Κεντρικές τράπεζες: 511 μειώσεις επιτοκίων!

Από την Ινδία μέχρι την Πολωνία, οι κεντρικές τράπεζες εδώ και 5 χρόνια ακολουθούν ρότα νομισματικής χαλάρωσης. Τα επιτόκια στο ναδίρ, η ρευστότητα στα ύψη, τα χρηματιστήρια σε νέο ρεκόρ, όχι όμως και η οικονομία.

Κεντρικές τράπεζες: 511 μειώσεις επιτοκίων!
Μαζική και διεθνής είναι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τότε που ξεκίνησε η κρίση, με μειώσεις επιτοκίων από την Ινδία μέχρι την Πολωνία. Η πολυπόθητη ανάπτυξη, όμως, δεν έχει έρθει ακόμη.

Λίγο πριν συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G7 -όπου βασικό θέμα συζήτησης είναι και πάλι ο νομισματικός ακτιβισμός- η Bank of America αποτιμά τις κινήσεις που έχουν γίνει από τις κεντρικές τράπεζες από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων στη Νότιο Κορέα ήταν η 511η από τότε που ξεκίνησε η κρίση τον Ιούνιο του 2007. Ακολούθησαν σήμερα το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα μειώνοντας επίσης τα επιτόκιά τους. Πριν από μερικούς μήνες, η Ιαπωνία προχώρησε σε σαρωτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας και η Fed συνεχίζουν τα δικά τους προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα επιτόκια της Πολωνίας μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο (στο 3%), όπως και της Αυστραλίας, η οποία μείωσε τα δικά της στην αρχή της εβδομάδας, στο 2,75%.

Η ρευστότητα που δημιουργείται κι έχει ωθήσει τις χρηματιστηριακές αγορές σε δυσθεώρητα ύψη, με αλλεπάλληλα ρεκόρ για τον Dow Jones και τον DAX, ακόμη δεν έχει δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην πραγματική οικονομία.

Πέντε χρόνια αργότερα, η ανάπτυξη δεν έχει έρει ακόμη. «Συνδυαστικά, οι διεθνείς παράγοντες φαίνεται πως γίνονται πιο σχετικοί για τις κεντρικές τράπεζες», εξηγούν αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεσή τους και συμπληρώνουν: «Πιθανότατα να υπάρξουν νέες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες».

Επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα κίνηση από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος άλλωστε έχει δεσμευθεί να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασωθεί το ευρώ. Παράλληλα, κινήσεις αναμένονται και από τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, που αναλαμβάνει τον Ιούνιο. Η Morgan Stanley προβλέπει επίσης μειώσεις επιτοκίων στην Αυστραλία, στην Πολωνία, στην Τουρκία, στο Ισραήλ, στη Ρωσία ίσως και στην Ουγγαρία.

Ο Robert Prior-Wandesforde της Credit Suisse δηλώνει ότι η Ινδία και η Ταϊβάν επίσης μπορεί να προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, όπως και οι Φιλιππίνες. Δηλώνει μάλιστα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες και για την Κίνα να χαλαρώσει το κόστος δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v