Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O χρόνος μετρά αντίστροφα!

Μπαράζ συναντήσεων με πρωθυπουργούς, υπουργούς Οικονομικών και άλλους έχουν οι κ. Τσίπρας, Βαρουφάκης για να δουν, να ακούσουν και να πληροφορηθούν τι μέλλει γενέσθαι. Όμως, το σκηνικό έχει ήδη στηθεί.

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλές φορές περισσότερα απ' ό,τι τα συμφραζόμενα εκείνων που μιλάνε.

Όποιος παρακολούθησε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς θα πρέπει να είχε διακρίνει την ένταση των συνομιλιών στα πρόσωπα και των δύο.

Η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από τις συνεντεύξεις του κ. Σουλτς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όποιος παρακολούθησε τη χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του θα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε μεν ένταση, αλλά το πρόσωπό του ήταν σκυθρωπό.

Θα έπρεπε να το περιμένει μετά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Ρέντσι με την κ. Μέρκελ και τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου που καλούσαν τον κ. Ρέντσι να μη συμμαχήσει με την αδύνατη Ελλάδα εις βάρος της Γερμανίας.

Φανταζόμαστε ότι θα τα εισάκουσε γιατί μίλησε μεν για ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα για σεβασμό των κανόνων και μεταρρυθμίσεις στη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσίπρα.

Η σημερινή μέρα θα είναι επίσης δύσκολη για τον πρωθυπουργό καθώς συναντάται στις Βρυξέλλες με τον κ. Γιούνκερ.

Ο τελευταίος ήταν σαφής όταν δήλωνε χθες πως κι άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πεποιθήσεις τους.

Θα είναι εξίσου δύσκολη για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, τις προτάσεις του οποίου για το χρέος φαίνεται ότι απορρίπτουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, αν πιστέψουμε το Reuters.

Ο κ. Βαρουφάκης θα συναντήσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ M. Ντράγκι κι οι Financial Times αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα απορρίψει το αίτημα για έκδοση εντόκων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Όμως, η πληροφόρηση ίσως δεν είναι 100% ακριβής γιατί φαίνεται να προήλθε από τις Βρυξέλλες και όχι από την ΕΚΤ.

Πάντως, το μήνυμα για συμμόρφωση με τους κανόνες θα δοθεί και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά.

Πολύ περισσότερο αν ο κ. Βαρουφάκης δεν μπλόφαρε όταν απαντούσε προχθές σε επενδυτές στο Λονδίνο πως η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση απόρριψης των προτάσεών της, υπονοώντας πλήρη ρήξη.

Φυσικά, πολλοί θα ισχυρισθούν ότι όλα αυτά τα τερτίπια είναι μέρος των διαπραγματεύσεων.

Αυτό μπορεί να ισχύει για τους άλλους, πλην της ΕΚΤ.

Η τελευταία ασκεί τη νομισματική πολιτική και είναι σε θέση να γνωρίζει τι θέλει, πώς το θέλει και αν αποδέχεται τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την άλλη, η σύγκληση έκτακτου eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα δείχνει ότι η ηγεσία της ευρωζώνης θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο το συντομότερο και ίσως πριν από τη συνάντηση κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Υπό αυτήν την έννοια, το ινστιτούτο Bruegel έχει πιθανόν δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα και η ευρυζώνη έχουν μέρες και όχι μήνες για να διαπραγματευθούν μια νέα συμφωνία.

Κι αυτό γιατί το Bruegel θεωρεί αυτονόητο ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει το καταστατικό της αν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα.

Έχουμε λοιπόν μικρότερο διάστημα απ' όσο πολλοί νομίζουν για δράση.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v