Η ΕΚΤ και το σενάριο της 10ης Ιουνίου

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου μπορεί να οδηγήσουν σε σταθερή κυβέρνηση ή σε νέες εκλογές. Όμως, η ΕΚΤ δεν μπορεί να περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ και το σενάριο της 10ης Ιουνίου
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από την απαγόρευση, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κυμαινόταν μεταξύ του 14% και του 19%, ενώ της Ν.Δ. «έπαιζε» στο 17% - 25%.

Θεωρητικά, τα δύο κόμματα εξουσίας θα συγκέντρωναν μεταξύ του 31% και του 44% της λαϊκής ψήφου στις εκλογές, με βάση τα ανωτέρω ποσοστά, καθιστώντας προβληματικό τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας μετεκλογικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο και πιθανή ημερομηνία τη 10η Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλης έγκριτης ξένης εφημερίδας.

Αν όμως τα ευρήματα των δυο τελευταίων ημερών επιβεβαιωθούν και δικαιωθούν οι δημοσκόποι που εμπιστευόμαστε στις αναλύσεις τους, ο δικομματισμός θα υποστεί μεν σοβαρό πλήγμα, αλλά όχι θανάσιμο στις 6 Μαΐου.

Κοινώς, θα συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 40% συνολικά. Πιθανόν αρκετά πιο πάνω.

Όμως, ακόμη κι αν τα δύο κόμματα εξουσίας συγκεντρώσουν τέτοιο ποσοστό συνολικά, δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου σίγουρο ότι θα συναινέσουν στον σχηματισμό νέας βιώσιμης κυβέρνησης.

Κοινώς, οι πιθανότητες να προσφύγουν εκ νέου στις κάλπες εντός μηνός δεν είναι αμελητέες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα συνεχίσει λογικά μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Οι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει νομοθετικό έργο κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόβλημα να παραμείνει η Βουλή κλειστή μέχρι τις νέες εκλογές, έναν μήνα αργότερα.

Όμως, σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς υπάρχει κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψη:

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές, πιέζει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το συντομότερο δυνατό.

Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να λαμβάνουν ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίς ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να υπολείπεται του 8%.

Αυτός είναι προφανώς ο λόγος για τον οποίο το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έδωσε εγγυήσεις συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ για τις μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προς τις 4 μεγάλες τράπεζες, με στόχο ο δείκτης CAD να μην πέσει κάτω από 8%.

Όμως, οι διαβεβαιώσεις δεν μπορούν να υποκαθιστούν για πάντα τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση καθώς η πολιτική αβεβαιότητα ενισχύει την απώλεια καταθέσεων, το θέμα δεν μπορεί να διαιωνίζεται για πάντα.

Θα πρέπει λοιπόν να επιλυθεί και αυτό συνεπάγεται τη γνωστοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία πρόκειται να γίνει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Αν λοιπόν πάμε σε νέες εκλογές στις 10 Ιουνίου, η κυβέρνηση ειδικού σκοπού του κ. Παπαδήμου θα κληθεί λογικά να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσδιορίζοντας τους όρους.

Διαβάζοντας την επιστολή του κ. Τσίπρα, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στον κ. Παπαδήμο πριν από λίγο καιρό για το ίδιο θέμα δεν θα τη θεωρούσαμε εύκολη αποστολή.

Σε κάθε περίπτωση, τα ελληνικά κόμματα μπορούν να αναμετρηθούν εκ νέου στις 10 Ιουνίου αν οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν έχουν αποτέλεσμα.

Όμως, ούτε η ΕΚΤ θα περιμένει για πάντα την ανακεφαλαιοποίηση, ούτε η τρόικα αποκλίσεις από το οικονομικό πρόγραμμα.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v