Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο νέο τζόκερ στην οικονομική παρτίδα!

Ο αγώνας δρόμου και ταχύτητας συνάμα για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου έχει ξεκινήσει. Όμως, στο παρασκήνιο και ενίοτε στο προσκήνιο συζητιέται κάτι που θα μπορούσε να αμβλύνει τις συνέπειες.

Ακούσαμε χθες το απόγευμα στο 1ο πρόγραμμα του δημόσιου ραδιοφώνου τον κ. Τσαρμπόπουλο, επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, να λέει πως 187.000 άτομα είχαν εισέλθει στη χώρα από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία από την αρχή της χρονιάς μέχρι την 28η Σεπτεμβρίου.

Σε σύνολο 550.000 και πλέον μεταναστών και προσφύγων που έχουν εισέλθει παράτυπα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ίδιο περίπου διάστημα.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα είναι πλέον η βασική χώρα υποδοχής, με την Ιταλία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με κάπου 128.000 άτομα.

Για λόγους σύγκρισης, κάπου 40.000 άτομα είχαν εισέλθει παράτυπα στην Ελλάδα ολόκληρο το 2014 και πάνω από 130.000 άτομα στην Ιταλία.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι η χώρα υποδοχής της ΕΕ που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όμως, το γεγονός ότι οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι φεύγουν με προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ το καθιστά πιο εύκολα διαχειρίσιμο προς το παρόν.

Τα μεγάλα κέρδη που βγάζουν οι διακινητές, η επιθυμία των μεταναστών και προσφύγων να έλθουν στην Ευρώπη, η πολιτική ανοικτών θυρών της Αθήνας σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να κλείσουν τα σύνορα από άλλες χώρες της ΕΕ, ευνοεί τη συνέχιση των εισροών.

Εστω κι αν επιβραδυνθούν τους επόμενους μήνες, λόγω των δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.

Όμως, το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα θα μπορούσε να μετατραπεί σε διαπραγματευτικό ατού της Ελλάδας στις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές για την εφαρμογή του προγράμματος τους επόμενους μήνες, ισχυρίζονται ξένοι παρατηρητές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι Ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές θα κρατήσουν πιο ήπια στάση, ιδίως αν η Ελλάδα περάσει τις δύο πρώτες αξιολογήσεις, λόγω του μεταναστευτικού.

Κι αυτό γιατί το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα το επόμενο 12μηνο, αλλά ταυτόχρονα χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να σταματήσουν να δέχονται τους σημερινούς αριθμούς.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι απλώς χώρα υποδοχής. Θα μετατραπεί επίσης σε χώρα, προσωρινής έστω, εγκατάστασης.

Σ' αυτή την περίπτωση, οι εταίροι-πιστωτές θα είναι διατεθειμένοι αφενός, να δώσουν περισσότερα λεφτά στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα και αφετέρου, να λασκάρουν κάπως τα λουριά του προγράμματος για να κάνουν τη δουλειά τους.

Αναφορικά με το δεύτερο, είτε να αποδεχθούν ένα χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο, είτε/και την καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων που έχουν πολιτικό κόστος.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Μοσκοβισί έκανε ειδική αναφορά στο θέμα πριν λίγο καιρό, επισημαίνοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων λόγω έκτακτων συνθηκών.

Η αναφορά δεν ήταν προφανώς τυχαία, έστω κι αν άλλοι έσπευσαν να αποκλείσουν μια τέτοια περίπτωση.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο ίδιο θέμα στη συνέντευξη που έδωσε στη Wall Street Journal από τις ΗΠΑ.

Προφανώς, υπάρχει θέμα.

Όμως, πολλά εξαρτώνται αφενός, από την πρώτη και πιθανώς τη δεύτερη αξιολόγηση του 3ου προγράμματος και αφετέρου, από το μέγεθος του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος και τον ντε φάκτο εγκλωβισμό πολλών εξ αυτών στην Ελλάδα.

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρές πιθανότητες το μεταναστευτικό να αποδειχθεί ισχυρό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τους επόμενους μήνες.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v