Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οικονομία ΗΠΑ - Ευρωζώνη : Σημειώσατε 1

Στην ευέλικτη αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αποδίδει το μηνιαίο δελτίο της Εθνικής Τράπεζας για τη ζώνη του ευρώ, την καλύτερη συμπεριφορά της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με την ευρωπαϊκή. Τα ”σφιχτά” κριτήρια του Μάαστριχτ θεωρεί το report πιθανή αιτία για τη δύσκαμπτη αγορά εργασίας.

Εθνική: Οικονομία ΗΠΑ - Ευρωζώνη : Σημειώσατε 1
Κυκλοφόρησε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το τεύχος Μαΐου 2002 του μηνιαίου δελτίου για τη ζώνη του ευρώ (Euro Area Monthly). Το δελτίο εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα για ενημέρωση των επενδυτών και αναφέρεται στις εξελίξεις των μακροοικονομικών μεγεθών και των χρηματοοικονομικών αγορών της ευρωζώνης, καθώς και στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(EKT).

Στο δελτίο εξετάζεται η διαφορετική εξέλιξη της παραγωγικότητας στην ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ κατά την προηγηθείσα επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η οικονομία των ΗΠΑ, σε σύγκριση με τις χώρες της ευρωζώνης, φάνηκε ότι προσαρμόζεται καλύτερα στις φάσεις του οικονομικού κύκλου.

Σχετικά με την ερμηνεία της διαφορετικής συμπεριφοράς των οικονομιών στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, υποστηρίζεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η σχετική ακαμψία των αγορών εργασίας στην ευρωζώνη, όπως αντανακλάται στην υψηλή διαρθρωτική ανεργία, η οποία εκτιμάται στο 9-11% στην ευρωζώνη, σε σύγκριση με 5-6% στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια στις χώρες της ευρωζώνης έχουν γίνει βελτιώσεις όσον αφορά την ευελιξία αυτών των αγορών. Συγκεκριμένα, οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιόδου ταχείας ανάπτυξης είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, τη μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες, την αύξηση του εργατικού δυναμικού ως ποσοστό του πληθυσμού, καθώς και τη διάδοση σύγχρονων μορφών απασχόλησης, όπως της μερικής απασχόλησης.

Όμως, κατά την τελευταία επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, οι προσαρμογές των βασικών μεγεθών – παραγωγικότητα και κόστος εργασίας – ήταν ανάλογες με αυτές της ύφεσης του 1993. Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι το εξής: Αφού την τελευταία δεκαετία υπήρξαν βελτιώσεις όσον αφορά την ευελιξία των αγορών εργασίας στην ευρωζώνη, γιατί ο τρόπος αντίδρασης στη φάση επιβράδυνσης της οικονομίας δεν προσέγγισε το πρότυπο των ΗΠΑ;

Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι, λόγω των περιοριστικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, δεν υπήρξαν μεγάλα περιθώρια για άμεσες προσαρμογές στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v