Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην ευρωζώνη για την Κύπρο

Θέμα εξόδου της Κύπρου από το ευρώ "τέθηκε" στο χθεσινό EWG, γράφει το Reuters. Συζητήθηκαν έκτακτα μέτρα για να προστατευθεί η ευρωζώνη. Θα πρέπει να δεχθεί κούρεμα η Κύπρος, υποστηρίζει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Συναγερμός στην ευρωζώνη για την Κύπρο
Τα οικονομικά στελέχη της ευρωζώνης παραδέχθηκαν το πόσο μαντάρα είναι το θέμα της Κύπρου στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν χθες, στην οποία συζητήθηκε η επιβολή ελέγχων στα κεφάλαια προκειμένου να προστατευθεί η ευρωζώνη στην περίπτωση κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.

Σε λεπτομερείς σημειώσεις της τηλεδιάσκεψης, τις οποίες έχει δει το Reuters, ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε ότι «τα πνεύματα ήταν οξυμένα», γεγονός που έκανε δύσκολη την εύρεση λογικών λύσεων, ενώ ανέφερε ότι υπήρξαν «ανοικτές συζητήσεις για έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μέλη του Eurogroup Working Group, το οποίο απαρτίζουν υφυπουργοί Οικονομικών ή ανώτατα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Της ομάδας προήδρευσε ο Αυστριακός Τόμας Βάιζερ.

Η Κύπρος αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη, απόφαση που πολλοί από τους συμμετέχοντες περιέγραψαν ως ανησυχητική και αντιπροσωπευτική της ευρύτερης σύγχυσης που επικρατεί αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα.

«Η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πολύ συναισθηματική και δεν θα αποφασίσει τίποτα. Αν η Κύπρος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη τότε αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς», δήλωσε ο Γάλλος εκπρόσωπος, σύμφωνα με τις σημειώσεις που έχει δει το Reuters.

«Δεν το έχουμε δει ποτέ αυτό».

Ο Γερμανός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ανάγκη να γίνουν περισσότερα γνωστά αναφορικά με τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία, και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε λύση αμέσως» αρκεί οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο να γίνουν σεβαστές.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να διαλυθούν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, ενώ ανέφερε και την πιθανότητα η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη.

Στην περίπτωση εξόδου, ο αξιωματούχος δήλωσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη από την επίπτωση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα.

Ένα θέμα που αναφέρθηκε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν ο κίνδυνος μεγάλης φυγής κεφαλαίων όταν ανοίξουν πάλι οι κυπριακές τράπεζες, πιθανώς την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά και πως γίνονται τεχνικές προετοιμασίες για να περιοριστεί το ποσό της όποιας φυγής κεφαλαίων.

«Πρέπει να περάσουν επιπλέον νόμοι. Γενικά είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε, σύμφωνα με τις σημειώσεις. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περιορίσουμε τις μη εγκεκριμένες εκροές».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου συνέχισε τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα την Πέμπτη προκειμένου να δει αν μπορεί να βρεθεί τρόπος ώστε να συμμετάσχει η Ρωσία στη διάσωση, έτσι ώστε να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά στους μεγαλοκαταθέτες στις κυπριακές τράπεζες - πολλοί από τους οποίους είναι Ρώσοι.

Οι αγορές σε μεγάλο βαθμό έχουν αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τα προβλήματα της Κύπρου, ενδεχομένως διότι υπολογίζουν πως η κατάρρευση μιας οικονομίας μόλις 17 δισ. ευρώ θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις ή ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση.

«Οι αγορές πιστεύουν ότι θα βρούμε μια λύση και πως θα παρέχουμε περισσότερα λεφτά και αυτό μπορεί να μην ισχύει», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τις σημειώσεις που επικαλείται το Reuters.

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη, ο προεδρεύων χαρακτήρισε την κατάσταση θολή και εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την απόφαση της Κύπρου να μην συμμετάσχει. «Η οικονομία θα καταρρεύσει στην Κύπρο ό,τι και να γίνει», φέρεται να δήλωσε. «Πιθανότατα θα επιβληθούν περιορισμοί στα κεφάλαια», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες τηλεδιασκέψεις τις ερχόμενες ημέρες.


Θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα

Σε νεώτερο δημοσίευμά του, το Reuters επικαλείται ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος δηλώνει πως αν η Κύπρος δεν καταφέρει να συμφωνήσει στην επιβολή κουρέματος στους καταθέτες, θα υποχρεωθεί εντέλει να εκκαθαρίσει τις μεγαλύτερες τράπεζές της, γεγονός που θα «κουτσουρέψει» τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες ή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

«Εντέλει η απόφαση είναι δική τους», σχολίασε ο αξιωματούχος που έχει άμεση επαφή με τις διαπραγματεύσεις της τρόικα. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αποφύγουμε μια τόσο βαθιά ζημιά που να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το ευρώ, εμείς και ειδικά η ΕΚΤ, αλλά αν δεν συνεργαστούν, απλά θα τους τελειώσει το ρευστό και δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να αρχίσουν να τυπώνουν δικό τους χρήμα,» πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση από το προτεινόμενο κούρεμα, θα είναι πολύ χειρότερη για τους καταθέτες, που κινδυνεύουν να χάσουν το 30-40% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και ίσως και παραπάνω, ειδικά στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες.

«Είναι δύσκολο να πούμε ποιες θα είναι οι ακριβείς επιπτώσεις της εκκαθάρισης των τραπεζών, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων θα εξανεμιστεί», τονίζει.

Για να διαχειριστεί συντεταγμένα την εκκαθάριση τραπεζών, η Κύπρος πρέπει να εγκρίνει την νομοθεσία τραπεζικών εκκαθαρίσεων, που ήδη έχει αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου. Αλλά οι Κύπριοι βουλευτές δεν επιθυμούν να ψηφίσουν επί του σχεδίου ακόμη, ώστε να μην διευκολύνουν το σενάριο των τραπεζικών εκκαθαρίσεων.

«Δεν θέλουν να το περάσουν, γιατί είναι διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους. Πιστεύουν ότι μπορούν να απειλήσουν την ευρωζώνη με αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι υπερβολική η μπλόφα τους,» παρατηρεί ο διπλωμάτης.

Πιστεύει πάντως ότι ο νόμος του ελέγχου κεφαλαίων, που θα αποτρέψει την μαζική εκροή κεφαλαίων όταν επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες την Τρίτη, θα περάσει.

Για να βγει από το αδιέξοδο, το κυπριακό κοινοβούλιο μπορεί να εγκρίνει «κούρεμα» 12-13% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και καθόλου κούρεμα στους μικρότερους λογαριασμούς, σχολιάζει ο αξιωματούχος.

Επίσης, ο κύκλος θα μπορούσε να τετραγωνιστεί με την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. «Τα ταμεία είναι πλούσια, με μεγάλη ρευστότητα και θα ήταν λογική η μετατροπή ρευστού με ενεργητικό στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών». Το ίδιο έγινε στην Πορτογαλία και σε ένα βαθμό στην Ιρλανδία. Ωστόσο η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες αντιτίθενται στην ιδέα.

«Υπάρχουν τόσες κόκκινες γραμμές από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που είναι πρακτικώς αδύνατον να βρεθεί κοινό έδαφος αυτή την στιγμή. Δεν υπάρχει ελαστικότητα πουθενά».

«Οι Γερμανοί θα πρέπει να αρχίσουν να συμβιβάζονται με την επιλογή των ασφαλιστικών ταμείων και οι Κύπριοι να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να φορολογήσουν τις μεγάλες καταθέσεις, ίσως παραπάνω από 10%. Αλλιώς όλοι οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα χάσουν 30-40% στο καλύτερο εναλλακτικό σενάριο».

Ο αξιωματούχος αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος έχει πιθανά μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και μελετά την αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων από αυτά για να αντλήσει χρήματα τώρα. Ο ίδιος πιστεύει πάντως ότι η Ρωσία δεν θα ενδιαφερθεί για κάτι τέτοιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v