Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο βήμα της ...απεξάρτησης!

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μόνο θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως έδειξαν τα τεστ προσημείωσης της ΤτΕ. Αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα εξάρτησης λόγω ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η κατεύθυνση για την απεξάρτηση είναι μονόδρομος.

Το πρώτο βήμα της ...απεξάρτησης!

Είναι λογικό η αγορά να ασχολείται περισσότερο με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό του 1,75 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς και την όποια αύξηση γνωστοποιήσει η Alpha Bank.

Πρόκειται για ορθολογικές κινήσεις στο πλαίσιο της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης μετά τα αποτελέσματα των stress tests και των όποιων μελλοντικών αναγκών.

Όμως, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επίσης να μειώσουν τα επόμενα χρόνια την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ και τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΤτΕ.

Για την ακρίβεια, η ρευστότητα που θα αντλούν από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι μικρότερη από το 15% του ενεργητικού τους μέχρι το 2017.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έχουν δανεισθεί κάπου 68 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και περίπου 10 δισ. από τον μηχανισμό ELA της ΤτΕ.

Επομένως, έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να μειώσουν τον δανεισμό τους στο μισό και παρακάτω μέχρι το 2017.

Η αύξηση των καταθέσεων θα συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί κανείς να βασισθεί σε αυτή.

Η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές είναι πιο ακριβή μέθοδος.

Όμως, θα μπορούσε να φέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα, αντικαθιστώντας τη ρευστότητα του ELA ή της ΕΚΤ με εκείνη από την αγορά μέσω έκδοσης ομολόγων και άλλων χρεογράφων από τις τράπεζες.

Η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να βγει στην αγορά εκδίδοντας 3ετή ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ είναι συμβολική αν συγκριθεί με το μέγεθος του ενεργητικού της.

Όμως, είναι πολύ ουσιαστική αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είναι η πρώτη έκδοση του είδους από ελληνική τράπεζα μετά από χρόνια και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες.

Αν η έκδοση του ομολόγου της Πειραιώς πάει καλά και οι επενδυτές ικανοποιηθούν, η ζήτηση είναι πιθανόν να αυξηθεί και περισσότερες τράπεζες και επιχειρήσεις θα επωφεληθούν.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα «απελευθερωθούν» κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα τόσο για δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και για μείωση του δανεισμού από την ΕΚΤ.

Επομένως, η μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι άμεση συνάρτηση της ικανότητάς τους να βγουν στις αγορές.

Το στόρι δεν σταματά εκεί.

Έμμεσα ωφελημένο θα είναι επίσης το δημόσιο.

Κι αυτό γιατί το κράτος θα έχει ένα ακόμη σημείο αναφοράς από μεγάλη ελληνική εταιρεία/τράπεζα στην καμπύλη των επιτοκίων, δηλαδή την απόδοση του ομολόγου στα 3 χρόνια.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κρατικό χρεόγραφο μεταξύ του 6μηνου έντοκου γραμματίου και του 10ετούς ομολόγου που λήγει το 2023.

Ακόμη μια πετυχημένη έκδοση θα προσελκύσει επενδυτές τόσο σε μελλοντικές εταιρικές εκδόσεις -κάποιες είναι ήδη στα σκαριά- όσο και στην πολυαναμενόμενη έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου.

Γι' αυτούς τους λόγους η έκδοση του 3ετούς ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς είναι πιο σημαντική απ' ό,τι δείχνει με μια πρώτη ματιά.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v