Δεν παίζεις με τις αγορές!

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απέδειξαν ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά να βγάζει μόνη τα μάτια της. Όμως, οι διεθνείς αγορές μας δίνουν μία επιπλέον ευκαιρία.

Δεν παίζεις με τις αγορές!
Η χθεσινή νέα άνοδος των αποδόσεων και των spreads των ελληνικών ομολόγων δεν είναι καλό νέο.

Όμως, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη έπειτα από όλα όσα προηγήθηκαν από την περασμένη Πέμπτη και μετά.

Αναφερόμαστε στις δηλώσεις που τη μια άφηναν να εννοηθεί ότι θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ αν η Ε.Ε. δεν μας έδινε οικονομική στήριξη στη σύνοδο της 25ης - 26ης Μαρτίου και από την άλλη, μερικές ώρες αργότερα, την ίδια μέρα, τόνιζαν ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε την Ε.Ε. ούτε το ΔΝΤ.

Ήταν λοιπόν επόμενο να δημιουργηθεί σύγχυση που επέτεινε την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι και, ως γνωστόν, η αβεβαιότητα δεν αρέσει καθόλου στις αγορές.

Όπως ασφαλώς δεν τους αρέσει να ακούνε τη φράση-κλισέ ότι "η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει". Τουλάχιστον στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, αξίας 280 δισ. ευρώ και άνω, που κάθονται εδώ και καιρό σε αναμμένα κάρβουνα.

Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα ανωτέρω επανέφεραν τη χώρα στο διεθνές προσκήνιο χωρίς λόγο και αιτία.

Κι ενώ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της S&P για έξοδο της Ελλάδας από τον προθάλαμο της υποβάθμισης, δημιουργώντας ένα θετικότερο κλίμα στην αγορά, το οποίο απεικονίστηκε στη συμπίεση του 10ετούς spread κάτω από τις 300 μονάδες και του ασφάλιστρου στο CDS στις 289 μονάδες βάσης.

Όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν, αφού το spread του 10ετούς ομολόγου ισορρόπησε χθες κοντά στις 335 μονάδες, έχοντας σκαρφαλώσει στις 345 μονάδες ενδοσυνεδριακά.

Επιπλέον, το ασφάλιστρο που ζητάνε όσοι θέλουν να αγοράσουν προστασία έναντι ενδεχόμενης στάσης πληρωμών της χώρας μέσω CDS επί του ελληνικού χρέους σκαρφάλωσε στις 354 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το spread στο CDS του Dubai βρίσκεται στις 440 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον δείκτη της Markit.

Κι αν όλα αυτά δεν έφθαναν, οι τράπεζες έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες μέρους της καταθετικής τους βάσης, καθότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. έχει γίνει σημείο αναφοράς όλων, ενώ ορισμένοι ταυτίζουν το ΔΝΤ με έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη - κάτι που διέψευσε χθες ο πρωθυπουργός.

Αν και μετά Χριστόν πολλοί προφήτες, θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς ότι το Δημόσιο θα είχε εκμεταλλευτεί την κίνηση της S&P προχωρώντας σε νέα έκδοση ομολόγου για την άντληση 5 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, έστω και με τσουχτερό επιτόκιο.

Κι αυτό γιατί ένας από τους λόγους για τους οποίους τα ελληνικά spreads παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι το ρίσκο της αναχρηματοδότησης των λήξεων του διμήνου Απριλίου - Μαΐου, ύψους 20 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τους ειδήμονες.

Φυσικά, αν δοθεί τελικά στη χώρα μια πιστωτική γραμμή 25 - 40 δισ. ευρώ, το συγκεκριμένο ρίσκο θα μπορούσε να εξαλειφθεί χωρίς να πληρωθεί το υψηλό επιτόκιο που ζητούν οι αγορές και να εξοικονομηθούν οι τόκοι.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει κάτι τέτοιο, ιδίως αν επικρατήσει ο νόμος της κ. Μέρκελ.

Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και καιρό, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Να αποδεχτεί ότι θα πληρώσει ένα αλμυρό επιτόκιο για να δανειστεί ένα επιπλέον ποσό π.χ. 15 δισ. ευρώ για να εξαλειφθεί το ρίσκο της αναχρηματοδότησης και να αρχίσει η φυσιολογική συμπίεση των spreads από την αγορά.

Αν ενδιάμεσα μεσολαβούσε κάποια οικονομική βοήθεια, θα ήταν ασφαλώς καλοδεχούμενη.

Αν δεν προέκυπτε κάτι, η χώρα θα ήταν καλυμμένη και ούτε οι αγορές θα είχαν λόγο να ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξεύρεση των υπόλοιπων κεφαλαίων ώστε να ολοκληρωθεί ο φετινός δανεισμός μέχρι τα τέλη του 2010.

Ποτέ δεν είναι αργά.

Όμως, η αφετηρία είναι χειρότερη, αν και οι αγορές μας δίνουν ακόμη κάποια ελπίδα αφού δεν μας τιμολογούν με τρόπο που δεν θα επέτρεπε στη χώρα να δανειστεί.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v