Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κατηγορώ" από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για Κύπρο

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα σήμερα το πρωί τους χειρισμούς γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε τόσο το eurogroup όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατηγορώ από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για Κύπρο
Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα σήμερα το πρωί τους χειρισμούς γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, κατηγορώντας το Eurogroup για την πολύ κακή επικοινωνιακή πολιτική του και την Επιτροπή για το ότι δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των καταθετών.

Αιχμές άφησαν οι ευρωβουλευτές και κατά ορισμένων κρατών μελών για αποικιοκρατική προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης και κατά των πολιτικών που χρησιμοποιούν δύο μέτρα και σταθμά.

Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της συζήτησης, ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτιμούσε πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο, αλλά δεδομένου ότι τα κράτη μέλη μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ύψους μόνο 10 δισ. ευρώ αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Ο Ο. Ρεν τόνισε ακόμη πως ήρθε η ώρα να σταματήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Οι έλεγχοι κεφαλαίων εντός και εκτός της Κύπρου είναι «πολύ σοβαρός» περιορισμός στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, τόνισε ο κ. Ρεν, συμπληρώνοντας ότι η Κομισιόν «παρακολουθεί στενά» την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να επιβάλει τους περιορισμούς.

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα δεν θα κρατήσουν περισσότερο απ’ ότι είναι αυστηρά αναγκαίο», δήλωσε ο κ. Ρεν.

Οι παραπάνω θέσεις δεν φαίνεται πως έπεισαν τους ευρωβουλευτές. Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω τοποθετήσεις:

Ο Jean-Paul Gauzes (ΕΛΚ, Γαλλία) δήλωσε ότι η φρικτή επικοινωνιακή πολιτική του Eurogroup έπαιξε κεντρικό ρόλο στο όλο φιάσκο. Κατηγόρησε επίσης τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ο Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για συμπεριφορά σχεδόν αποικιοκρατική. Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.

Ο Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το Ε.Κ. θα πρέπει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή.

Ο Daniel Cohn-Bendit (Πράσινοι, Γαλλία) είπε ότι η πραγματική λύση για την Κύπρο θα ήταν η επανένωση του νησιού, ώστε να τονωθεί η δυναμική της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Ο Jan Zahradil (ΕΣΜ, Τσεχία) είπε ότι το αληθινό πρόβλημα ήταν πολύ ευρύτερο από αυτό που συνέβαινε στην Κύπρο. Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να γίνει επίθεση στην εθνική δημοσιονομική κυριαρχία.

Ο Nigel Farage (ΕΕΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εγκληματική συμπεριφορά, που ληστεύει τους ανθρώπους για να στηρίξει το οικοδόμημα του ευρώ. Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ, συμπέρανε.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρ. Εν .Αριστ., Κύπρος) κατηγόρησε την πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ για υιοθέτηση δύο μέτρων και δύο σταθμών, με την υποστήριξη της κυπριακής θέσης εντός του Ε.Κ. αλλά όχι εντός του Eurogroup. Επίσης, κατέκρινε το Συμβούλιο ότι επιβάλλει μέτρα στην Κύπρο τα οποία δε θα εφάρμοζε ποτέ σε μεγαλύτερες χώρες.

Η Laurence Stassen (Μη Εγγεγραμμένοι, Ολλανδία) είπε ότι η μόνη λύση για την Κύπρο είναι η αποχώρησή της από την ευρωζώνη, προσθέτοντας πως η Ολλανδία δε πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει γι' αυτήν τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v