Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χορτάσαμε από success stories

Φαίνεται ότι το έχουν οι πολιτικοί μας να προτρέχουν των γεγονότων, μιλώντας για success stories πριν ακόμη τις δούμε. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή του κ. Τσακαλώτου να χρησιμοποιήσει μια βρετανική φράση, ανταγωνιζόμενος την αντίστοιχη του κ. Σαμαρά.

Η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στο περίφημο πλέον success story έγινε αντικείμενο κριτικής και ενίοτε χλευασμού από την τότε αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οποιοι κι αν ήταν οι λόγοι που ώθησαν τον πρώην πρωθυπουργό να την κάνει, π.χ. πολιτικοί, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν πρώιμη και ατυχής.

Όμως, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να βρήκε ζηλωτές στη σημερινή κυβέρνηση.

Αναφερόμαστε στη δήλωση του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, που θέλει την κυβέρνηση να είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας της με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πιθανόν, η δήλωση έγινε για πολιτικούς λόγους και είχε στόχευση το εσωτερικό ακροατήριο, που δεν γνωρίζει καλά καλά τι είναι η ανακεφαλαιοποίηση.

Όμως, η δήλωση έγινε στα αγγλικά, σε ξένα μίντια, και είχε αντικείμενο ένα θέμα που παρακολουθούν με ενδιαφέρον αρκετοί ξένοι επενδυτές.

Αλλωστε η παρουσία δεκάδων αναλυτών και άλλων από ξένους οίκους και funds στη χθεσινή ομιλία του υπουργού στο Λονδίνο το αποδεικνύει.

Όμως, οι τελευταίοι είναι πολύ πιο καλά ενήμεροι για το τι συμβαίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε σχέση με τον κ. Τσακαλώτο και όλους σχεδόν τους Ελληνες πολιτικούς.

Αν κρίνουμε από τα λεγόμενά τους, οι τελευταίοι δεν είναι ενθουσιασμένοι με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των ορόσημων της πρώτης και της δεύτερης λίστας.

Οι ίδιοι παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων.

Δεν τους έχουν λοιπόν διαφύγει οι αναφορές των τελευταίων, μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, στην ανάγκη να έχουν όλα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να μπορεί να γίνει εκταμίευση των υπόλοιπων 15 δισ. ευρώ (από τα 25 δισ.) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

Ούτε είναι πεπεισμένοι, τουλάχιστον μερικοί από αυτούς, ότι τα 14,4 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης και η διαφορά των 10 δισ. που χωρίζει το βασικό από το δυσμενές σενάριο βγήκαν τυχαία, όταν τα 10 δισ. ήταν το διαθέσιμο ποσό για εκταμίευση από τον ESM.

Μάλιστα μιλούν για ερασιτεχνισμό του Eνιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που δεν φρόντισε η διαφορά του ποσού ανάμεσα στα δύο σενάρια να είναι διαφορετική από 10 δισ., για να μη βγάζει μάτι για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται από πίσω.

Μάλιστα, οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι τα 10 δισ. ευρώ ήταν διαθέσιμα για το ΤΧΣ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Αθήνα μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά επιστράφηκαν στον ESM και τώρα τα ξαναδανείζουν, βάζοντας όρους.

Οι ίδιοι δεν θεωρούν θετικό γεγονός ότι το πρόσφατο Eurogroup έδωσε μία ακόμη εβδομάδα διορία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα ορόσημα της πρώτης λίστας, καθυστερώντας τις εκταμιεύσεις των 2 συν 10 δισ. ευρώ.

Πολύ περισσότερο όταν μία τουλάχιστον τράπεζα είχε ανοικτό βιβλίο προσφορών και οι υπόλοιπες επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε κι άλλες παρατηρήσεις και ενστάσεις της επενδυτικής κοινότητας για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται.

Το συμπέρασμα είναι απλό.

Αρκετοί στην αγορά δεν βλέπουν και δεν κρίνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, π.χ. πολιτικά κριτήρια, που χρησιμοποιεί ο υπουργός Οικονομικών και άλλοι.

Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγονται υπερβολικές δηλώσεις, που δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και συνειρμούς σ' αυτούς που μπορούν να βάλουν τα λεφτά.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v