Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H κλεψύδρα δεν θα είναι για πάντα γεμάτη

Χρειάστηκαν λίγες μέρες για να επανέλθει η αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, μέσω διαρροών και νέων δηλώσεων κοινοτικών αξιωματούχων. Φαίνεται ότι κάποιοι μυαλό δεν βάζουν.

Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωναν πεπεισμένοι ότι η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα ολοκληρωνόταν μέχρι το τέλος του μήνα.

Κάτι τέτοιο υπονοούσε την εφαρμογή των 49 προαπαιτούμενων από την Ελλάδα, ή τουλάχιστον της συντριπτικής πλειοψηφίας τους.

Ερωτηθείς άνθρωπος των δανειστών την Παρασκευή αν ακόμη πίστευε στο ανωτέρω σενάριο, απάντησε ότι δεν ήταν βέβαιος.

Ακόμη κι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα τα γύρισε, δηλώνοντας στο Βήμα της Κυριακής ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη της εβδομάδας δεν θα εγκριθεί χωρίς υλοποίηση των προαπαιτουμένων.

Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι προηγούμενες μέρες όπως θα έπρεπε.

Προφανώς η διαφωνία για τους συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι».

Όμως, η λογική υπαγορεύει ότι όσο δεν κλείνει το θέμα της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, τόσο πιο ευάλωτη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση σε πιέσεις για άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Είναι κάτι που συμβαδίζει με τον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό όπως προκύπτει από συνομιλίες με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την εφαρμογή των προαπαιτουμένων του 3ου μνημονίου και την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ελάφρυνση του χρέους το συντομότερο δυνατόν.

Μ' αυτό τον τρόπο, εκτιμούν, η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και η απασχόληση θα αυξάνεται ήδη από το δεύτερο μισό του 2016, ώστε να ξανακερδίσουν τις εκλογές σε βάθος 4ετίας με το μνημόνιο πίσω τους.

Μοιάζει αρκετά με το σχέδιο Σαμαρά, με τη μόνη διαφορά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να εξαντλήσει την τετραετία αφού δεν υπάρχει εμπόδιο, π.χ. προεδρικές εκλογές.

Ακόμη κι αν χρειαστεί τη βοήθεια βουλευτών ή κόμματος της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση ανάγκης.

Αν όμως η συμφωνία με τους δανειστές δεν υλοποιηθεί, ο πολιτικός σχεδιασμός πάει περίπατο.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γίνουν αυτά που προβλέπει το 3ο μνημόνιο.

Όμως, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Δεν είναι τόσο οι φόβοι ότι θα πέσει η κυβέρνηση από τους κυβερνώντες βουλευτές.

Αλλωστε, ο κόσμος ψήφισε γνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο, όπως οι ίδιοι λένε.

Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να κάνουν τους δανειστές να απαυδήσουν μαζί μας, π.χ. να εμπλακούν σε ατέρμονες συζητήσεις μαζί τους για ισοδύναμα μέτρα και να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σ' αυτή την περίπτωση, το κλίμα θα επιβαρυνθεί περισσότερο, κάποιες δόσεις δεν θα εκταμιευθούν, η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί και ίσως χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δύσκολο να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή.

Αν λοιπόν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η κλεψύδρα μπορεί να αδειάσει και τότε θα φανούν οι συνέπειες.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v