"Λυπάμαι για την απόφαση, περιμένω πρόταση"

Λυπάμαι αλλά αποδέχομαι την απόφαση της Βουλής, λέει η Μέρκελ. Υποστήριξε ότι η επίτευξη συμφωνίας για τη διάσωση της Κύπρου θα είναι δύσκολη και ενδέχεται να δημιουργήσει κινδύνους για την ευρωζώνη.

Λυπάμαι για την απόφαση, περιμένω πρόταση
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε την Τετάρτη ότι η επίτευξη συμφωνίας για τη διάσωση της Κύπρου θα είναι δύσκολη και ενδέχεται να δημιουργήσει κινδύνους για την ευρωζώνη.

"Μας περιμένουν δύσκολες συνομιλίες με την Κύπρο" επεσήμανε.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι αναζητά μια "κατάλληλη" λύση για την Κύπρο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συρρικνωθεί ο τραπεζικός τομέας.

"Εδώ πρέπει να τονίσω ότι οι κατάλληλες λύσεις πρέπει να είναι βιώσιμες" σημείωσε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου δεν είναι βιώσιμος. 

Νωρίτερα την Τετάρτη η κ. Μέρκελ είχε εκφράσει τη "λύπη" της για την απόφαση της Κυπριακής Βουλής να απορρίψει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε στο γερμανικό κοινοβούλιο, αποδέχεται αυτήν την απόφαση και περιμένει μια πρόταση από την Κύπρο προς την τρόικα. "Θα εξετάσω όλες τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις, πρωτίστως μέσω της τρόικα. Θα δούμε όλες τις προτάσεις με σεβασμό. Η Γερμανία θέλει μια λύση" 

"Από πολιτικής άποψης, η χώρα χρειάζεται ένα βιώσιμο τραπεζικό σύστημα, σήμερα αυτό δεν είναι βιώσιμο", υποστήριξε, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν.


Ντάισελμπλουμ: Στο τραπέζι τα 10 δισ. ευρώ

Η προσφορά για το πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. προς την Κύπρο ισχύει ακόμη, τόνισε αργά το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου να απορρίψει το σχέδιο κουρέματος των καταθετών.

"Εξαρτάται από την Κύπρο το πώς θα καλύψει τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές της ανάγκες", υπογράμμισε.

"Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κύπρου. Η μεγαλύτερη μερίδα του πλούτου στο νησί βρίσκεται στις τράπεζες και αυτές έχουν το πρόβλημα, οπότε θα πρέπει να το κοιτάξουμε", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι "λυπάται" για την απόφαση της κυπριακής Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί την Κύπρο να δράσει άμεσα, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι "λυπάται" για την απόφαση απόρριψης του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Η πρώτη αντίδραση πάντως μετά την ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή ήρθε από την ΕΚΤ, η οποία σημείωσε ότι συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στην Κύπρο με βάση τους υφιστάμενους κανόνες. Την ίδια ώρα, στελέχη της ΕΚΤ και της Κύπρου εκπονούν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τις κεφαλαιακές εκροές που ενδέχεται να προκύψουν με το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών.


Απειλές από την τρόικα για τις τράπεζες

Πρωτοφανής ήταν η αντίδραση της των στελεχών της τρόικα στην Κύπρο στο "όχι" της κυπριακής Βουλής, αποκάλυψε την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος.

Σύμφωνα με tanea.gr, ο Σωκράτης Χάσικος αποκάλυψε ότι σε επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Κύπρου με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της χώρας και οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή "δεν θα ξανανοίξουν".

"Είμαστε σήμερα ακριβώς στο τι σημαίνει η καταψήφιση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπ. Εσωτερικών της Κύπρου στο Μega και συνέχισε: "Δηλαδή παρόλο που εμείς έχουμε plan B, λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε. Δηλαδή, από ίδιους πόρους δανεισμού ή από τα ταμεία μας. Από ασφαλιστικές εταιρείες. Από άλλες τράπεζες κ.λπ. εσωτερικά. Δεν το δέχεται η τρόικα. Μετά τη στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας, που είπαμε το μεγάλο όχι, η τρόικα μας είπε: 'Κύριοι μπαίνετε στη διαδικασία που γνωρίζετε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό μας έλεγαν΄".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του έπρεπε να ψηφιστεί την Τρίτη από την κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και δεν έλαβε ούτε μία ψήφο.


Σόιμπλε: Λυπάμαι για την απόφαση της Κύπρου - Πολύ σοβαρή η κατάσταση

Τη λύπη του για την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου να απορρίψει το σχέδιο "κουρέματος" εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Οι πιστωτές θα πρέπει να εμπλακούν όταν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας", τόνισε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. "Κανείς εκτός από την Κύπρο δεν ευθύνεται για την τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται", σημείωσε, διερωτώμενος εάν θεωρεί ότι με την απόφαση αυτή μπορεί να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές στο μέλλον.

"Το κυπριακό επιχειρηματικό μοντέλο δεν δουλεύει πια, οι αξιολογήσεις της έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα junk και οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ουσιαστικά χρεοκοπούν χωρίς βοήθεια", υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, κάλεσε την Κύπρο να δράσει γρήγορα, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής έως τον Ιούνιο".


Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Αναστασιάδη με Β. Πούτιν μετά την ψηφοφορία

Ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία είχε στις 8:30 μ.μ. ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών", αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch.com.cy, o πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία επίσης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράσταση του ίδιου, καθώς και του ελληνικού λαού για τις δραματικές ώρες που περνά ο κυπριακός ελληνισμός.

Ο πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αδελφική αλληλεγγύη του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup.


ΕΚΤ: Συνεχίζει παροχή ρευστότητας στην Κύπρο

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έλαβε γνώση της απόφασης του κυπριακού κοινοβουλίου και ότι επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην Κύπρο με βάση τους υφιστάμενους κανόνες.

"Η ΕΚΤ έλαβε γνώση της απόφασης του κυπριακού κοινοβουλίου και είναι σε επαφή με τους εταίρους της στην τρόικα", ανέφερε σε ανακοίνωσή της. "Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για παροχή της απαιτούμενης ρευστότητας εντός του πλαισίου των υφιστάμενων κανονισμών", σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Frieden:Το γρηγορότερο δυνατό Eurogroup για Κύπρο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συναντηθούν το γρηγορότερο δυνατό για να συζητήσουν για την Κύπρο, δήλωσε την Τρίτη ο Luc Frieden.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι η απόφαση της Κύπρου πρέπει να γίνει σεβαστή.


ΗΠΑ: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Κύπρο

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα στην ευρωζώνη.

Η κ. Νούλαντ ανέφερε συγκεκριμένα: "η Κύπρος αντιμετωπίζει προφανώς κάποιες δύσκολες επιλογές. Είναι μια κρίσιμη περίοδος. Και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της οικονομίας της στην πορεία της ανάπτυξης και της σταθερότητας. Γενικότερα, έχουμε ένα προφανές συμφέρον για την ευημερία της Ευρώπης ως του μεγαλύτερου οικονομικού εταίρου μας".

Nowotny: Θέλουμε την Κύπρο στην ευρωζώνη

Η διατήρηση της Κύπρου στην ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον του μπλοκ, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η χώρα πρέπει να δείξει πειθαρχία στην αντίδρασή της σε ό,τι αφορά τη διάσωση.

Μιλώντας μετά την απόρριψη της πρότασης από το κυπριακό κοινοβούλιο, ο κ. Nowotny δήλωσε στον Αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό ORF ότι "είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης, και φυσικά προς το συμφέρον όλων των κρατών-μελών, η Κύπρος να παραμείνει μέλος. Όμως, πρέπει επίσης να πεις ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη απαιτεί κάποιου είδους πειθαρχία και ετοιμότητα για λογική δράση".

Ο ίδιος δήλωσε πως μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης να υιοθετήσουν παρόμοιους φόρους στις καταθέσεις, σημειώνοντας πως ο υπερμεγέθης χρηματοοικονομικός κλάδος της Κύπρου την καθιστά ειδική περίπτωση.

Fekter: Θα προτιμούσαμε "κούρεμα" χρέους τραπεζών

Η Αυστρία θα προτιμούσε κούρεμα του χρέους των τραπεζών στην Κύπρο, παρά την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Maria Fekter.

Όπως επισήμανε, είναι στο χέρι της Κύπρου να προτείνει τα επόμενα βήματα, αλλά η χώρα δεν μπορεί να γίνει ένα βαρέλι δίχως πάτο. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέτρα που θα αυξήσουν το κυπριακό χρέος, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, δήλωσε πως εάν δεν ανοίξουν την Παρασκευή αυτό θα είναι χειρότερο από το σχέδιο διάσωσης που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι.


Κύπρος: Κατηγορηματικό "όχι" στο κούρεμα

Σε μια ιστορική συνεδρίαση, το κοινοβούλιο απέρριψε, όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Οι 19 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κυβερνώντος κόμματος του Ν. Αναστασιάδη, ψήφισαν "απών", ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν οι υπόλοιποι 36 βουλευτές.

Όλα τα κόμματα τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο για κούρεμα. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η απόφαση για κούρεμα "είναι οικονομικό χαρακίρι στα θεμέλια της ευρωζώνης".

"Δεν είναι θέση του προέδρου της Δημοκρατίας το κούρεμα των καταθέσεων", σημείωσε και υπεραμύνθηκε των χειρισμών του κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες. "Δεν παραδίδουμε τα όπλα, πίσω από τις προσπάθειες του προέδρου βρίσκεται το σύνολό της πολιτικής ηγεσίας και σύσσωμος ο λαός", δήλωσε ο κ. Νεοφύτου. "Πιστεύουμε ότι η πιο χρήσιμη στάση από το ΔΗΣΥ είναι η αποχή από την ψηφοφορία. Είναι η έκφραση απόλυτου σεβασμού προς τον Ν. Αναστασιάδη, που έδωσε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες", κατέληξε.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και το κόμμα ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε πως το ζήτημα είναι αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών. "Όχι στον ωμό εκβιασμό. Αυτή είναι η μόνη αξιοπρεπής απάντηση", είπε. Επίσης, τόνισε πως η απόφαση καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. "Η πρότασή μας είναι η απόρριψη του νομοσχεδίου", σημείωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι "καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας". "Η Κύπρος γίνεται το πειραματόζωο του κουρέματος των καταθέσεων", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα κριτήρια των Ευρωπαίων στην περίπτωση της Κύπρου είναι και πολιτικά. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αντέξει στις πιέσεις και να επικαλεστεί διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, είπε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, εκτίμησε ότι "η πατρίδα υφίσταται άδικη και απρόκλητη επίθεση. Η απάντησή μας πρέπει να είναι σε προκλήσεις που αφορούν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Σημείωσε πως η Κύπρος δεν έδωσε σε κανέναν το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωο, κάνοντας λόγο για «κούρεμα» των αξιών της. "Η ενέργεια του Eurogroup είναι ένας ωμός εκβιασμός που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας".

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατά την εισήγησή του έκανε λόγο για επικίνδυνη απόφαση του Eurogroup και μίλησε για σχέδιο που έχει ως στόχο την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το κόμμα του λέει όχι στο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, του οποίου η ψήφος τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν δεδομένη και πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει ναι στην ψηφοφορία, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έκανε λόγο για αρπαγή καταθέσεων. "Αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτήν την Ευρώπη", είπε. "Είναι ανέντιμο από μέρους μας αν δεν φανούμε αξιόπιστοι στους ξένους που έφεραν τα λεφτά τους στη χώρα μας", συμπλήρωσε ο κ. Συλλούρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v