Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O κίνδυνος του μουντζούρη!

Η συμφωνία κορυφής για το μεταναστευτικό-προσφυγικό της Κυριακής αποτελεί επιτυχία της Γερμανίας αλλά εν δυνάμει σοβαρό κίνδυνο για την Ελλάδα, αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί.

Όταν τη μια χρονιά μπαίνουν στη χώρα 40.000 άτομα από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και την ακριβώς επομένη χρονιά μπαίνουν πάνω από 500.000 στο 9μηνο, κάτι δεν πάει καλά.

Πολύ περισσότερο, όταν δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο στην Ιταλία, την άλλη πρώτη χώρα υποδοχής της ΕΕ, το ίδιο διάστημα και ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται επί χρόνια.

Η επιθυμία των κατοίκων της Συρίας και άλλων να φύγουν από τον εφιάλτη που ζουν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής είναι κατανοητή και δεδομένη.

Όμως, το έναυσμα για την τρομακτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσα σ' ένα χρόνο προς την Ελλάδα δεν έδωσαν αυτοί, αλλά εκείνοι που έχουν άμεσο οικονομικό όφελος.

Οι διακινητές-δουλέμποροι στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί έπιασαν αμέσως το μήνυμα ανοχής και ανθρωπισμού που έστειλε η Αθήνα, χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες.

Σ' ένα πρόσφατο ρεπορτάζ μεγάλης ξένης εφημερίδας από τα τουρκικά παράλια, ένας από τους διακινητές ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο πότε θα σταματήσουν οι ροές.

Ο διακινητής έδειξε με το χέρι του ένα ελληνικό νησί και είπε πως αυτό θα γίνει όταν η Ελλάδα σταματήσει να δέχεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ο πρωθυπουργός δέχθηκε επιθέσεις στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό από άλλους συναδέλφους του για την ανεπαρκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας.

Σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα αρχών.

Είμαστε σίγουροι ότι αν αυτοί ήταν στη θέση του, δεν θα δίσταζαν να δώσουν διαταγή στο πολεμικό ναυτικό να σταματήσει τα πλοιάρια και να τα γυρίσει πίσω στην Τουρκία, έστω κι αν αυτό κόστιζε πολλές ζωές στην αρχή, για να στείλουν το μήνυμα και θα τα κατάφερναν.

Όμως, η ελληνική πλευρά αδυνατεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Αν λοιπόν ο πόλεμος στη Συρία κι αλλού δεν τελειώσει και επιπλέον η Τουρκία δεν συνεργαστεί με την ΕΕ, οι ροές θα συνεχιστούν αμείωτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε η επιδείνωση του καιρού έχει αποτρέψει τις μεγάλες ροές προς τη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια.

Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, κατά την άποψή μας, ότι η κοινή γνώμη στις χώρες προορισμού, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, θα κρατά ολοένα και πιο αρνητική στάση απέναντι στο μεταναστευτικό ρεύμα, πιέζοντας τις κυβερνήσεις τους να κάνουν κάτι.

Η συμφωνία της Κυριακής είναι το πρώτο κάτι και δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα κληθεί να σηκώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο μέλλον, αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί.

Οι έλεγχοι στα σύνορα με τα Σκόπια από τη Frontex δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν σε επιβράδυνση των προσφυγικών ροών προς τον Βορρά.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν σημάδια ότι οι ροές προς την Ελλάδα από την Τουρκία θα ανακοπούν, εξαιρουμένων των καιρικών συνθηκών.

Το αποτέλεσμα θα είναι ο εγκλωβισμός μεγαλύτερου αριθμού απελπισμένων ανθρώπων στην Ελλάδα.

Μπορούν τα οικονομικά οφέλη από την όποια ελάφρυνση στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, τις επιδοτήσεις ενοικίων και τα άλλα λεφτά που θα δαπανά η ΕΕ και ο ΟΗΕ για τη σίτιση και τη στέγαση αυτών των ανθρώπων να αντισταθμίσουν τα κόστη;

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι.

Ακόμη και αν οι άλλες χώρες της ΕΕ τιμήσουν τη συμφωνία για απορρόφηση αρκετών δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα.

Το πιθανότερο είναι οι προσωρινές δομές φιλοξενίας των 50.000 θέσεων να μετατραπούν σε μόνιμες, ιδίως στο χερσαίο έδαφος, και ίσως να αυγατίσουν στο μέλλον, γιατί οι αριθμοί είναι πιθανόν να διογκωθούν.

Σ' αυτή την περίπτωση είναι λογικό να περιμένουμε κοινωνικές εντάσεις σε τοπικό επίπεδο, γιατί αρκετοί δήμοι και κάτοικοι θα αντιδράσουν.

Το συμπέρασμα είναι απλό.

Η απροθυμία των χωρών του Βορρά να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, η πλημμελής συνεργασία της Τουρκίας και η συμφωνία της Κυριακής ευνοούν τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων και ίσως εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας.

Το ελληνικό κράτος έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να διαχειρισθεί τέτοιους αριθμούς, ενώ οι άλλες χώρες δεν κόπτονται για τη μοίρα τους.

Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του μουντζούρη είναι δύσκολο να εκτιμηθούν αυτή τη στιγμή.

Δεν θα είναι όμως ασήμαντες.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v