν τις ετοιμασίες για τον συρμάτινο φράχτη.

Πριν λίγο καιρό είχαμε εκφράσει την άποψη ότι είναι θέμα χρόνου ο εγκλωβισμός παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία.

Πολύ απλά προβλέπαμε αυτό που θα συμβεί, έστω κι αν δεν περιμέναμε να γίνει τόσο σύντομα.

Όμως, το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι επιταχύνει τα γεγονότα και ίσως φέρει τη χώρα μας σε δύσκολη θέση, αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί.

Θα σταματήσουμε εδώ για να πάμε στα οικονομικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, έστω πολύ μικρό, στη γαλλική οικονομία, που όμως παραμένει εύθραυστη.

Κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και κάποιων καταναλωτικών αγαθών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου στις χώρες της ευρωζώνης, που παραπέμπει σε χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από εκείνο που προέβλεπαν στην ΕΚΤ.

Επομένως, ο κ. Ντράγκι έχει ένα ακόμη λόγο μετά τα γεγονότα στο Παρίσι να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ως εκ τούτου, η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016 θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και δεν αποκλείεται οι μηνιαίες αγορές να ενισχυθούν.

Όλα αυτά τα γεγονότα ευνοούν την αποδυνάμωση του ευρώ και την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη.

Υπό αυτή την έννοια, τα γεγονότα στο Παρίσι ευνοούν την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Από την άλλη, τα γεγονότα στο Παρίσι μπορεί να μη συμβάλουν στην προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών λόγω ρίσκου.

Επομένως, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών θα παραμείνει άτονο.

Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι το επόμενο διάστημα.

Ιδωμεν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v