Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αγορά είναι ο... καθρέφτης!

Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει τη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων όπως θέλει. Όμως, η αγορά έδωσε τη δική της απάντηση και είναι σαφής.

H αγορά είναι ο... καθρέφτης!
Όσοι θέλουν να έχουν αυταπάτες μπορεί να πιστεύουν ότι η χθεσινή δημοπρασία των 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων έδειξε πως η χώρα μπορεί να δανειστεί απρόσκοπτα στις αγορές.

Η άντληση 1,56 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την υποβολή προσφορών για πολλαπλάσιο των ποσών που ζητούσε το Δημόσιο δίνει ένα καλό πάτημα, παρότι τα επιτόκια δανεισμού ήταν αλμυρά.

Όμως, κάποιος θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί η αγορά χρεώνει την Ελλάδα με επιτόκιο 4,55% για 6 μήνες όταν άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης μπορούν να δανείζονται με επιτόκιο χαμηλότερο του 1% για παρόμοιο χρονικό διάστημα.

Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα έντοκα μέσω της ΕΚΤ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσαν κάλλιστα να κερδίσουν κάπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες (4,55% - 1%).

Φανταζόμαστε ότι αρκετές τράπεζες θα ήταν ικανοποιημένες ακόμη κι αν κέρδιζαν 3 μονάδες, υποβάλλοντας προσφορές για ακόμη χαμηλότερα επιτόκια, αλλά δεν το έκαναν παρότι το ρίσκο της αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους έχει σχεδόν εξαλειφθεί μετά τη γνωστοποίηση του πακέτου από το Eurogroup.

Η επόμενη δημοπρασία των 3μηνων εντόκων στις 20 Απριλίου θα μπορούσε να πάει ακόμη καλύτερα με κριτήριο τις προσφορές που θα υποβληθούν, για τον απλό λόγο ότι τα 3μηνα έντοκα θεωρούνται πιο ασφαλή από την επενδυτική κοινότητα λόγω μικρότερης διάρκειας.

Επομένως, το επιχείρημα ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται στις αγορές θα είναι πιο ισχυρό.

Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό τεστ είναι ο δανεισμός μέσω ομολόγων από την αγορά.

Η έκδοση του δολαριακού ομολόγου και το διαφημισθέν roadshow στις ΗΠΑ μετά τις 20 Απριλίου θα είναι ένα καλό τεστ για τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια.

Οφείλουμε όμως μάλλον να συμμεριστούμε την άποψη εκείνων που ισχυρίζονται ότι η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος για ελληνικά χρεόγραφα από την PIMCO, τον μεγαλύτερο θεσμικό διαχειριστή ομολόγων στον κόσμο, δεν είναι καλό σημάδι.

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μέχρι τότε.

Όμως, δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε πώς είδαν οι αγορές τη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων.

Το spread του 2ετού ομολόγου πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό βρέθηκε στις 518 - 519 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της αγοράς στην Αθήνα και του 10ετούς πάνω από τις 360 μονάδες από 350 μονάδες και κάτι το πρωί, με χαμηλό τις 340 μονάδες βάσης.

Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς αν η αγορά αποτιμούσε ως θετική τη δημοπρασία των εντόκων.

Αναμφισβήτητα, η απειλή μιας νέας υποβάθμισης από τη Moody’s παρά το πακέτο διάσωσης δεν βοήθησε τα spreads.

Όμως, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα μετά την απροσδόκητα μεγάλη υποβάθμιση της Fitch την προηγούμενη εβδομάδα.

Nέες υποβαθμίσεις από την S&P και τη Moody’s θα πρέπει λογικά να αναμένονται, δυσχεραίνοντας τον δανεισμό του Δημοσίου.

Όλα αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού, στο οποίο έχουμε αποδείξει μέχρι στιγμής ότι δεν είμαστε καλοί παίκτες.

Η αγορά είναι αρκετά έξυπνη για να λαμβάνει υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες όταν τιμολογεί τα χρεόγραφα.

Αυτό λοιπόν που μας λέει η τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων δεν είναι, δυστυχώς, αυτό που όλοι θα θέλαμε να δούμε ή να ακούσουμε.

Ο καθρέφτης της αγοράς δείχνει ότι έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να πάμε στον γιατρό.

Μακάρι να κάνει λάθος, γιατί αυτός ο γιατρός ενίοτε δεν χρησιμοποιεί αναισθητικό, αν και θεωρείται απαραίτητος για την ίαση βαριών δημοσιονομικών ασθενειών.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v