Moody's:Προειδοποίηση σε ΕΕ για καταθέσεις Κύπρου

Αυστηρή προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές αρχές ότι τυχόν κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο θα έχει αρνητικές επιδράσεις στα ratings ευρωπαϊκών τραπεζών, εξέδωσε σήμερα ο οίκος Moody’s, όπως μετέδωσε το Stockwatch.

Moodys:Προειδοποίηση σε ΕΕ για καταθέσεις Κύπρου
Αυστηρή προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές αρχές ότι τυχόν κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο θα έχει αρνητικές επιδράσεις στα ratings ευρωπαϊκών τραπεζών, εξέδωσε σήμερα ο οίκος Moody’s, όπως μετέδωσε το Stockwatch.

Ο οίκος εκτιμά ότι τέτοια πρόταση, που θεωρείται απίθανο να υλοποιηθεί, θα είχε αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τις κυπριακές τράπεζες – που υποτίθεται ότι βοηθούνται από αυτή την ενέργεια – αλλά και για τις ευρωπαϊκές.

Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε μετά το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα των ομολόγων και των ανασφάλιστων καταθέσεων, ο οίκος αναφέρει σε σημείωμά του ότι εάν και θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο απίθανο, εντούτοις λόγω της δημοσιοποίησης του θέματος στα ΜΜΕ υπάρχει ο κίνδυνος εκροών καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες ενώ αν οι ευρωπαϊκές αρχές το προωθήσουν θα υπάρξουν ευρύτερες πιστωτικές αρνητικές συνέπειες για τις κυπριακές τράπεζες αλλά και τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Ο οίκος σημειώνει το 28% των συνδυασμένων καταθέσεων των τριών κυπριακών τραπεζών προέρχονται από ξένες εταιρικές οντότητες, κυρίως ρωσικές και αυτές θεωρούνται ανασφάλιστες καταθέσεις. Υπάρχει πιθανότητα εκροών σε περίπτωση που συνεχιστεί η συζήτηση για την πιθανότητα κουρέματος, αναφέρει.

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος για επιδείνωση του καταθετικού κλίματος προστίθεται στις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Μεταξύ Δεκεμβρίου του 2010 και Σεπτεμβρίου 2012, οι καταθέσεις αυτές μειώθηκαν κατά 18% με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αποταθούν στο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας που υπολογίζεται στο 50% του ΑΕΠ τέλος Δεκεμβρίου του 2012.

«Εκτιμούμε ότι η πιθανότητα οι ευρωπαϊκές αρχές να υλοποιήσουν αυτή την πρόταση και να επιβάλουν ζημιές στους καταθέτες και στους πρωτοβάθμιους πιστωτές των τραπεζών είναι μικρή λόγω των κινδύνων μετάδοσης που θα δημιουργούσε για άλλες χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται κάτω από πίεση», αναφέρει.

Και καταλήγει: «Εντούτοις, αν οι ευρωπαϊκές αρχές προχωρήσουν σε τέτοιες ρυθμίσεις, θα αποτελούσε ουσιαστική μεταβολή της δημόσιας πολιτικής για στήριξη των τραπεζών, με αρνητικές πιστοληπτικές συνέπειες για ευρωπαϊκές τράπεζες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v