Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μάτι του κυκλώνα ο πρόεδρος της Ιταλίας

Για να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό αδιέξοδο, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο όρισε επιτροπή Δέκα Σοφών. Στόχος της να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Έντονες επιφυλάξεις από τα πολιτικά κόμματα. Πού εντοπίζονται οι δυσκολίες.

Στο μάτι του κυκλώνα ο πρόεδρος της Ιταλίας
Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην πολιτική του σταδιοδρομία βρίσκεται ο 87χρονος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρόεδρος της Ιταλίας, ο οποίος λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει από το ανώτατο αξίωμα της χώρας προχωρά σε μία απέλπιδα προσπάθεια να λύσει το κυβερνητικό αδιέξοδο. Ο πρόεδρος ίδρυσε μία επιτροπή Δέκα Σοφών, όπου συμμετέχουν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ένζο Μοαβέρο και άλλες προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Στόχος τους είναι να προτείνουν σειρά επειγόντων μέτρων, που θα μπορούσαν να αποσπάσουν τη στήριξη όλων των κομμάτων.

Οι Δέκα Σοφοί θα ξεκινήσουν το έργο τους την Τρίτη 2 Απριλίου, οπότε θα ανακοινωθούν και περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα. Ο ιταλικός Τύπος, όμως, αναφέρει ότι πιθανότατα θα περιλαμβάνεται μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να αποτραπεί το αδιέξοδο. «Θα ήταν καταστροφικό να προχωρήσουμε σε νέες εκλογές χωρίς να έχουμε αλλάξει τον εκλογικό νόμο», αναφέρει ο Βαλέριο Ονίντα, πρώην επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας και ένας από τους Δέκα Σοφούς.

Η πρώτη αντίδραση των κομμάτων στο σχέδιο ήταν θετική. Τώρα, όμως, αρχίζει να διαφαίνεται σκεπτικισμός.

Ο Ιταλός πρόεδρος δεν έχει δεσμευτεί για τη διάρκεια του έργου της Επιτροπής Σοφών. Φαίνεται πάντως σχετικά απίθανο να προχωρήσει ο ίδιος σε ανάθεση νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, δεδομένου ότι σε δύο εβδομάδες το κοινοβούλιο καλείται να εκλέξει τον διάδοχό του. Η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου αναμένεται να αρχίσει στις 15 Απριλίου. «Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους μπορεί να φανεί χρήσιμο και στον διάδοχό μου», δήλωσε ο ίδιος ο Ναπολιτάνο.

Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τηλεφώνησε στον Ναπολιτάνο και εξέφρασε την ανησυχία του για τις φήμες που θέλουν ο Ιταλός πρόεδρος να παραιτείται σύντομα. Ο Μ. Ντράγκι φέρεται να επισήμανε στον Ναπολιτάνο ότι ενδεχόμενη παραίτησή του θα άφηνε την Ιταλία ακυβέρνητη και θα αναστάτωνε τις αγορές.

Επιφυλάξεις

«Η λύση αυτή μπορεί και να είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι σε θέση σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το κοινοβούλιο, που αποτελεί τον χώρο όπου λαμβάνονται οι όποιες συγκεκριμένες αποφάσεις», δήλωσε ο Ντάριο Φραντσεσκίνιο, δεύτερος τη τάξει του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) σε συνέντευξη που έδωσε στο Rai Tre της δημόσιας τηλεόρασης.

Ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από την όλη πρωτοβουλία πήρε το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να δώσει μια αναβολή στο όλο πρόβλημα, αλλά δεν νομίζω ότι η πρωτοβουλία του θα αλλάξει τους γενικότερους όρους του προβλήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PdL στη βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα. «Υπάρχει και ένα άλλο, ουσιαστικό πρόβλημα: η κυβέρνηση Μόντι μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να μπορεί να παρατείνει το έργο της», πρόσθεσε.

Ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο του PdL κάλεσε να ολοκληρωθεί το έργο των σοφών που επέλεξε ο Ναπολιτάνο το πολύ μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Από την πλευρά του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, μετά την πρώτη θετική αντίδραση οι τόνοι άρχισαν επίσης να αλλάζουν. «Η χώρα έχει ανάγκη ένα κοινοβούλιο που να αναλάβει όλα του τα καθήκοντα με τη σύσταση των επιτροπών του. Δεν χρειαζόμαστε υποτιθέμενους διαπραγματευτές ούτε και οικιακούς βοηθούς της Δημοκρατίας», έγραψε ο Γκρίλο στο Διαδίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v