Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μπαλάκι (ξανά) στο ελληνικό γήπεδο!

Η σύγκλιση απόψεων που παρατηρήθηκε στο πλαίσιο της 8μερούς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συνιστά καλό οιωνό. Όμως, εκείνο στο οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ένα από τα σημεία τριβής της κυβέρνησης με τους δανειστές αφορά την ερμηνεία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς φρόντισε να αποσαφηνίσει την κατάσταση μ' ένα σχόλιο κατά την αποχώρησή του από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δίνει δικές της ερμηνείες για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις ως έχουν... Δεν υπάρχουν περιθώρια για ερμηνείες. Δεν μπορεί να έχουν 18 άδικο και ένας δίκιο».

Κοινώς, οι 18 χώρες της ευρωζώνης θεωρούν ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αποτελεί συνέχεια του προγράμματος και κατά συνέπεια η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση με κάποιες παραχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών.

Τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα εξειδικευθούν σε έκτακτο Eurogroup που πιθανόν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με βάση την απόφαση που έλαβε η 8μερής στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι παραπλήσια μ' εκείνη που περιγράφαμε χθες.

Δηλαδή ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί από την Αθήνα να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα κάποια χρηματοδότηση.

Είναι επίσης φυσιολογικό ότι ζητήθηκε από τον κ. Τσίπρα να αλλάξει η στάση της Ελλάδας έναντι των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα.

Όπως φυσιολογική είναι κι η πολιτική δέσμευση όλων για διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ.

Άλλωστε, κανένας δεν θέλει έξοδο της χώρας αφού τα οικονομικά κόστη είναι μεγαλύτερα από τα όποια οφέλη.

Παράλληλα, σε μια τέτοια περίπτωση θα ετίθετο σε δοκιμασία το πολιτικό πρότζεκτ του ευρώ και η υστεροφημία της κ. Μέρκελ.

Επιπλέον, γεωπολιτικοί παράγοντες δεν ευνοούσαν μια τέτοια εξέλιξη.

Θα έπρεπε να φθάσει η κατάσταση στα άκρα, εκεί όπου φαινόταν ότι οδηγείτο το προηγούμενο διάστημα, για να αυξηθούν οι πιθανότητες για Grexit.

Oμως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι τελειώσαμε.

Κι αυτό γιατί ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή θα περιλαμβάνονται σίγουρα κάποιες που θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Είμαστε σχεδόν βέβαιοι π.χ. για την υλοποίηση κάποιας μεγάλης ιδιωτικοποίησης και το μυαλό μας πάει στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του θα κληθούν να παίξουν με βάση τους κανόνες και να παρουσιάσουν τη χθεσινή μίνι συμφωνία τόσο στο ευρύτερο κοινό όσο και στο κομματικό τους ακροατήριο χωρίς απώλειες.

Μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει ιδιαίτερη επδεξιότητα σε θέματα επικοινωνίας οπότε, λογικά, δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι να είναι η εσωτερική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκπροσώπους σε καίριες θέσεις στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή σύγκλιση που παρατηρήθηκε στην 8μερή συνάντηση αποτελεί καλό νέο για τη χώρα και για όλους.

Όμως, ίσως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Θα πρέπει να περιμένουμε.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v