Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στον ΣΚΑΪ, η χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα δεν πήγε τόσο καλά.
Όπως προκύπτει, οι διαφωνίες ήταν πολύ περισσότερες από τα σημεία στα οποία συμφώνησαν.
Όμως, ο κ. Σουλτς δεν έχει την ίδια βαρύτητα στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, παρότι θεσμικά βρίσκεται σε ανώτερη βαθμίδα, όσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Γι' αυτό η σημερινή επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα είναι σημαντική.
Το γεγονός ότι συνοδεύεται από τον Αυστριακό πρόεδρο του EuroWorking Group Τ. Βίζερ την καθιστά ακόμη πιο σημαντική.
Κι αυτό γιατί ο κ. Βίζερ γνωρίζει καλά τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας.
Είναι επομένως σε θέση να αξιολογήσει γρήγορα σε πρώτη φάση τις όποιες προτάσεις και μέτρα οικονομικής πολιτικής προτείνει η ελληνική πλευρά.
Τι περιμένουν οι ανωτέρω;
Συγκεκριμένες προτάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος της Ε.Ε. που εκκρεμεί, ισχυρίζονται οι ειδήμονες.
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι η θέση της Κομισιόν στο συγκεκριμένο θέμα έχει μαλακώσει, ενώ αναδίπλωση παρατηρούν στη θέση του ΔΝΤ.
Με άλλα λόγια, θα ήταν διατεθειμένοι να κλείσουν την αξιολόγηση με βάση την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα που έμεινε ξεκρέμαστη λόγω των αντιρρήσεων των ΔΝΤ-ΕΚΤ και των εκλογών.
Όμως, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποδέχεται το πρόγραμμα και την τρόικα για συνομιλητή της.
Οι ξένοι επισκέπτες θα περιμένουν λοιπόν να ακούσουν τι αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά και να το αξιολογήσουν, έχοντας πληροφορηθεί την αναφορά του κ. Βαρουφάκη στη συμφωνία-γέφυρα.
Αν αυτά που ακούσουν είναι εφικτά σε μεγάλο βαθμό, τότε θα πάνε πίσω και θα τα αξιολογήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Αν όμως ακούσουν γενικότητες και προθέσεις, θα πάνε πίσω και η ελληνική πλευρά θα έχει πολλά να ακούσει την επόμενη εβδομάδα, τονίζουν οι ειδήμονες σε ιδιωτικές τους συνομιλίες.
Δεν αποκλείεται σ' εκείνη τη φάση να αναλάβει ρόλο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα.
Η τελευταία θα συνέλθει για να επανεξετάσει τον ελληνικό μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) την επόμενη εβδομάδα όπου λήγει το 14ήμερο.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τους κ. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ γιατί θα σηματοδοτήσει εξελίξεις.
Στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να έχουν υψηλές προσδοκίες από αυτήν τη συνάντηση.
Όμως, αυτό ίσως αποδειχθεί καλό.
Οι ευχάριστες εκπλήξεις είναι καλύτερες από την επιβεβαίωση των προσδοκιών.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.